Πάνω από 44.000 πλειστηριασμοί και πρώτης κατοικίας το 2022 

Κόντρα Σταϊκούρα – Αχτσιόγλου στη Βουλή για τις συνθήκες ασφυξίας στις οποίες βρίσκονται νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς το ιδιωτικό χρέος συνεχώς διογκώνεται .

Μετά το όσα τραγικά συνέβησαν με την έξωση της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού από το μοναδικό της σπίτι η ερώτηση που κατέθεσε η τομεάρχης οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς τον υπουργό Οικονομικών απέκτησε ιδιαίτερη βαρύτητα όμως ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας δεν θέλησε να κάνει καμία αναφορά σε όσα ντροπιαστικά συνέβησαν το πρωί στα Ιλίσια. Ίδια στάση κράτησε και στην περίπτωση του μέχρι πρότινος βουλευτή της Ν.Δ., Ανδρέα Πάτση.

«Σήμερα το πρωί είδαμε αποτρόπαιες εικόνες στο σπίτι της δημοσιογράφου της κας Κολοβού της οποίας το σπίτι πλειστηριάζεται για μία οφειλή 15.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζετε» δήλωσε στην πρωτολογία της η Έφη Αχτσιόγλου απευθυνόμενη προς τον ΧρήστοΣταϊκούρα

Σημείωσε επίσης ότι «την περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη τα χρέη της ελληνικής κοινωνίας έχουν αυξηθεί σε όλα τα επίπεδα. Προς την εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, αυξάνονται και τα κόκκινα, τα οποία μπορεί να εμφανίζονται μειωμένα στους ισολογισμούς των τραπεζών, όμως, εξακολουθούν να επιβαρύνουν τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». .

Η πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «συγκεκριμένες τραπεζοκεντρικές επιλογές» που έκανε εξαρχής η κυβέρνηση όπως «στον πτωχευτικό και στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Να υπάρχει πλήρης ελευθερία σε τράπεζες και funds, καμία δεσμευτικότητα των πιστωτών για ρυθμίσεις και καμιά προστασία της πρώτης κατοικίας, πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε «για το 2022 έχουν προγραμματιστεί πάνω από 44.000 πλειστηριασμοί, και πρώτης κατοικίας, ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί τριπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι».

Αναφερόμενη στα funds, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «λειτουργούν ανεξέλεγκτα και σε πλήρη ασυδοσία» καθώς «δεν απαντούν στις κρούσεις των πολιτών για ρυθμίσεις ή ζητούν υπέρογκα ποσά για να συζητήσουν, χωρίς καν να δεσμεύονται από το περιεχόμενό οποιασδήποτε ρύθμισης».

Σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό της κυβέρνησης τόνισε ότι έχει αποτύχει παταγωδώς.

Σχετικά με το σχέδιο «Ηρακλής» που θα έδινε λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, παρατήρησε ότι «θα γυρίσει μπούμερανγκ στο δημόσιο χρέος, διότι η Eurostat εξετάζει το ενδεχόμενο να εγγράψει τις εγγυήσεις στο δημόσιο χρέος αυξάνοντάς το έως και 18,7 δισ. ευρώ».

Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών
Ο Χρήστος Σταϊκούρας αφού συμφώνησε πως το ιδιωτικό χρέος παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και συνολικά της ελληνικής οικονομίας επεσήμανε ότι σε περιόδους κρίσεων, όπως είναι οι διαδοχικές, πρωτόγνωρες εξωγενείς κρίσεις που διερχόμαστε την τελευταία τριετία, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος δημιουργίας νέου, πρόσθετου ιδιωτικού χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών, αφού αρχικά έδειξε συναινετικός, συνέχισε λέγοντας πως το πρόβλημα δεν γεννήθηκε σήμερα και εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ύψος του ιδιωτικού χρέους που παραλάβαμε το 2019, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπερέβαινε τα 238 δισ. ευρώ. Άρα, το πρόβλημα δημιουργήθηκε, σωρεύθηκε και διογκώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, και εξακολουθεί να είναι, και σήμερα, υπαρκτό και οξύ.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Διαψεύστηκαν παταγωδώς.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάιο του 2017, νομοθέτησε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβριο του 2017, έφερε τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νόμο 4354/2015, προέβλεψε ρητώς ότι οι αδειοδοτούμενες εταιρίες διαχείρισης δανείων νομιμοποιούνται να ασκήσουν κάθε ένδικο βοήθημα και δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεσμοθέτησε την υποχρεωτικότητα από την πλευρά των πιστωτών στην αποδοχή των ρυθμίσεων που προτείνονταν.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν νομοθέτησε το δικαίωμα των δανειοληπτών να εξαγοράζουν τα δάνειό τους κατά τη μεταβίβαση των απαιτήσεων σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων, με τον Νόμο 4354/2015.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε – οριζόντια – την προστασία της 1ης κατοικίας, τον Φεβρουάριο του 2019».

Στη συνέχεια ο κ. Σταϊκούρας απαρίθμησε τις ενέργειες της κυβέρνησης.

Στη δευτερολογία της η κ Αχτσιόγλου, απαντώντας στον κ. Σταϊκούρα επισήμανε ότι «επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν συνολικά». Επίσης, «καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, πλαίσιο το οποίο παρέτεινε η κυβέρνηση της ΝΔ για ένα χρόνο και στη συνέχεια η προστασία της πρώτης κατοικίας καταργήθηκε με τον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζονταν σχήματα 120 δόσεων που έδωσαν ανακούφιση για τα χρέη και απέναντι στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία».

efsyn

3 σχόλια στο άρθρο “Πάνω από 44.000 πλειστηριασμοί και πρώτης κατοικίας το 2022

 1. Μαζεύτηκαν όλοι αυτοί (χωρίς να βάλουν φράγκο φυσικά για να βοηθήσουν την ιδιοκτήτρια να ξεχρεώσει) για να υπερασπιστούν:
  1) το “φτωχικό” διαμερισμα των 105τμ!
  2) στον 4 όροφο (φτώχεια καταραμένη, ε; )
  3) σε μια ωραία, πυκνοκατοικημένη, και καθόλου μίζερη περιοχή
  4) μιας οικίας που ανεγέρθηκε εντός της χούντας (Φεβρουάριος 1973, είδες άμα είσαι αριστερός τι σου κάνει η χούντα; )
  5) μιας γυναίκας που χρέωσε (τις καλές εποχές της αρχής του ευρώ, από το οποίο ήθελαν να φύγουμε κιόλας) πιστωτική κάρτα ποσού 15.000€! (Τι λίγα, ε; Αφου θα μου πείτε δεν εφτασε του Πολακη που πήρε 100.000€ από τις πιστωτικές κάρτες), τα οποία προφανώς έγιναν 45.000 με τους τοκους αφού δεν πλήρωσε τίποτα.
  6) που δεν πλήρωσε φράγκο από το 2014 για να ξεχρεώσει, παρόλο (που όπως ακούμε) η οικία ήταν ιδιόκτητη, άρα δεν πλήρωνε νοίκια, άρα μπορούσε να βάζει στην άκρη για να μειώνει την οφειλή στην τράπεζα.
  7) μιας γυναίκας που είναι συνταξιούχος δημοσιογράφος, και όπως ξέρουμε οι συντάξεις των δημοσιογράφων είναι από τις μεγαλύτερες σε σχέση με άλλους συμπολίτες μας.
  Δηλαδή πόση υποκρισία πια. Όλο αυτό θυμίζει τον Βαξεβάνη που κατέβαινε από την Audi TT των 40.000€ και σήκωνε τις μπάρες στα διόδια.

 2. Σιγά την είδηση....Στέλιος Κ.καθηγητης,βολιωτης.

  - Edit

  Απαντήστε

  Κύριε Σταικουρα,χθες γίναμε μάρτυρες,ενός θλιβερου γεγονότος,πανελλαδικά
  μέσω της τηλεορασης!
  Είδαμε έναν δικαστικό επιμελητή να σπαζει την πόρτα, 4 η ώρα, πρωινιατικα και να προσπαθεί βιαίως…να βγάλει έξω μια γυναίκα ηλικιωμένη κι αρρωστη!
  Μιας γυναίκας, που ο σκληρός Μπορμαν…δεν της επέτρεψε,ούτε τη φωτογραφία του νεκρού ανδρός της ….να πάρει….
  Κύριε Σταικουρα,ειστε μια κυβέρνηση, νεκρό γράμμα,μια κυβέρνηση πολιτικών νεκρων!
  Οι νεκροί δεν αντιδρουν!
  Αν και νεκροί,αντιδράτε μόνο στον ήχο των κερματων!
  Κι εφ όσον είστε νεκροί,πως θα αντιδράσετε μπροστά στον πόνο,στη δυστυχία;
  Αν και νεκροί το χρημα το βλέπετε,τη λύπη δε βλεπετε!
  Οι πολιτικοι νεκροί δεν αντιδρουν,πάρα στον ήχο των κερματων!
  Στο χωριό μου,εκεί το παραθαλάσσιο ,του Ανατολικού Πηλίου,υπήρχε ένα ταφικο εθιμο!
  Όταν κάποιος συγχωριανος μας,εγκατέλειπε αυτόν τον υπεεεεροχο κοσμο,συγγενείς και φίλοι,έριχναν στο ανοιχτό, ακόμα μνήμα,κερματα!
  Αφού ήλθε και η σειρά του παππού μου,να φύγει για το μεγάλο ταξίδι κι αφού τηρήθηκαν όλα, τα της ταφής,γυρίζαμε στο χωριο!
  Στη διαδρομή, ρώτησα τον πατέρα μου( ήμουν 5 χρονων παιδι)
  – πατέρα,γιατί έριξες το κερμα στον παππου;
  Κι ο πατέρας μου,ως οψιμος λαογραφος β Δημοτικού, μου απαντησε!
  – Ναχει ο παππούς…να πίνει κανέναν καφέ,εκεί που παει!!
  Το τύπωσα και δεν ξεχνώ εκείνες τις στιγμες!
  Στην εκταφή του,πάλι παρών,όπως έκανε ο μικρός Παπαδιαμάντης( παρακολουθουσε από μικρό παιδί όλα τα μυστήρια και τις τελετες),είδα πολλά απ τα κέρματα,τον παππού μου δεν ειδα!
  Δύο πράγματα θα έγιναν ή ο παππούς μου δεν βρήκε καφενείο εκεί που πήγε ή τον κερνουσαν τον καφέ….οι φίλοι του που τον περιμεναν!
  Κάποιο απ τα κέρματα αυτά, ήταν και του γαμπρού του( πατέρα μου)!
  Τα κέρματα ,είχαν την μορφή που είχαν,ο παππούς είχε μορφή” μη έχουσα ειδος
  “(απ τη Νεκρώσιμο Ακολουθια.)
  Κέρματα,κέρματα,κερματα!
  Για σας,τα κέρματα…έχουν μεγαλύτερη αξία κι απ τα εκατομμύρια σας!
  Γιατι;
  Γιατί,εάν ένας πλούσιος κάνει το ταμείο του και βρει ένα κέρμα λιγότερο στα πλούτη του,θα θεωρεί τον εαυτό του ,τον πιο φτωχό άνθρωπο του κοσμου!
  4 η ώρα το πρωί,πριν λαλήσει ο κοκορας,σπασατε την πόρτα της μάνας μας,της αδελφής μας,της γιαγιάς μας και της απαγορέψατε,να πάρει μια χαρτοπετσέτα ,να σκουπίσει τα δάκρυα της!
  Και οι χαρτοπετσέτες., υποθηκευμενες γαρ!!
  Και όταν λάλησε ο κοκορας( 4 και ένα λεπτό λαλει),κανένας δε χρωστούσε στο κρατος,κανενας,παρα μόνον η συγκεκριμένη γυναικα!
  Μπορεί και στο χωριό της να υπάρχει το παραπάνω ταφικο εθιμο!
  Κι όταν φύγει, μετά από πολλα- πολλά χρόνια,μην τολμήσει κάποιος συγχωριανος της …να ρίξει κέρματα….στο…..
  Οι νεκροί δεν αντιδρουν στον ήχο των κερματων ,κυριε Σραικουρα,εσεις γιατί;
  Αλλου κι αλλού κάνετε διακανονισμό……
  Σιγά…την είδηση…..

 3. Ανώνυμε πήρες φόρα και δεν ξέρεις τι λες….
  Εσύ προφανώς δε χρωστάς τίποτε και ούτε εσένα σε άγγιξε η δυσκολία του να προσπαθείς να είσαι σωστός και να μη σαφήνει η ίδια η ζωή .
  Θεωρείς πως όποιος έχει σπίτι είναι πλούσιος και όταν δυσκολέψουν τα πράγματα θα αρχίσει να τρώει τους τοίχους,τα πατώματα κλπ
  Το σπίτι της λες πως της το χάρισε η χούντα.εχεις μια πικρή θεώρηση των πραγμάτων αραχτός στον καναπέ σου.
  Άκουσες ποτέ ότι το πρωθυπουργικό ζεύγος έχει δάνεια ύψους 1.296.000ε;άραγε πόσο πληρώνει μηνιαίως;είχε ανάγκη δανείου και γιατί;
  Το λιγότερο που οφείλεις να κάνεις είναι να μη πεις κουβέντα για τον πόνο του διπλανού σου πόσο μάλλον να πετάς την ειρωνεία σου κα την πικροχολη κουβέντα σου ….
  Αυτά και άλλα πολλά έχω να πω αλλά δεν έχω και όρεξη …

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.