Συνέντευξη του Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Εφημερίδα «Το Βήμα» 

– Υπήρξατε ο αρχιτέκτονας της πολιτικής προσέγγισης με την Τουρκία. Δηλώσατε, μάλιστα, πρόσφατα, ότι είχαμε βρεθεί κοντά σε συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα. Θεωρείτε ότι σε αυτή τη φάση, που η Τουρκία έχει εντείνει τις προκλήσεις της, θέτοντας επιτακτικά θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών και απειλώντας με βαλλιστικούς πυραύλους, υπάρχουν περιθώρια διαλόγου;

Είναι γεγονός, βιώνουμε συνθήκες κρίσης. Όμως, να θυμίσω ότι η Ελληνο-τουρκική προσέγγιση που ξεκίνησε το 1999, ξεκίνησε μετά την κρίση των Ιμίων και εγώ ανέλαβα Υπουργός Εξωτερικών μετά την υπόθεση Οτσαλάν, όταν ήσαν ιδιαίτερα τεταμένες οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Φτάσαμε τότε στα πρόθυρα ενός πολέμου. Δεν υπήρχαν καθόλου επαφές μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Αυτή η έλλειψη επικοινωνίας ήταν καθοριστική στο να πάρει ένα επεισόδιο τέτοιες διαστάσεις. Τελικά, η κρίση αυτή έκανε τις κοινωνίες των δυο χωρών να συνειδητοποιήσουν το κόστος μιας σύγκρουσης. Η συνειδητοποίηση αυτή δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για μια αλλαγή παραδείγματος. Αναμφισβήτητα, τα βήματα που ακολούθησαν, απαιτούσαν την πολιτική βούληση και των δύο πλευρών. Συγκεκριμένα, η ανταλλαγή επιστολών με τον Ισμαήλ Τζεμ, η διπλωματία των σεισμών, η Συμφωνία του Ελσίνκι, η έναρξη διερευνητικών επαφών το 2002, η υπογραφή πολλών διμερών συμφωνιών, δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς πολιτική βούληση και συστηματικό σχεδιασμό. Πράγματι, το 2004 είμασταν πολύ κοντά στην επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας. Ακολούθησαν όμως οι εκλογές. Από την εμπειρία μου, ποτέ δεν χάσαμε από τον διάλογο. Ο φόβος του διαλόγου, δημιουργεί μια αίσθηση αδυναμίας. Δημιουργεί περιθώριο ώστε τρίτοι παίκτες να εμπλακούν ως διαμεσολαβητές, έχοντας όμως, όπως είναι αναμενόμενο, και τα δικά τους συμφέροντα.

– Μπορεί, πράγματι η Τουρκία, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της έντασης να επιδιώξει ένα θερμό επεισόδιο είτε στο Αιγαίο είτε στην Ανατολική Μεσόγειο; Και με ποιον στόχο;

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε από τη γείτονα Τουρκία μια προσέγγιση απειλητική, βασισμένη σε θεωρίες αναθεωρητισμού. Ειδικά με φόντο τις επικείμενες εκλογές τους, πολλά πολιτικά πρόσωπα καλλιεργούν την μισαλλοδοξία για την προώθηση πολιτικών φιλοδοξιών, αντί να υποτάξουν το προσωπικό τους συμφέρον στο συμφέρον του λαού τους. Εμείς, δεν έχουμε κανένα λόγο να υιοθετήσουμε μια αντίστοιχη ρητορική. Αλλά ούτε και να αφήσουμε την παραμικρή αμφιβολία, ότι αν οι λεκτικές απειλές γίνουν πράξη θα υπάρξει ισχυρότατη απάντηση απέναντι σε κάθε υπονόμευση της δικής μας εθνικής κυριαρχίας. Το κοινό συμφέρον, το διεθνές δίκαιο, οι ευρωπαϊκές αξίες και αποφάσεις, αποτελούν το ισχυρό διπλωματικό μας όπλο απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό. Ποιος ο στόχος της τουρκικής κυβέρνησης; Δεν θεωρώ ότι μια πολεμική σύγκρουση με την Ελλάδα είναι στα σχέδια τους. Δεν έχουν την κοινή γνώμη μαζί τους για παρόμοιο εγχείρημα, ούτε τελικά κάτι τέτοιο εξυπηρετεί το εθνικό τους συμφέρον. Ενόψει όμως εκλογών, μπορεί κάποιοι θερμοκέφαλοι να θελήσουν να εκμεταλλευτούν κάποια δική μας κίνηση ή να δημιουργήσουν ένα επεισόδιο με απρόβλεπτες συνέπειες.

– Εκτιμάτε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ ειδικά μετά το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο;

Είναι μια άποψη που συζητιέται τελευταία, δηλαδή η επέκταση στα 12 μίλια νότια της Κρήτης. Προσοχή! Έχει λογική αυτή η άποψη εφόσον συνδυαστεί με μια πρωτοβουλία και μια συμφωνημένη διαδικασία που θα καταλήξει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχει νόημα να την αξιολογήσουμε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα μπορούσαμε να πάρουμε. Ζητούμενο είναι να υπάρξει ευρεία πολιτική συναίνεση για την πολιτική μας στα Ελληνο-τουρκικά και την Ανατολική Μεσόγειο. Η εθνική ενότητα ενδυναμώνει κάθε πρωτοβουλία και τελικά, φέρνει πολύ πιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

– Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία επιχειρεί στην πραγματικότητα να πιέσει μέσω της Ελλάδας τις ΗΠΑ, προκειμένου να διαπραγματευτεί για τα F-16 αλλά και για να αποκαταστήσει την προνομιακή σχέση που είχε με την Ουάσιγκτον και η οποία έχει μετατοπιστεί υπέρ της Ελλάδας. Εσείς τι πιστεύετε;

Οι ΗΠΑ, σε αυτή την συγκυρία, έχουν σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας και το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. Η ενίσχυση της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα αυτό υποδηλώνει. Ασφαλώς, οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ είναι ένα σύνθετο ζήτημα όπου παίζουν ρόλο και πολλοί άλλοι παράγοντες πέρα από την Ελλάδα. Σε ό,τι μας αφορά, είναι θετικό γεγονός ότι οι σχέσεις Αθήνας – Ουάσινγκτον βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο, καθώς και ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει βαθιά γνώση της περιοχής μας και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

– Πέραν των ΗΠΑ, παρατηρούμε μια αλλαγή στη ρητορική της Γερμανίας για την Τουρκία και έχουμε τη σταθερή υποστήριξη της Γαλλίας. Εκτιμάτε ότι θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις αλλά και εμπάργκο όπλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία;

Η πείρα μου έχει δείξει ότι η θετική ατζέντα φέρνει πιο ουσιαστικά οφέλη από την λογική «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου». Το είδαμε αυτό πολύ καλά την εποχή του Ελσίνκι, όταν πολλές χώρες έβαζαν μπροστά την Ελλάδα για να καλύψουν τις δικές τους επιδιώξεις ή επένδυαν στην Ελληνο-τουρκική ένταση για να πωλούν οπλικά συστήματα. Στην πραγματικότητα, εμείς σχεδιάσαμε και προωθήσαμε μια θετική ατζέντα για την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ευρώπη και ως αποτέλεσμα έχουμε σήμερα την Κύπρο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε μπορώ να διανοηθώ πώς θα ήταν τα πράγματα για τους Κύπριους την ταραγμένη εποχή που ζούμε αν ήταν εκτός ΕΕ. Σε ό,τι αφορά στο εμπάργκο όπλων, υπάρχει εδώ και χρόνια μια συζήτηση στην Ευρώπη – και ως ΥΠΕΞ την είχα υποστηρίξει -, για την αποφυγή πώλησης όπλων σε χώρες που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει δεσμευτεί άλλωστε στην Ευρώπη σχετικά με την τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας. Όμως, μέχρι τώρα οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχουν φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Θα έλεγα ότι σημασία έχουν και τα ειδικά χαρακτηριστικά των όπλων που δίνονται σε μια χώρα και καλό είναι να πιέζουμε σχετικά και με αυτό το σημείο.

– Πιστεύετε ότι η Ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί σωστή τακτική έναντι της Τουρκίας ή υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ή και αλλαγής τακτικής σε ορισμένα ζητήματα;

Ορθά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις τουρκικές προκλήσεις που κλιμακώνονται τον τελευταίο καιρό. Εδώ θα επαναλάβω, πόσο κρίσιμο είναι να υπάρχουν γραμμές επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να περάσουμε τους μήνες που έρχονται χωρίς απρόοπτα. Η επικοινωνία μεταξύ των δυο πλευρών στο υψηλότερο επίπεδο θα έπρεπε να είχε επιδιωχθεί νωρίς, από την αρχή της κυβερνητικής θητείας. Αν υπήρχε, ίσως θα είχαμε αποφύγει το σημερινό επίπεδο της έντασης. Όμως, το βασικότερο είναι, επειδή είμαστε και σε προεκλογική περίοδο, η εξωτερική πολιτική να μην γίνει αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Αυτό όμως, προϋποθέτει οι έχοντες τον πρώτο λόγο, δηλαδή η κυβέρνηση, να πάρει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, της ενεργού διαβούλευσης για τα θέματα αυτά.

– Είναι πράγματι απομονωμένος ο Ερντογάν; Μπορεί κανείς να φανταστεί την Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ, αποκομμένη από τη Δύση;

Πρώτο ερώτημα είναι, εμείς τι θέλουμε; Τι σημαίνει για εμάς απομόνωση της Τουρκίας; Η Τουρκία δεν θα αλλάξει γειτονιά, ούτε εμείς. Άρα στόχος μας δεν είναι μια Τουρκία φοβική, επιθετική και απομονωμένη. Είναι μια Τουρκία που συμμετέχει σε ένα σύστημα αξιών που διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες. Σήμερα, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει άλλον προσανατολισμό. Βλέπει μεν τη χώρα του ως μια περιφερειακή δύναμη. Προσπαθεί όμως να την κάνει χρήσιμη στη Δύση πατώντας σε δυο βάρκες, διατηρώντας ισορροπίες και συμφέροντα με άλλες δυνάμεις, όπως με την Ρωσία και όχι μόνο. Το θέλει θεωρώντας ότι έτσι ίσως μπορέσει να αντιμετωπίσει την τεράστια οικονομική κρίση αλλά και να μειώσει την πίεση σε θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εδώ είναι ο ρόλος της Ελλάδας και η ευκαιρία της. Η Ελλάδα να πρωτοστατήσει για μια άλλη, διαφορετική περιφερειακή αρχιτεκτονική, που θα δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε όλες οι χώρες της περιοχής να συμβιώνουν σε πλαίσιο σεβασμού της ισχύος του διεθνούς δικαίου και όχι του δικαίου του ισχυρού. Προς αυτή την κατεύθυνση να ζητήσουμε την συνδρομή και της ΕΕ και των ΗΠΑ. Και έχουμε δυνατότητες γιατί πιστεύω ότι, όταν φτάσει η κρίσιμη ώρα, ούτε ο Ερντογάν αλλά ούτε και τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης θα θελήσουν μια Τουρκία πλήρως αποκομμένη από την Ευρώπη.

– Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας; Είναι πιθανό το εφιαλτικό σενάριο χρήσης ακόμα και πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία;

Όσο ο πόλεμος συνεχίζεται όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πέραν της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκάλεσε και της ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης που ενέτεινε, κλόνισε τις βασικές αρχές και αξίες που θεμελιώνουν το διεθνές δίκαιο. Δημιουργεί τον κίνδυνο μιας διολίσθησης σε αντιλήψεις και πρακτικές όπου δεσπόζει το δίκαιο του ισχυρού. Μια θεώρηση που στη σημερινή σκακιέρα των γεωπολιτικών συσχετισμών μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές ατραπούς ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι αδιανόητο σήμερα να συζητιέται η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, όπως των πυρηνικών, βιολογικών ή χημικών όπλων. Χρειάζεται μια παγκόσμια κινητοποίηση πολιτών για τον έλεγχο και την εξάλειψη των πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων. Είναι ένας σκοπός για τον οποίο θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις.

Συνέντευξη του Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Εφημερίδα «Το Βήμα» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Χόνδρο 6 Νοέμβριου 2022

4 σχόλια στο άρθρο “Συνέντευξη του Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Εφημερίδα «Το Βήμα»

 1. 30 Ιουνίου 1999. Στην Νέα Υόρκη συναντιέται ο ΓΑΠ με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ. Πρωθυπουργός ο Σημίτης. Ο ΓΑΠ δηλώνει ότι η μωαμεθανική μειονότητα της Θράκης έχει το δικαίωμα να αυτοαποκαλείται τουρκική. Ο τύπος της Τουρκίας πανηγυρίζει και με πηχυαίους τίτλους, τον εγκωμιάζει. «BravoGiorgos».

  Το 2004 με ανοικτή διαδικασία εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από 1.020.145 μέλη και φίλους του κινήματος, ο μοναδικός υποψήφιος Γιώργος Παπανδρέου. Aυτός που σε εποχή όπου ήταν άδεια τα δημόσια ταμεία, είπε το αλησμόνητο ”Λεφτά υπάρχουν!!!”. Αυτός που χωρίς να ρωτήσει κανέναν υπέγραψε τη μνημονιακή κατοχή της χώρας

 2. Οι Περδόμενοι.Στελιος Κ,καθηγητης,βολιωτης.

  - Edit

  Απαντήστε

  Θυμάμαι την ημέρα που έχασε τις εκλογές ο Παπανδρέου,πριν πάει στο Ζάππειο
  ν ανακοινώσει την παραίτηση του ,έτρεξε ο Βενιζέλος( πόσο να τρέξει
  ενας βενιζελος) και κατά παραβαση των πολιτικών νομων και του Συντάγματος,
  ανακηρύχτηκε αυτός,υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
  Μου είσαι και Καθηγητης Συνταγματικού Δικαιου ,που δεν αφήνεις χασαποταβερνα για χασαποταβερνα ,ν ανασάνει, να ξεκουραστει!
  Και τι εκανες; πολιτικέ αχορταγε;εγινες αρχηγός και το ξεκοκαλισες και το Πασοκ!
  Και συ κ. Παπανδρέου,μπορεί να είσαι καλός άνθρωπος( το πιστεύω αυτο), αλά δεν είσαι καλός πολιτικος!
  Δεν αρκεί ένας ζωγράφος, να είναι καλό παιδί,αλλά να είναι καλός ζωγραφος.
  Καλά παιδιά είναι πολλοί,χαρισματικοί όμως ελάχιστοι.
  Δε φτάνει που δεν έχεις την ευφυία του ΑΝΔΡΕΑ και του ΓΕΩΡΓΙΟΥ,του παππού σου,οι οποίοι ήσαν οι εχθροί της δεξιας,βρίσκεις και την πολιτική του μητσοτακη ορθή,απ αυτά που διάβασα παραπανω!
  Τη Ρωσια την καταδικαζεις για ανθρωπιστική καταστροφή,τις αμερικανιές;
  Ο Πουτιν;για σένα; ο εκπεσών Άγγελος.πρωην Εωσφόρος!!!
  Ο Μπάιντεν;αγιοκαταταγνένος,τωρα του ετοιμάζουνε και το χρυσό στεφάνι της Δοξης,ψάχνουμε ημέρα για να τον εορταζουμε!
  Γιωργάκη,μάγκας είναι αυτός που χορεύει Ζειμπεκικο στην Ομόνοια και τον χειροκρότούν οι Ελληνες κι όχι αυτός που χορεύει δίπλα απ το μνημείο του Κεμάλ και τον χειροκροτούν οι απόγονοι του!
  Όπως κι ο Βούδας,ο πλει στεσιον.ο Καραμ Αλής,αντί να παντρέψει κανένα ζευγάρι φτωχών νέων της Ελλάδας,πάντρεψε την κόρη του Ερντοάν!
  Αλήθεια,κ. Παπανδρέου,ποιός είναι ο αντίπαλος σου,ο πολιτικος;ο μητσοτακης ή ο Αλεξης;
  Αν και σε θεωρώ τίμιο και καλό άνθρωπο,μισείς πολύ τον Τσίπρα,γιατι;
  Γιατί και εσύ και ο σαμαράς και ο play station, και ο μητσοτακης,οχιμόνον σπουδασατε εκεί,αλλά μισείτε και υποβλεπετε κάθε τι το Ελληνικο!
  Φούσκωσε το μυαλό σας( το όχι και πολυ) στην Αμερική κι εδώ στην Ελλάδα ,αφήσατε τα χρόνια που κυβερνησατε τους ήχους μόνον των κενώσεων του παραπάνω φουσκωματος!!
  Οι Τούρκοι δε λένε Ερντογαν,αλλα Ερντοάν!Στην τουρκική γλώσσα το y( γ),δεν προφέρεται ποτέ,απλώς μπαίνει πριν το φωνήεντα,για να το τονιστεί το φωνηεν!
  Δε λένε Γένι Σεχίρ αλλά Ενί Σεχιρ=καινούρια πολη!
  Εμείς γνωρίζουμε το Εσκι Σεχιρ=”παλιά πόλη,εκεί που δόθηκαν απ τις τελευταίες μάχες των στρατιωτών μας,πριν την ολική καταστροφη!

 3. Γ. Παπανδρέου: Χαρισματική προσωπικότητα ο Τσίπρας………….. 15-3-2011 ΒΟΥΛΗ

  «Υπέρ της πλήρους αποποινικοποίησης της κάνναβης»
  τάχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ότι «η κοινωνία μας πρέπει να ξεπεράσει το ταμπού για να μπορέσει να επιτρέψει την καλλιέργεια και την αυτοκαλλιέργεια». Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Cannabis news σχετικά με το Νομοσχέδιο το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων Πηγή: http://www.lifo.gr 27-2-18

 4. Όταν ο ΓΑΠ πήρε την έγκριση από τη λέσχη Μπίλντερμπεργκ να γίνει Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της στη Βουλιαγμένη, είχε 5 συμβόλαια να υλοποιήσει
  1. Να φέρει το ΔΝΤ στην Ελλάδα και την Ευρώπη ως προπομπό της νέας Παγκόσμιας Διακυβέρνησης που είναι και το όνειρο του
  2. Να προωθήσει την αναγνώριση της ονομασίας των Σκοπίων ως Μακεδονία
  3. Να επαναφέρει το σχέδιο ΑΝΑΝ στη Κύπρο
  4. Να προχωρήσει στη συνεκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων με τη Τουρκία και
  5. να προωθήσει το σχέδιο Βαβυλώνα (δήθεν πολύ-πολιτισμός) για τη μετεγκατάσταση ισλαμικών πληθυσμών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Πριν καν αναλάβει υπηρεσία ο ΓΑΠ συναντήθηκε με τον Καρατζαφέρη στη Βυτίνα στο ξενοδοχείο της αδελφής του δεύτερου. Το περιεχόμενο της συνομιλίας τους αποδείχθηκε στη συνέχεια. Αφορούσε την ύπαρξη ανοικτού διαύλου μεταξύ τους, κάτι που οδήγησε τη συμμετοχή του Καρατζαφέρη στη μετέπειτα τρικομματική κυβέρνηση.
  Triklopodia 6-11-22

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.