Γιατί αξίζει να κάνεις μεταταπτυχιακό ή προπτυχιακό στην ψυχολογία



Στη σύγχρονη εποχή, ακούμε όλο και συχνότερα ανθρώπους από τον περίγυρο μας να νιώθουν την ανάγκη να επισκεφθούν ένα ψυχολόγο ή σύμβουλο ψυχικής υγείας. Ακόμη, μεγάλη ζήτηση παρατηρείται στην προτίμηση του κόσμου στις σπουδές ψυχολογίας, δικαιολογημένα, καθώς οι σχετικές θέσεις εργασίας είναι πολλές.

Mε δεδομένες, λοιπόν, τις ευκαιρίες μεταπτυχιακού ψυχολογίας, ας δούμε ποιους επαγγελματικούς κλάδους μπορείς να προσεγγίσεις ανάλογα πάντα με τις βασικές σπουδές και την περαιτέρω επιμόρφωσή σου.

Σχολική ψυχολογία

Τα μικρά παιδιά αλλά και οι έφηβοι είναι αρκετά ευάλωτοι ψυχολογικά, ενώ η διαχείριση της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων τους απαιτεί ‘‘λεπτούς χειρισμούς”. Με ένα μεταπτυχιακό στην ψυχολογία, θα έχεις τη δυνατότητα να εργαστείς σε σχολικό περιβάλλον έχοντας την ευθύνη διαχείρισης και επίλυσης καθημερινών προβλημάτων που προκύπτουν. 

Ακόμη, πολύ συχνή είναι η συμβολή των σχολικών ψυχολόγων στην ειδική αγωγή. Παιδιά με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες χρειάζονται ιδιαίτερη καθοδήγηση και υποστήριξη, για να είναι σε θέση να διαχειριστούν κατάλληλα τα καθημερινά ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Κάτι πολύ σημαντικό είναι εδώ και η συμβουλευτική γονέων, καθώς η πρέπουσα, κοινή και συντονισμένη από όλο τον περίγυρο ενός παιδιού συμπεριφορά έχει μεγάλη σημασία για την επίτευξη της καλής ψυχολογίας του.

Τέλος, πολλοί εκπαιδευτικοί εκφράζουν συχνά την ανάγκη να συζητήσουν θέματα που ανακύπτουν στη σχολική τάξη με έναν ειδικό ψυχολόγο, ώστε να τους βοηθήσει ουσιαστικά στην ορθή και αποδοτική αντιμετώπιση.

Αθλητική ψυχολογία

Ο αθλητικός ψυχολόγος εξειδικεύεται στην ψυχολογία του αθλητή. Η αθλητική ψυχολογία μελετά συμπεριφορές ανθρώπων που ασχολούνται με την άσκηση και τον αθλητισμό, ενώ συνεργάζεται με φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγους και φυσιάτρους για την συλλογική υποστήριξη του αθλητή. 

Δε χρειάζεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα για να αναδειχθεί η ανάγκη συνεδρίας με ψυχολόγο, καθώς όποιοι εντάσσονται στον κλάδο του αθλητισμού θα έχουν καταλάβει πολύ καλά πως πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται την ψυχολογία τους. Η διατήρηση μιας καλής ψυχολογίας μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για τη μέγιστη απόδοση του αθλητή.

Δομές ψυχικής υγείας

Μετά την οικονομική κρίση αλλά και την πανδημία του κωρονοϊού οι ασθένειες και διαταραχές ψυχικής υγείας έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα. Με ένα αναγνωρισμένο πτυχίο ψυχολογίας θα μπορείς να εργαστείς σε κλινικές απεξάρτησης, ψυχιατρικά κέντρα, νοσοκομεία, κλινικές, μονάδες αποθεραπείας, κ.ά., ενώ θα μπορείς να κάνεις διάγνωση και να προτείνεις θεραπείες στους ασθενείς.

Το συγκεκριμένο επάγγελμα αποτελεί θα λέγαμε λειτούργημα, καθώς σκοπός σου θα είναι η ομαλή διαβίωση και η ψυχική υγεία των ανθρώπων που θα καταφεύγουν σε σένα.

Συμβουλευτική γάμων

Πολλά ζευγάρια περνούν δύσκολες περιόδους, ενώ όταν τα προβλήματα μονιμοποιούνται, κάνει την εμφάνισή της η λεγόμενη κρίση γάμου. Με την παροχή συμβουλών γάμου θα μπορείς να βοηθάς τα ζευγάρια να επικοινωνούν ουσιαστικά και ψυχικά μεταξύ τους. 

Ένας σύμβουλος γάμου μπορεί να βοηθήσει τους συντρόφους να κατανοήσουν βαθύτερα τις πηγές συγκρούσεων τους και να προβούν με καθοδήγηση στις λύσεις τους, ανώδυνα και με συνείδηση. Ακόμη, πολλές φορές θα κληθείς να βοηθήσεις ζευγάρια να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να εκφράζονται ανοιχτά, κάτι που θα τα βοηθήσει να έρθουν ο ένας πιο κοντά στον άλλο. Το αποτέλεσμα, εφόσον και τα δύο μέλη του ζεύγους θελήσουν να βελτιωθεί πραγματικά και να δουλέψουν με τον εαυτό τους, θα σε εκπλήξει και θα αποτελεί κίνητρο για να αγαπάς όλο και πιο πολύ τη δουλειά σου!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.