Παγωμένος mistral – Κακοκαιρία EVA: Το φαινόμενο που… αγριεύει την κατάσταση



 

Τι είναι ο παγωμένος mistral που «αγριεύει» την κακοκαιρία EVA

Στο φαινόμενο που μετατρέπει σε πιο «άγρια» την κακοκαιρία EVA αναφέρθηκε στο δελτίο τής ΕΡΤ ο Σάκης Αρναούτογλου. Σταδιακή αναμένεται να είναι η επιδείνωση του καιρού το Σάββατο (5/11), πρώτα στη δυτική Ελλάδα και κυρίως στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Προς το μεσημέρι και αργότερα θα επηρεάσει ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα, ενώ προς το βράδυ αναμένεται να επηρεαστούν οι ηπειρωτικές περιοχές. Κοινώς, δεν θα επηρεαστεί το Σάββατο ολόκληρη η Ελλάδα. Μάλιστα, κάποιες περιοχές ίσως να μην έχουν και καθόλου βροχές, όπως είπε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ. Το φαινόμενο που επηρεάζει την κακοκαιρία EVA είναι ο δυνατός και παγωμένος mistral (τοπικός βαρδάρης της Μεσογείου), που φτάνει μέχρι και τα 11 μποφόρ. Σχηματίζει σύννεφα στη δυτική και κεντρική Μεσόγειο και αυτά κινούνται ολοένα πιο ανατολικά προς την περιοχή μας. Έτσι, το Σάββατο θα βρίσκονται ήδη στη βορειοδυτική χώρα και μέχρι το τέλος της ημέρας θα επηρεάσουν αρκετές ηπειρωτικές περιοχές.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που θα έχει ο καιρός είναι ότι το πρωί του Σαββάτου 5 Νοεμβρίου θα υπάρχει περιορισμένη ορατότητα και τοπικές πυκνές ομίχλες στον Έβρο, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τη Στερεά, ίσως και στην Αττική.

Αρναούτογλου: Πώς θα είναι ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη το Σάββατο 5/11/22

Όσον αφορά την Αττική, ο Σάκης Αρναούτογλου είπε πως το Σάββατο στα νότια παραθαλάσσια τμήματα του λεκανοπεδίου θα υπάρχουν ομίχλες, ωστόσο στη συνέχεια της ημέρας λόγω της ενίσχυσης των νοτιάδων οι ομίχλες θα διαλυθούν. Οι πρώτες βροχές στον νομό θα φτάσουν το μεσημέρι στα βόρεια ορεινά/ημιορεινά, ενώ τις νυχτερινές ώρες προς το ξημέρωμα της Κυριακής ο καιρός στην Αττική θα επιδεινωθεί και όλες οι περιοχές θα έχουν μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

α έντονα καιρικά φαινόμενα στην Αττική αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (6/11).

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, το πρωί του Σαββάτου θα κάνουν την εμφάνισή τους έντονες ομίχλες και μετά το μεσημέρι θα συννεφιάζει ολοένα και περισσότερο. Το βράδυ οι βροχές θα ενταθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες -Μέχρι πότε θα κρατήσει η EVA

Την Κυριακή ο καιρός θα ανοίγει σταδιακά, αρχικά στα δυτικά, και τα περισσότερα φαινόμενα θα τα έχουν Πέλλα, Ημαθία, Πιερία και Χαλκιδική. Επίσης, στην Αττική θα υπάρχουν πολλές βροχές, όπως και στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία στα κεντρικά ηπειρωτικά θα είναι στους 18 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου ο καιρός θα βελτιώνεται, με τα φαινόμενα ωστόσο να επιμένουν σε Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη (8/11) αραιή συννεφιά θα επικρατεί στα βορειοανατολικά, αλλά η υπόλοιπη χώρα θα έχει λιακάδα. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ λίγο πιο πάνω (στους 21) θα πάει την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, ημέρα που θα επικρατεί ηλιοφάνεια παντού.

 

 

Πηγή: alphafreepress.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.