Παθολογία κύησης – Άρθρο του γυναικολόγου Γιασλακιώτη Βασίλη



ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΑΣΛΑΚΙΩΤΗ MD, PhD

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΥΗΣΗΣ

Το αγέννητο μωρό σας βρίσκεται σε αμνιακό σάκο γεμάτο με αμνιακό υγρό ή τα «νερά». Το «σπάσιμο των νερών» σημαίνει ότι ο σάκος έχει σκιστεί ή σπάσει. Τα νερά σας συνήθως σπάνε γύρω από το χρόνο που απαιτείται για τον τοκετό, δηλαδή γύρω από την πιθανή ημερομηνία τοκετού, αλλά σε περίπου 2% των κυήσεων σπάνε νωρίς για διάφορους λόγους (βλ. Παρακάτω).

Εάν τα νερά σας σπάνε πριν το μωρό σας φτάσει σε πλήρη περάτωση της κυοφορίας (από 37 εβδομάδες- 40 εβδομάδες), η ιατρική ονομασία για το γεγονός είναι η πρόωρη –πρώιμη ρήξη των μεμβρανών (preterm prelabour rupture of the membranes: PPROM. Εάν αυτό συμβεί νωρίς, πριν αρχίσουν οι συσπάσεις, μπορεί (αλλά όχι πάντα) να προκαλέσει πρόωρο τοκετό.

Επικοινωνήστε με το γιατρό ή τη μαία σας και επιστρέψτε στο νοσοκομείο αμέσως αν έχετε:

  • Μια αυξημένη θερμοκρασία (πάνω από 37 ° C).
  • Συμπτώματα που ομοιάζουν με τη γρίπη.
  • Κολπική αιμορραγία.
  • Αν το διαρρεύσιμο υγρό γίνει πρασινωπό ή δύσοσμο.
  • Συσπάσεις, κοιλιακό άλγος. 

 

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ για την παθολογία κύησης.

Ο Γιασλακιώτης Βασίλειος MD, PhD είναι Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στον Βόλο. Είναι πτυχιούχος Ιατρικής και Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Υποψήφιος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει εξειδικευτεί στην υστεροσκόπηση, λαπαροσκόπηση, κολποσκόπηση και στην παθολογία της κύησης. Ενώ, αναλαμβάνει την πλήρη παρακολούθηση της κύησης και της κύησης υψηλού κινδύνου.

ΓΙΑΣΛΑΚΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ | ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΒΟΛΟΣ | ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΒΟΛΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.