Προβληματισμοί σχετικά με τις σχολικές εκδρομές με λεωφορεία του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου



 

Σήμερα στις σχολικές εκδρομές με λεωφορεία οι μαθητές δεν έχουν μόνο τα κινητά τους τελευταίας τεχνολογίας με συνεχή σύνδεση στο διαδίκτυο, άρα και πρόσβαση σε οποιαδήποτε μουσική και τραγούδια, αλλά συχνά έχουν στο λεωφορείο και φορητά ηχεία που μπορούν να συνδεθούν με Bluetooth με τα κινητά τους. Έτσι λοιπόν σε εκδρομή πριν λίγες μέρες είχαν το ηχείο σε υψηλή ένταση μέσα στο λεωφορείο να παίζει τραγούδια με αισχρόλογα εις ακοήν και των συνοδών καθηγητών. Σε παρατήρησή μας η απάντηση ήταν ότι τα αισχρόλογα τα λέει ο τάδε ράπερ και όχι αυτοί.

Πολλοί μαθητές στις μεταξύ τους κουβέντες μέσα στο λεωφορείο χρησιμοποιούσαν όχι απλά την λέξη μαλάκα που κι εμείς από τα μαθητικά μας χρόνια έχουμε συνηθίσει να την ακούμε και δεν δίνουμε πλέον σημασία, αλλά και άλλες εκφράσεις που μας προσβάλουν σαν ανθρώπους. Και φυσικά σε παρατηρήσεις από μέρους μας για καλύτερες εκφράσεις δεν έδιναν οι μαθητές και πολλή σημασία. Με κάποιους μαθητές που το κουβέντιασα σε άλλη ώρα μου είπαν ότι πάντα μέσα στα λεωφορεία αυτό γίνεται.

Κάποιοι συνάδελφοι μου είπαν ότι δεν είχα δικαίωμα να πάρω το ηχείο που λέγαμε προηγουμένως επειδή αποτελεί ιδιοκτησία του μαθητή. Και ότι οι μαθητές μέσα στο λεωφορείο μπορούν να  ακούνε και να λένε όσα αισχρόλογα θέλουν και να φέρονται όπως τους αρέσει γιατί έτσι ξεσκάνε και εκδρομή πηγαίνουν για να ξεσκάσουν (εδώ ξεχνούν οι συνάδελφοι ότι υπάρχει και διδακτικός σκοπός). Και στο κάτω κάτω οι μαθητές έχουν πληρώσει και 10, 20 ευρώ ο καθένας, ενώ οι καθηγητές πηγαίνουμε δωρεάν. Φυσικά στις πολυήμερες έχουν πληρώσει από 100 μέχρι και 400 ευρώ ο καθένας ενώ εμείς τίποτα, και παντού μπαίνουμε δωρεάν ως συνοδοί καθηγητές.

Ο προβληματισμός μου είναι, εντάξει σε κάποιους μαθητές αρέσουν τα αισχρόλογα, τέτοια ακούνε και έτσι μιλάνε. Οι μαθητές όμως και οι μαθήτριες που έχουν διατηρήσει καθαρότητα και επίπεδο στη ζωή τους τι φταίνε να περνάει από τα αυτιά τους όλος ο βόρβορος που θέλουν να ξεστομίζουν μερικοί συμμαθητές τους ; Στο σχολείο φυσικά δεν τους κάμνουν παρέα και μέσα στην τάξη είναι ο καθηγητής οπότε όλοι εκφράζονται με ευπρέπεια. Στο λεωφορείο όμως δεν μπορούν να το αποφύγουν και ντρέπονται να διαμαρτυρηθούν για να μην τους κοροϊδέψουν. Εμείς όμως οι συνοδοί καθηγητές δεν έχουμε καμία ευθύνη σε όλο αυτό ;

Ξέρω ότι οι περισσότεροι καθηγητές (όχι όλοι) από αγάπη προς τα παιδιά συμμετέχουμε στις εκδρομές, ότι θα δουν μουσεία, εκθέσεις, παραστάσεις, … στις πολυήμερες θα δουν και αξιοθέατα και προορισμούς που δεν έχουν ξαναπάει, φυσικά και θα ξεσκάσουν και θα ξεφύγουν λίγο από την καθημερινότητα. Ναι αλλά όταν ταυτόχρονα βλάπτονται οι ψυχές κάποιων μαθητών και μαθητριών ποιο το όφελος ; Το Ευαγγέλιο λέει, τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει όλο τον κόσμο και ζημιωθεί η ψυχή του ;

Μήπως να θυμίσω αυτά που τα ξέρουμε όλοι αλλά φοβόμαστε να τα δούμε, εννοώ τι γίνεται τα βράδια στις πολυήμερες ;  Για τις τρέλες που κάμνουν οι μαθητές (φοβάμαι πως κάποιοι γι αυτό πηγαίνουν), για τα Club στα οποία μπορεί να γίνεται και διακίνηση ναρκωτικών, για τα ποτά που πίνουν οι μαθητές στα δωμάτια, για το μπες βγες στα δωμάτια αγοριών και κοριτσιών μέχρι το πρωί … Τι να πολυλογώ αφού ο προηγούμενος Υπουργός Παιδείας δήλωσε δημόσια ότι γνωρίζουμε ότι πολλές μαθήτριες μένουν έγκυες στις πολυήμερες εκδρομές.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Προβληματισμοί σχετικά με τις σχολικές εκδρομές με λεωφορεία του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

  1. Μας μπερδεψατε!
    Ποιοι σας φταίνε πιο πολύ;οι μαθητές ή οι καθηγητές, οι συνάδελφοι σας(!)
    Όλοι σας φταίνε,μόνον ο εαυτός σας δε φταίει σε τιποτα!
    Μάλλον οι καθηγητές φταίνε για σας και ξέσπασε στους μαθητές σας!
    Λες και στα μαθητικά τα χρόνια τα δικά σας ήταν όλα τέλεια κι άγια κι ολα τα κακά γεννήθηκαν, ξαφνικά, στο σχολείο το δικό σας!
    Τους συναδέλφους σας τους κρίνετε αρνητικά,οι συνάδελφοι σας;μάλλον δεν ασχολούνται με σας!
    Σας αρέσει να τους τσιγκλατε,τα θέλει κι εσάς…….
    Εσείς,μην ακούτε,τι λέει ο ένας κι ο άλλος για μαθητές και μαθήτριες,ακούστε, τι λένε οι μαθητές και οι μαθήτριες για σας και οι συνάδελφοι σας,παλι για σας!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.