Αφιέρωμα του kimintenia.com ‘Τοπία του ονείρου στην ακριτική Φλώρινα’ και η σχέση του Θ. Αγγελόπουλου με αυτήν την πόλη



 

Δεν είναι κοντά. Βρίσκεται στην άκρη της Ελλάδας. Αλλά πραγματικά και ο δρόμος που θα διανύσει κανείς και ο χρόνος που θα χρειαστεί για να φθάσει στον υπέροχο αυτό τόπο, αξίζουν! Μια πόλη σαν… ταινία του Αγγελόπουλου.

Κρυμμένη ανάμεσα σε πυκνά δρυοδάση και ελατοδάση, συχνά καλυμμένη από το χιόνι και μόνιμα κάτω από ένα πέπλο ομίχλης, το ονομαστό «σινιάκι», η Φλώρινα απλώνεται πλάι στα νερά του ποταμού Σακουλέβα και μαγεύει στο διάβα του χρόνου τον επισκέπτη της… Μια πόλη διαφορετική, όχι μόνο για τη Μακεδονία, αλλά και για τη χώρα γενικότερα. Στα σύνορα με τα Σκόπια και την Αλβανία. Με έντονα χρώματα και έντονα αρώματα. Και κυρίως έντονη προσωπικότητα! Μια πολιτεία του ελληνικού βορρά και αιώνια «Μούσα» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, που έφυγε πριν μια δεκαετία για το μεγάλο ταξίδι…

Κατ’ αρχάς το ποτάμι… Ο Σακουλέβας, που πηγάζει από το όρος Βαρνούντας και διαρρέει ολόκληρη την ακριτική πολιτεία καθορίζοντας τη ζωή και το τοπίο της. Η Φλώρινα είναι μία από τις λίγες πόλεις της Ελλάδας που τις διαρρέει ποταμός. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Μια γοητεία διαφορετική, μυστηριακή. Και μετά τα σπίτια… Κατά μήκος του Σακουλέβα, στην υπέροχη αυτή περατζάδα, βρίσκονται μερικά από τα πιο ωραία κτήρια όχι μόνο της Φλώρινας αλλά και ολόκληρης της βόρειας Ελλάδας. Σπίτια μακεδονίτικα, παραδοσιακά, νεοκλασικά, εκλεκτικιστικά του Μεσοπολέμου. Και ακόμη, το καφενείο το «Διεθνές», η ιστορική Αγορά, η πλατεία με τους πέντε δρόμους μπροστά στο Διοικητήριο, η λαϊκή αγορά.

Η εικόνα των σπιτιών με το ποτάμι θυμίζει έντονα τις ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Για τις περισσότερες άλλωστε η Φλώρινα με τους δρόμους, τα τοπία και τα σπίτια της, αποτέλεσε το φυσικό σκηνικό του κορυφαίου σκηνοθέτη. Εδώ γυρίστηκε η περίφημη «Τριλογία της σιωπής», αποτελούμενη από το «Ταξίδι στα Κύθηρα», τον «Μελισσοκόμο» και το «Τοπίο στην ομίχλη», αλλά και «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» και «Το βλέμμα του Οδυσσέα», αργότερα.

Και στη συνέχεια οι Πρέσπες, το Αμύνταιο, το Νυμφαίο, το Πισοδέρι (ή Βίγλα) με τις μαγευτικές διαδρομές στα «χιονόδοξα» βουνά, πάνω στα οποία γράφτηκαν μερικές από τις ηρωικότερες σελίδες της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Υπάρχουν χίλιοι λόγοι για να επισκεφθεί κανείς και να γνωρίσει από κοντά τη Φλώρινα.

Τοπίο κινηματογραφικό, πάντα η πόλη καλυμμένη από ένα πέπλο ομίχλης, που οι ντόπιοι αποκαλούν «σινιάκι»

kimintenia

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.