Προτάσεις για αποδράσεις KOZANILIFE.GR : Χρυσαυγή Βοΐου



 

 

Το φθινόπωρο το φυσικό τοπίο του Βοΐου εντυπωσιάζει με τα υπέροχα χρυσαφένια χρώματά του.  Μία επίσκεψη στον πανέμορφο χώρο της Χρυσαυγής αποτελεί ιδανική επιλογή για μία μικρή απόδραση το Σαββατοκύριακο. 

Η Χρυσαυγή είναι ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της επαρχίας Βοΐου.

Η διαδρομή είναι πολύ ευχάριστη και άνετη , είτε με αυτοκίνητο, είτε με μηχανή κι ο χώρος προσφέρεται για ξεκούραση και ψυχαγωγία.

Λίγα χιλιόμετρα μετά το Τσοτύλι , σε υψόμετρο 830 μέτρα, η Χρυσαυγή βρίσκεται  κρυμμένη στην κοιλάδα του ρέματος Παλιομάγερου, περιτριγυρισμένη από πυκνά δάση και βουνά, διατηρεί το παραδοσιακό της ύφος και εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική της.

Το φυσικό κάλλος του ορεινού αυτού οικισμού είναι θαυμάσιο. Εντυπωσιακά πέτρινα έργα αποτελούν τα δύο τοξωτά γεφύρια, τα τέσσερα εικονοστάσια, οι δύο παλιές εκκλησίες, το σχολείο και ο νερόμυλος με τη δέση του.

Παλιό πετρογέφυρο

Η παλαιότερη μονότοξη πετρογέφυρα της Χρυσαυγής είναι χτισμένη το 18ο αιώνα και βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, είναι αξιομνημόνευτο αρχιτεκτονικό έργο και συνδέει το Τριτσιώτικο ρέμα.

Μεγάλο πετρογέφυρο

Σύμφωνα με την παράδοση το μεγάλο μονότοξο πετρογέφυρο χτίστηκε το 1854 με τη χρηματοδότηση ενός ληστή, του Νικόλαου Ζάμπρου από το Πολυνέρι Γρεβενών. Το γεφύρι βρίσκεται σε ένα σημείο απίστευτης φυσικής ομορφιάς με άνοιγμα βάσης 14,20 μέτρα, ύψος καμάρας 8 μέτρα και πλάτος 3 μέτρα.

Βρίσκεται σε απόσταση 10 λεπτά από την πλατεία του χωριού και η διαδρομή του είναι αρκετά ευχάριστη με τα πόδια. Ο χώρος που περιβάλλει το γεφύρι είναι πολύ όμορφος και εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη που θέλει να δει και να θαυμάσει από κοντά τον παλιό νερόμυλο ο οποίος έχει ανακαινιστεί.

 

 

 

Δέση

Απέναντι από το πετρογέφυρο υπάρχει η Δέση που είναι ο πέτρινος καταρράκτης ο οποίος έχει μήκος 25 μέτρα και ύψος 7,5 μέτρα . Χτίστηκε το 1855 με σκοπό να λειτουργήσει ο νέος νερόμυλος, το 1860 ο παλιός νερόμυλος, ο οποίος λειτούργησε ως το 1944.

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου

Είναι η πιο παλιά εκκλησία του χωριού . Χτίστηκε το 1768. Είναι ο πολιούχος του χωριού και γιορτάζει στις  Μαΐου. Κάθε προσκυνητής που την επισκέπτεται εντυπωσιάζεται από την παλαιότητά της, τις βυζαντινές αγιογραφίες της και την απλότητά της. Όλη η κόγχη του ιερού είχε κατασκευαστεί από σκέτο πουρί. Το έτος 1955 κατεδαφίστηκε. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές μέχρι το 1867 ήταν ενοριακός ναός του χωριού.

Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου χτίστηκε το 1866 και από το έτος 1867 λειτουργεί ως ενοριακή εκκλησία της Χρυσαυγής. Η εκκλησία είναι χωρίς τρούλο, τρίκλιτη βασιλική και φτιαγμένη από πελεκημένη πέτρα.

 

 

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.