Καλάθι νοικοκυριού: Τι θα περιλαμβάνει η ρύθμιση



Στην τελική ευθεία εισέρχεται η σύνταξη της νομοθετικής ρύθμισης για το «καλάθι του νοικοκυριού» που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και θα έρθει προς ψήφιση, πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ως τροπολογία σε κάποιο νομοσχέδιο.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα στελέχη του υπουργείου δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην συγκεκριμένη ρύθμιση θεωρώντας ότι αυτή θα είναι που θα αποτελέσει το εφαλτήριο της επιτυχίας του εγχειρήματος.

Και αυτό διότι ναι μεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας από την πλευρά των σούπερ μάρκετ, ωστόσο σε βάθος χρόνου, αυτό ίσως δεν αρκεί και θα χρειαστεί θεσμική θωράκιση η όλη παρέμβαση.

55 οι κατηγορίες προϊόντων 

Στο καλάθι του νοικοκυριού όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι βασικές κατηγορίες προϊόντων θα είναι 55 και σε αυτή την λίστα θα μπουν όσπρια και αλεύρι, ενώ θα βγουν εμφιαλωμένο νερό και αναψυκτικά.

Αυτή η αλλαγή είναι μεν η πρώτη, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες οι οποίες θα έχουν εποχικό χαρακτήρα.

Δηλαδή για παράδειγμα στην περίοδο των εορτών θα εισέλθουν στην σχετική λίστα γλυκά και εδέσματα που έχουν σχέση με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όπως για παράδειγμα κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτες κ.λπ.

Τα πρόστιμα  

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανέβει και το όριο του τζίρου για τις επιχειρήσεις που θα είναι υποχρεωμένες με βάση τη ρύθμιση να καταρτίσουν την σχετική λίστα. Θα διαμορφωθεί σε ετήσιο τζίρο 90 εκατ. ευρώ, έναντι 70 εκατ. που ήταν η αρχική πρόθεση. Αυτό βέβαια μπορεί να μεταβληθεί στην πορεία και ειδικά όσο πλησιάζουμε στην επόμενη θερινή περίοδο, με έμφαση όπως είναι φυσικό στις επιχειρήσεις εκείνες που δραστηριοποιούνται σε νησιωτικές περιοχές.  

Στη ρύθμιση για το «καλάθι» του νοικοκυριού θα προβλέπονται – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – βαριά πρόστιμα σε όσα σούπερ μάρκετ δεν στέλνουν τη λίστα των προϊόντων.

Γνωμοδοτεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Παράλληλα αναμένεται και η γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που έχει ζητηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου η όλη προσπάθεια και η νομοθετική παρέμβαση να είναι συμβατή με τους όρους περί υγιούς ανταγωνισμού.

Άλλες πληροφορίες θέλουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού να έχει ανοίξει φάκελο προκειμένου να δει αν η όλη υπόθεση συνιστά σύμπραξη.

Και αυτό να σημειωθεί αποτελεί και ανησυχία για τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν διατυπώσει φόβους ότι ενδεχομένως και να κατηγορηθούν άμεσα ή μελλοντικά για την σύσταση καρτέλ.

Πότε θα κατατεθεί η ρύθμιση

Αναφορικά με τον χρόνο κατάθεσης, η αρχική πρόθεση ήταν να κατατεθεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα, αλλά ίσως αυτό δεν καταστεί εφικτό λόγω του όγκου δουλειάς που απαιτείται ώστε η ρύθμιση να είναι όσο πιο επαρκής γίνεται.

Έτσι, εκτός απροόπτου και αφού δεν μπορεί να ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα επιχειρηματικά πάρκα, θα κατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο που θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Τα σούπερ μάρκετ έχουν διορία να απαντήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όμως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητήσουν παράταση, καθώς πολλές από τις ερωτήσεις αναφέρονται σε κρίσιμες παραμέτρους της πρωτοβουλίας για το «καλάθι του νοικοκυριού», οι οποίες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Πηγή: imerisia.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Καλάθι νοικοκυριού: Τι θα περιλαμβάνει η ρύθμιση

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.