ΕΛΜΕ Κοζάνης : Επίκαιρα τα συνθήματα της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου 

Η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο το 1973, ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών συμπληρώνει φέτος 49 χρόνια. Οι φοιτητές αψηφώντας τις διώξεις και τα βασανιστήρια των χουντικών του καθεστώτος που επιβλήθηκε στις 21 Απριλίου του 1967 σήκωσαν το ανάστημά τους και ηρωικά διεκδίκησαν «Ψωμί- παιδεία- ελευθερία».
Το σύνθημα αυτό είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Η ελληνική κοινωνία μαστίζεται από την συνεχή οικονομική κρίση, της οποίας οι συνέπειες δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την δημόσια εκπαίδευση.

Αφενός οι περικοπές στα κονδύλια εμποδίζουν τις σχολικές μονάδες να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα λειτουργικά έξοδα, ειδικά στα έξοδα για ενέργεια και θέρμανσης, αφετέρου η καθήλωση των μισθών των εκπαιδευτικών, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη αύξηση το πληθωρισμού έχουν συνέπεια να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες τους.
Επιπλέον, οι επιλογές του υπουργείου παιδείας, αυξάνουν τη γραφειοκρατία, δυσχεραίνουν το εκπαιδευτικό έργο και κυρίως εντείνουν τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανισότητες.

Για αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι το σύνθημα των φοιτητών που κυριάρχησε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία» είναι ιδιαίτερα. επίκαιρο, σήμερα. Γι’ αυτό καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας να συμμετέχουν αγωνιστικά στον εορτασμό της σημερινής ημέρας, διεκδικώντας:
 – Τα κοινωνικά αγαθά της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της περίθαλψης τα οποία αμφισβητούνται, περιορίζονται δραστικά ή και καταργούνται.
–  Τα εργασιακά κεκτημένα, όπως το 8ωρο, οι συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμα στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση.
Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεων των εργαζομένων και του λαού μας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.