Είδος υπό εξαφάνιση προειδοποιούν οι παραγωγοί ότι θα γίνει το φρέσκο γάλα λόγω ακρίβειας -Στα 16,6% η αύξηση στο ελαιόλαδο



Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι παραγωγοί της χώρας από τις συνεχόμενες αυξήσεις σε ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Mega, μόλις μέσα σε έναν χρόνο η τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε κατά 16,6%. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο πέρυσι είχε 3,50 ευρώ το λίτρο, φέτος φεύγει από το ελαιοτριβείο με 4,50 ευρώ το λίτρο. Το ΠΟΠ Μεσσηνίας κόστιζε 3,60, φέτος έχει ανέβει στα 4,60, ενώ το βιολογικό πέρυσι κόστιζε 4,30 και φέτος έχει ήδη αυξηθεί στα 5,30.

Αν σε αυτές τις τιμές προστεθούν τα κόστη για εμφιάλωση και μεταφορά τότε η τιμή του λαδιού είναι απαγορευτική.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς λαδιού, οι κύριες αιτίες που συνετέλεσαν στην εκτόξευση της τιμής του λαδιού είναι:

– Η αύξηση τιμής στα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα

– Οι τιμές των καυσίμων για τα αγροτικά μηχανήματα

– Τα μεροκάματα των εργατών

– Οι τιμές του ελαιοτριβείου

– Οι συσκευασίες

– Η διεθνής συγκυρία

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μεγάλη ποσότητα και φέτος θα πωληθεί ανώνυμα και χύμα σε Ιταλούς εμπόρους στερώντας την υπεραξία που δημιουργείται από την ελληνική οικονομία.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι παραγωγοί της χώρας και από τις συνεχόμενες αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος που μέσα σε έναν χρόνο έφτασαν έως και το 24,2%.

Σε άλλο ρεπορτάζ το Mega επισημαίνει ότι οι παραγωγοί προειδοποιούν έτσι ότι αν συνεχιστεί το αυξημένο κόστος παραγωγής χωρίς να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, τότε όχι μόνο θα αυξηθεί και άλλο η τιμή του αλλά θα υπάρξει πλέον και σοβαρή έλλειψη στην αγορά.

Μειωμένη παραγωγή

Με την παραγωγή γάλακτος να είναι μειωμένη οι τυροκόμοι παράγουν μικρότερες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων. Επιπλέον οι ακριβές ζωοτροφές, οδηγούν στην έλλειψη γάλακτος και κατά συνέπεια σε εκτίναξη των τιμών στην λιανική.

Οι ανατιμήσεις είναι αναπόφευκτο να περάσουν στον καταναλωτή, ο οποίος πέρυσι έβρισκε το φρέσκο γάλα 1,31€ και σήμερα το αγοράζει 1,84€.

Το υψηλής παστερίωσης τον περασμένο Οκτώβρη είχε 1,38€ και τώρα το αγοράζουμε στα 1,87€ το λίτρο. Το σοκολατούχο το βρίσκαμε στα ψυγεία στο 1€ και 90 λεπτά και εφέτος στα 3,60€, με την αύξηση να αγγίζει το 90%.

Τέλος, το γάλα εβαπορέ κόστιζε 2,23€ ανά κιλό, και σήμερα το βρίσκουμε 3€ και 15 λεπτά. Οι καταναλωτές σκέφτονται διπλά πια την ποσότητα που θα αγοράσουν για το ψυγείο τους.

Reporter.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Είδος υπό εξαφάνιση προειδοποιούν οι παραγωγοί ότι θα γίνει το φρέσκο γάλα λόγω ακρίβειας -Στα 16,6% η αύξηση στο ελαιόλαδο

  1. Στέλιος Κ,Καθηγητης.

    - Edit

    Απαντήστε

    Και ο άλλος ο αντιδωρακιας( από υποκρισια και μονο) της περιφέρειας,
    κάθε λίγο και λιγάκι,δίνει χρηματα,για ν ανοίξουν δρόμοι και να επικοινωνούν οι κτηνοτρόφοι με τα κοπάδια τους,προς ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα,με τόσα χρήματα που δίνουν οι μπουρδολογοι(αν τα δινουν)θα είχαμε περισσότερη παραγωγή γάλακτος κι από την Ολλανδια και την Ελβετια!
    Θεός φυλαξοι.
    Ζωοτροφές πανάκριβες,καύσιμα πανάκριβα,η ελληνική φέτα έφθασε 12 ευρω!
    Αυτά,δεν είναι αποτελέσματα ενίσχυσης πρωτογενούς τομεα,αυτα είναι τα επιχειρα της ψευτιας,της υποκρισιας και του τριτογενούς τομέα ,του πατσημπαταχτσισμού.
    Δάνεια απ τις τράπεζες παίρνετε για ν αγοράζετε τα σπίτια του κοσμακη,δάνεια απ το κράτος δεν παίρνετε,για να ενισχύσετε αγροτες και κτηνοτρόφους.
    Κάθε λίγο και λιγάκι,χρήματα για να φθάνουν οι κτηνοτρόφοι στα μαντρια τους,ψέμα κι Άγιος ο Θεός!
    Τελικά,που είναι αυτά τα μαντρια;στην κορφή του Ολύμπου;
    Παραμυθάδες!!
    Και μόλις τώρα είδα…Η φέτα από Δευτέρα θα έχει….13 ευρω!
    Καληνύχτα Δυτική Μακεδονια,καληνύχτα Ελλάδα.
    Κηρυξατε πολεμο στη Ρωσια με τον εμμονικο κι ακαταλληλο,στέλνετε όπλα και άρματα απ τα νησιά μας και περιμένετε να κατέβουν ζωοτροφές και καυσιμα!!!
    Δε στέλνετε βρε επιτελικοι μπουρδολογοι και κανά δύο ραφαλ στην Ουκρανια;
    Να μη μείνει κολυμπηθροξυλο ορθιο;
    Και ο απατρις,προτιμάει να τάχει καλά με τους ηγετισκους της Ευρώπης και στην Ελλαδα;γαια πυρί μει(ι)χθητω!!
    Θα έλθει ημέρα που θα τρώμε φέτα κινεζική με τλία=3 ευλω και ο ευσεβάκιας,θα δίνει,τάχα μου,τάχα μου,λεφτά για διάνοιξη κτηνοτροφικων δρόμων και ενίσχυση του πλωτογενούς τομέα,εν Ελλάδι.
    Που’σαι Τσιφόρε,χάνεις υλικό πολύτιμο για σένα με τους πολιτικισκουςκαι τα πράσινα αλογα τους,τα πολλά και τ ανύπαρκτα κοπάδια των κτηνοτρόφων μας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.