Καλλιόπη Βέττα: «Τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα πεδία του πολιτισμού και των δικαιωμάτων είναι απογοητευτικά» – Ομιλία στην Βουλή 

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά δικαιώματα.

 

Η κ. Βέττα ανέφερε αρχικά ότι το νομοσχέδιο θα έπρεπε κανονικά να ενσωματώνει με τον βέλτιστο τρόπο τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα συγγενικά δικαιώματα στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, όπου κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι μεγάλες πλατφόρμες εκμετάλλευσης και διαμοιρασμού περιεχομένου, μεγάλο τμήμα του οποίου το έχουν δημιουργήσει όμως άλλοι, όπως είναι οι εργάτες του λόγου, της τέχνης, του πολιτισμού. Επομένως, βασικός στόχος των Οδηγιών είναι να παρέχουν υψηλό επίπεδο προστασίας στους δικαιούχους των έργων αυτών, διευκολύνοντας την απόδοση των δικαιωμάτων μέσα από ένα πλαίσιο διαφάνειας για την εκμετάλλευση των έργων τους και άλλων αντικειμένων προστασίας. 

Ωστόσο, όπως επεσήμανε η κ. Βέττα, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και τριάμισι χρόνια βρίσκεται απέναντι και από το συλλογικό καλό και από το δημόσιο συμφέρον», χωρίς να διστάζει ακόμα και να νομοθετεί υπέρ όσων τα καταστρατηγούν, τα περιορίζουν και κερδοσκοπούν σε βάρος τους. Εκεί οφείλονται άλλωστε, όπως τεκμηρίωσε η Βουλευτής, τόσο οι παλινωδίες όσο και η εμμονή της κυβέρνησης σε προβληματικές διατάξεις του νομοσχεδίου που αρνείται να βελτιώσει προς όφελος των δικαιούχων, ώστε να εξασφαλιστεί η άμεση απόδοση των δικαιωμάτων τους με σαφή κριτήρια και μεγαλύτερη διαφάνεια, όπως επιτάσσουν οι κοινοτικές οδηγίες. 

 

«Τελικά», είπε καταλήγοντας η κ. Βέττα,  η «νομική ευρηματικότητα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν εξαντλείται μόνο σε περιπτώσεις όπως το «ξέπλυμα» της παράνομης «συλλογής Στερν» ή το «ξέπλυμα» παράνομων συνακροάσεων με λογισμικά παρακολούθησης. Πλέον επιχειρεί να εφαρμόσει αντίστοιχης εμπνεύσεως πρακτικές ακόμα και στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όταν αυτή επιδιώκει να ρυθμίσει ή να περιορίσει, έστω και λίγο, την κερδοφορία αυτών που νέμονται και εκμεταλλεύονται επί χρόνια και χωρίς κανόνες τα έργα και τις δημιουργίες των ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού.»

 

 

3 σχόλια στο άρθρο “Καλλιόπη Βέττα: «Τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα πεδία του πολιτισμού και των δικαιωμάτων είναι απογοητευτικά» – Ομιλία στην Βουλή

  1. ενω τα δικα σας ηταν ολο παραγωγικο εργο και υπερ του κοσμακη..δεν βλεπετε οτι το παιδι δεν τραβαει?τον πηρε χαμπαρι ο κοσμος τοτε και τωρα..ουτε να τον δει θελει..κομτα ειναι οι εκογες θα το καταλαβετε γρηγορα..

  2. παραχώρηση του δημόσιου πλούτου της χώρας, μαζί και την Κνωσσό, τη Βεργίνα και πολλών άλλων, για 99 χρόνια στους ξένους , όταν κανείς άλλος δεν το τόλμησε, πλην ΣΥΡΙΖΑ !

  3. Στέλιος Κ,καθηγητης,βολιωτης.

    - Edit

    Απαντήστε

    Και συ τι ήθελες;να δώσουμε την Κνωσό και τη Βεργίνα στον μπαταχτση να τα πουλησει;όπως πουλάει τα σπίτια και ρουφάει το αίμα των κοκκινισμενων δανειων;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.