Η Ψυχολόγος Λουκία Ντέιβιντ γράφει για την αυτοεκτίμηση των παιδιών 



Self-esteem = Αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση είναι η εκτίμηση και η αντίληψη που έχει το άτομο για τον εαυτό του – πόσο δηλαδή πιστεύει ότι είναι επιτυχημένο, σημαντικό, άξιο και ικανό (Coopersmith, 1967).

Η αυτοεκτίμηση ενός παιδιού απορρέει από τις αντιλήψεις και στάσεις των σημαντικών προσώπων της ζωής του όπως γονείς, δάσκαλοι, συμμαθητές και φίλοι κι όχι μόνο από την προσωπική του εμπειρία. Δεν ταυτίζεται πάντα με την πραγματική αξία του παιδιού – υπάρχουν άτομα με πολλές αρετές και ικανότητες που δεν έχουν αυτοεκτίμηση, ενώ άλλοι με λιγότερες δυνατότητες αναπτύσσουν υψηλή αυτοεκτίμηση (Orth & Robins, 2022).

Η αυτοεκτίμηση χτίζεται σταδιακά με τη συνδρομή των γονέων. Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν το παιδί τους και να ενισχύουν τις δυνατότητες του. Να το διδάξουν να αποδέχεται και να αγαπά τον εαυτό του και να μην επηρεάζεται από άλλους μόνο και μόνο για να γίνει αποδεκτό. Οι γονείς δεν πρέπει ούτε να επαινούν συνεχώς το παιδί τους που έχει πολλές δεξιότητες επειδή θα αναπτύξει αυτάρεσκη στάση, αλλά ούτε και να είναι επικριτικοί με πολλές παρατηρήσεις γιατί τότε το παιδί θα είναι πνιγμένο από ανασφάλειες, φοβίες, αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα και συνεπώς χαμηλή αυτοεκτίμηση (Plummer, 2014).

Το αποτέλεσμα ενός σωστού χτισίματος αυτοεκτίμησης είναι ένα παιδί που γνωρίζει να λέει όχι όταν χρειάζεται, είναι ικανό να κάνει ποιοτικές σχέσεις, βάζει ρεαλιστικούς στόχους, έχει θετικές σκέψεις και συναισθήματα και ξέρει να κάνει σωστές επιλογές ως παιδί και αργότερα ως ενήλικας (Bailey, 2003).

Επομένως, οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν, να υποστηρίζουν και να βοηθούν το παιδί τους άμεσα κι έμμεσα για ν’ αποκτήσει υγιή αυτοεκτίμηση.

Lucy David Ψυχολόγος και Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας BA, BSc, Med, PhDc

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.