Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023 – Γενικές Αλλαγές



Τι αλλάζει φέτος στις Εξετάσεις

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023 θα ξεκινήσουν 1 Ιουνίου 2023 για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ και 2 Ιουνίου 2023 για τους υποψηφίους των ΓΕΛ.

Ωστόσο, υπάρχουν εξελίξεις σχετικά τόσο με την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου όσο και με νέα τμήματα, τα οποία προστίθενται σε επιστημονικά πεδία. Τροποποιήσεις, επιπρόσθετα, εμφανίζονται και σε συντελεστές βαρύτητας των ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., στις Α.Ε.Α., στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων, καθώς και στις Α.Σ.Τ.Ε.

Διαδικασία υποβολής μηχανογραφικού δελτίου

Οι υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών ΓΕ.Λ. που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των βαθμών της τελικής τους επίδοσης στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις Πρακτικές δοκιμασίες, καθώς και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ικανοτήτων συμπληρώνουν ένα μηχανογραφικό δελτίο. Σε αυτό επιλέγουν όσες σχολές, Τμήματα εισαγωγικές κατευθύνσεις επιθυμούν από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο έχουν πρόσβαση.

Επομένως, το δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο, αν και είχε θεσμοθετηθεί, τελικά καταργείται χωρίς να έχει εφαρμοστεί ποτέ.

Παρέχεται, βέβαια, η δυνατότητα υποβολής Παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ σε όλους τους τελειόφοιτους και υποψηφίους, που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ένταξη τμημάτων στο 4ο επιστημονικό πεδίο

Σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση του Υπουργείου, προστίθενται στο 4ο επιστημονικό πεδίο Επιστημών Υγείας και Πληροφορικής τα τμήματα:

Περιβάλλοντος (Μυτιλήνη) – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

Περιβάλλοντος (Ζάκυνθος) – ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Κοινωνικής Πολιτικής (Αθήνα) – ΠΑΝΤΕΙΟ

Κοινωνικής Πολιτικής (Κομοτηνή) – ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (Ορεστιάδα) – ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

Αγροτικής Ανάπτυξης (Ορεστιάδα) – ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

Πληροφορικής με Εφαρμογές στην βιοιατρική (Λαμία) – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Προκαταρκτικές Εξετάσεις 2023

Ανακοινώθηκε ότι για τους υποψήφιους, οι οποίοι θα υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο το σχολικό έτος 2022-2023, για την εισαγωγή σε Σχολές του Λιμενικού Σώματος, στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος, στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, οι προκαταρκτικές εξετάσεις καθώς και οι υγειονομικές εξετάσεις για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού προγραμματίζονται να διεξαχθούν την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου του 2023.

Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε Στρατιωτικές Σχολές

Καθώς η Ελάχιστη Βάσης Εισαγωγής των Στρατιωτικών Σχολών διπλασίασε τις κενές θέσεις, ανακοινώθηκαν νέοι συντελεστές βαρύτητας για την ΕΒΕ των συγκεκριμένων σχολών, όπου εμφανίζονται μειωμένοι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα:

Όνομα Σχολής

Συντελεστής Ε.Β.Ε τμήματος

ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΟΠΛΑ (ΣΣΕ)

 

1,0

ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΣΩΜΑΤΑ (ΣΣΕ)

1,0

ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (Σ.Μ.Υ.Ν.)

0,9

ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ ΟΠΛΑ (Σ.Μ.Υ.)

0,9

ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΩΝΑΤΑ (Σ.Μ.Υ.)

0,9

ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ (ΣΝΔ) ΜΑΧΙΜΟΙ

 

0,9

ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ (ΣΝΔ) ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

0,9

Συντελεστές Βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων ΓΕΛ, των ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών

Με απόφαση που υπογράφτηκε από την Υπουργό Παιδείας τροποποιήθηκαν οι συντελεστές βαρύτητας στα τμήματα, που προστέθηκαν στο 4ο επιστημονικό πεδίο, αλλά και Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής (ΔΠΘ), Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας (ΙΟΝΙΟ ΠΑΝ.) και Φυσικοθεραπείας (ΠΑΝ.ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ) όπως και τα ακόλουθα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών:

Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) – Κατεύθυνση Τεχνολογικής Υποστήριξης, Κατεύθυνση Επιχειρησιακής Υποστήριξης, Κατεύθυνση Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης καθώς και στο Οικονομικό (ΣΣΑΣ).

https://www.en-taksi.gr/frontistiria/kozani/

Εκπαιδευτήρια «Εν Τάξη»
Σαρανταπόρου 12, 2ος όροφος, Κοζάνη
Τηλέφωνο : 2461026333
Email : kozani@en-taksi.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.