Προσκοπική δράση Jamboree των αιθέρων στον δημοτικό κήπο Κοζάνης



Στον δημοτικό κήπο Κοζάνης πραγματοποιήθηκε η προσκοπική δράση Jamboree των αιθέρων το πρωί της Κυριακής 16 Οκτωβρίου.

Το JOTA – Τζάμπορη των Αιθέρων (Jamboree On The Air) και το JOTI – Τζάμπορη στο Διαδίκτυο (Jamboree On The Internet) είναι μια ετήσια δράση, στην οποία λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 1.000.000 Πρόσκοποι και Οδηγοί σε περισσότερες από 170 χώρες από κάθε γωνιά του πλανήτη και επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ραδιοερασιτεχνικών σταθμών ή με τη χρήση του Internet.

Το JOTA – JOTI είναι μια παγκόσμια δράση. Είναι ένα πραγματικό Τζάμπορη κατά το οποίο Πρόσκοποι και Οδηγοί ανταλλάσσουν εμπειρίες και ιδέες, συμβάλλοντας στην εδραίωση της Παγκόσμιας Συναδέλφωσης. Το πρώτο Jota πραγματοποιήθηκε το 1958 και το πρώτο Joti το 1997.

Η δράση περιλάμβανε και παιχνίδια σταθμούς, από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια γνώσεων και δράσεις σε λυκόπουλα και προσκόπους.

Η Κωνσταντίνα Δινοβίτση Έφορος Κλάδου Λυκοπούλων της Περιφερεικής Εφορείας δυτικής Μακεδονίας, μας μεταφέρει την εικόνα της σημερινής δράσης «προσωπικά νιώθω ικανοποίηση που μετά από 2 χρόνια (έγκλιστοι) λόγω κορονοϊού μπορέσαμε και βγήκαμε στην φύση να περάσουμε όμορφα και τα παιδιά να πάρουν κάποιες μικρές γνώσεις. Υπήρχαν 6 σταθμοί. Στον 1ο σταθμό επικοινωνούσαν τα παιδιά με άλλους Προσκόπους από άλλες χώρες καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με Αυστρία και με άλλες χώρες. Στο 2ο σταθμό έμαθαν τα βασικά μέρη του αεροσκάφους και να κάνουν αναγνώριση αεροσκαφών με βάση τη μορφή του αεροσκάφους και την αποστολή τους. Στον 3ο σταθμό ζωγράφισαν σε έναν παγκόσμιο χάρτη τις χώρες όπου υπάρχουν Πρόσκοποι. Στον 4ο σταθμό υπήρχε ένα παιχνίδι memory με αεροσκάφη όπου έπρεπε να βρουν το ταίρι του. Στον 5ο σταθμό υπήρχαν πυξίδες όπου τα παιδιά μάθαιναν να στοχεύουν ένα σταθερό σημείο. Στον 6ο σταθμό υπήρχε η κατασκευή με ποτήρια μιας χρήσης να το τρυπάνε και να περνάν μέσα ένα σπάγκο. Έπειτα συνομιλούσαν, έμαθαν πως επικοινωνούμε μέσω τηλεφώνου».

Στη δράση συμμετείχαν τα “3ο Σύστημα”, “5ο Σύστημα Αεροπροσκόπων” Κοζάνης, το “7ο Σύστημα Αεροπροσκόπων” Κοζάνης και το ‘1ο Σύστημα’ Καστοριάς όπου η δράση τους πραγματοποιήθηκε στη Λεωφόρο Κύκνου όπου στεγάζετε η Ραδιολέσχη Καστοριάς – SZ2RCK.

Μερόπη Βαχτσεβάνου για το kozanilife.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.