Λαμπρή τελετή μνήμης τιμής και σεβασμού για τον Γιάννη Φαρμάκη από το Σύλλογο Βλατσιωτών Ν. Λάρισας στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας



 

 

 

 

Με λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκαν στην «Αίθουσα των Φιλικών» του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών τα αποκαλυπτήρια του πορτραίτου του χιλίαρχου, οπλαρχηγού και φιλικού Γιάννη Φαρμάκη.

 Τα αποκαλυπτήρια έκαναν ο Αντιπρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Υποπτέραρχος Ιωάννης Θεοδοσουλάκης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας Κων/νος Βασβατέκης.

 Η ζωγράφος Γεωργία Μπλιάτσου που φιλοτέχνησε το πορτραίτο αναφέρθηκε στο δέος και στον θαυμασμό που αισθάνθηκε και την ενέπνευσε, μελετώντας την πορεία προς τη θυσία του Γιάννη Φαρμάκη.

 Τιμές απέδωσαν μέλη της Χορευτικής ομάδας του Συλλόγου ντυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές.

 Στη συνέχεια στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας» όπου ο οικοδεσπότης Αντιπρόεδρος του Πολεμικού Μουσείο καλωσόρισε τους παρισταμένους ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεωργ. Κασαπίδης και η Δημοτική Σύμβουλος κα Αναστασία Πράπα εκ μέρους του Δημάρχου Εορδαίας.

 Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας ο οποίος με έκδηλη συγκίνηση τόνισε την επιτακτική ανάγκη που προβάλλει ιδιαίτερα σ΄ αυτή τη συγκυρία να αναδείξουμε γεγονότα και πρόσωπα που κατέστησαν σύμβολα του Έθνους, σύμβολα αγώνων και θυσίας για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. «Ένα τέτοιο πρόσωπο ήταν ο Γιάννης Φαρμάκης. Οι εκθέσεις των Αυστριακών και των Ρώσων διπλωματών και στρατιωτικών, τις οποίες υπέβαλαν στις κυβερνήσεις τους, ήταν καταλυτικές για τον άφθαστο ηρωισμό του Φαρμάκη και των συμπολεμιστών του στη μεγάλη αντίσταση στη Μονή Σέκου. «Τοιουτοτρόπως», γράφει ο Ρώσος συγγραφέας Λιπραντί, «η δόξα της αμύνης του Σέκου ανήκει όλως δικαίως εις τον οπλαρχηγόν Φαρμάκην, ο οποίος κατόρθωσε να ανθέξει εις την μονήν αυτήν επί 14 ημέρας μετά τον θάνατον του Ολυμπίου, συμβάντα την πρώτην ημέραν από του εγκλεισμού εις την μονήν».

 Η ομιλία του κ. Ευάγγελου Καραμανέ, Διευθυντού του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, οδήγησε το κοινό σε μια αισθητική και νοηματική περιδιάβαση στην πορεία του Γιάννη Φαρμάκη και είχε ως θέμα: «Ο Δυτικομακεδόνας Ιωάννης Φαρμάκης από τη Βλάστη ως πρωτεργάτης και ήρωας της Επανάστασης του 1821».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στον βίο, τη δράση και την προσωπικότητα του Ιωάννη Φαρμάκη. Εξήγησε ότι ο Φαρμάκης εξελίχθηκε από δυναμικό οπλαρχηγό της Δυτικής Μακεδονίας, συνεχιστή της οικογενειακής του αρματολικής παράδοσης σε έναν οραματιστή πατριώτη και αφοσιωμένο στην εθνική ιδέα υψηλόβαθμο Φιλικό, ο οποίος έδρασε σε ένα ευρύτερο οθωμανικό και βαλκανικό επίπεδο, στο πλαίσιο των ιδεών του Ρήγα Βελεστινλή. Αναφέρθηκε αναλυτικά στα γεγονότα της επανάστασης του 1821 στη Μολδοβλαχία υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη που παρέδωσαν το όνομα του Φαρμάκη στην ιστορία και την αθανασία και στον μαρτυρικό του θάνατο. Εστίασε ιδιαιτέρως στα δημοτικά τραγούδια για τον Γεωργάκη Ολύμπιο και τον Ιωάννη Φαρμάκη τα οποία κατέγραψε ο Κλωντ Φωριέλ και τα δημοσίευσε 2-3 χρόνια μετά τα γεγονότα στη Μονή Σέκου στην περίφημη συλλογή του. (1824)

 Ο ηθοποιός Μιχάλης Μαρκάτης εκφραστικός και καθηλωτικός  στην απαγγελία των Δημοτικών τραγουδιών για τον Γιάννη Φαρμάκη καθώς και στην  ανάγνωση του Ιερού ΄Ορκου αδελφοποίησης των Γιάννη Φαρμάκη, Γεωργάκη Ολύμπιου και Παπαφλέσσα, συγκλόνισε και συγκίνησε το ακροατήριο.

 Στη συνέχεια η Χορευτική Ομάδα του Συλλόγου οδήγησε το κοινό νοερά ψηλά στη λεβεντογέννα Βλάστη και στη μεγαλόπρεπη φύση της με τα καταπράσινα λιβάδια, τις αετοράχες του περήφανου Μουρικιού και τις γυμνές και απότομες πλαγιές του Σινιάτσικου. Οι χορευτές πλημμυρισμένοι χυμούς, ζωντάνια, αίσθημα, αξεπέραστοι σε ρυθμό ψυχισμό, ελευθερία έκφρασης, μετέδωσαν ένα αίσθημα χαράς και υπερηφάνειας για την καταγωγή και την πατρίδα τους. Σε κάθε τους έκφραση, σε κάθε τους κίνηση, σύσπαση του προσώπου ή του κορμιού ξεφύτρωναν μυρωδιές και εικόνες απ΄ τη Μακεδονία μας. Χόρευαν και το σώμα τους έγραφε στη γη αυτό που ήθελε να πει η ψυχή τους. Τα κορμιά τους ερμήνευαν τη μουσική. Ο χορός τους είχε ένα ιδιαίτερο βάρος, τα βήματά τους είχαν ιστορία. Τα χάλκινα πνευστά που τους συνόδευαν έρχονται από τα βάθη του περασμένου αιώνα και έγιναν στα χέρια των εκτελεστών της «Μπάντας της Φλώρινας» αδελφών Βαλκάνη, εκφραστές της αλήθειας κάθε καιρού.

 Την επιμέλεια και τη διδασκαλία των χορών είχε ο Γιάννης Βασβατέκης.

  Την επιμέλεια και το συντονισμό της διοργάνωσης είχαν: ο Ιωάννης Κοροδήμος για το Πολεμικό Μουσείο,  η Πράπα Αναστασία για το Δήμο Εορδαίας και οι: Βασβατέκη Νέλλη , Παλαιού Τάνια , Τζαφέτα Γίτσα για το Σύλλογο Βλατσιωτών Λάρισας

 Τη μνήμη του Γιάννη Φαρμάκη τίμησαν με την παρουσία τους  ο Βλατσιώτης Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος Παπαθωμάς, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου πρεσβύτερος Κων. Φεργαδιώτης, ο πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός Μαρκαντώνης που είναι ο θεματο-φύλακας της καρδιάς του Αλεξ Υψηλάντη στον Ναό των Ταξιαρχών, η πρόξενος της Αυστρίας ΄Εβελιν Παπαδοπούλου, η γραμματέας της ποιότητας ζωής και εθελοντισμού της Ν.Δ. Πίστη Κρυσταλλίδου, η πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου βιβλιοθηκών Αντωνία Αράχωβα, ο πρέσβης επί τιμή Παναγ. Βλαχοστέργιος, ο ομότιμος καθηγητής ιατρικής του ΑΠΘ Γιάννης Τζαφέτας, η αντιπρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αθήνας Μαρία Παπαμάρκου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής Στέφανος Κούτρας, η αντιπρόεδρος της ΄Ενωσης Μακεδόνων Μεγάλης Βρετανίας Νατάσα Σβεντσούρη, ο πρόεδρος Ιωάννης Αθανασιάδης και μέλη της Παμακεδονικής Συνομοσπονδίας, ο πρόεδρος Ζήσης Παπαζήσης και μέλη της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων, η Γεν.Γραμματέας Τσαχουρίδου Ρούλα και μέλη του Συλλόγου Πτολεμαϊδιωτών Αθήνας , μέλη του Συλλόγου Κοζανιτών Αθήνας και όλοι οι Βλατσιώτες της Αθήνας μαζί με τους φίλους και τους γνωστούς τους.

 Το όνομα του Γιάννη Φαρμάκη είναι γραμμένο στην καρδιά των Βλατσιωτών με φωτεινά και αιώνια γράμματα, τα οποία ο χρόνος δεν μπορεί να φθείρει ούτε η λήθη να σκεπάσει. Η καταξίωση και η εκτίμησή του είναι ενθρονισμένη στις καρδιές και στη συνείδηση των Βλατσιωτών. Με ευλάβεια και ευγνωμοσύνη κλίνουμε με σεβασμό τα γόνατά μας στη μνήμη του Γιάννη Φαρμάκη που αγωνίστηκε για την ιερή ιδέα της ελευθερίας.

Επιβάλλονταν η τοποθέτηση του πορτραίτου του Γιάννη Φαρμάκη στο Πολεμικό μουσείο Αθηνών για να θυμίζει στους επισκέπτες πως θυσιάζονται αυτοί που πιστεύουν στον Θεό και στην πατρίδα, στα ιδανικά της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Θέλουν ακόμα οι ήρωές μας, οι άνθρωποι που περνούν από μπροστά τους να αισθάνονται υπερηφάνεια όταν αντικρίζουν την εικόνα τους.

 Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας εκφράζουν τις ολόθερμες ευχαριστίες τουs στον Δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά και στους φίλους του Συλλόγου, στον φιλέλληνα dr.Roland Schulze-Robbecke μικροβιολόγο-λοιμωξιολόγο στη Βόννη και στο ΄Ααχεν και στη σύζυγό του δρ. Ευαγγελία Νάνου, γλωσσολόγο από τη Θεσσαλονίκη και στον κ. Ελευθέριο Σαϊτη, πρόεδρο της εταιρείας Intercomm Foods.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.