Παράρτημα Πτολεμαΐδας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Κάλεσμα σε εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Περδίκα Πτολεμαϊδας



Λίγες μέρες πριν την απελευθέρωση της Πατρίδας μας από τους Γερμανούς φασίστες, στις 11 Οκτώβρη του 1944, έλαβε χώρα η μάχη του Περδίκκα Πτολεμαΐδας.
Οι κατακτητές υποχωρούσαν ταχύτατα προς τα Έλληνο-γιουγκοσλαβικά σύνορα, φοβούμενοι τον αποκλεισμό των δυνάμεων τους στην Ελλάδα από τον Κόκκινο στρατό που προέλαυνε στα Βαλκάνια.
Στην προσπάθεια απαγκίστρωσης τους από την περιοχή της Εορδαίας-Κοζάνης, ακολουθούσαν την εθνική οδό Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Φλώρινας και καθώς ο δρόμος περνούσε μέσα από το χωριό του Περδίκκα, εγκατέστησαν φυλάκιο ώστε να ελέγχουν την υποχώρηση.
Ήταν δε εφοδιασμένοι με ιδιαίτερα βαρύ οπλισμό, κάτι που ενίσχυε τις φήμες των κατοίκων ότι θα δρούσαν σε βάρος του τοπικού πληθυσμού μετά την υποχώρηση τους, όπως έκαναν σε πολλά άλλα χωριά της περιοχής.
Ομάδα του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Ακριτίδη Ηλία από το Μεσόβουνο είχε διαταχθεί να εποπτεύει το σημείο και να επέμβει σε τέτοια περίπτωση. Η ομάδα αποτελούμενη από επτά μαχητές έγινε αντιληπτή και ενεπλάκη σε μάχη με υπέρτερες δυνάμεις. Όλοι οι μαχητές σκοτώθηκαν. Οι πέντε ήταν κάτοικοι του μαρτυρικού Μεσοβούνου, ένας από τα Κομνηνά και ο έβδομος ήταν ένας Ιταλός αντιφασίστας που είχε προσχωρήσει στον Ε.Λ.Α.Σ.

Τα ονόματα των πεσόντων είναι:
Ακριτίδης Ηλίας, ετών 28, επικεφαλής
Αραμαδανίδης Ιωάννης, ετών 27
Μαυρίδης Δημήτριος, ετών 19
Παραστατίδης Μιχάλης, ετών 50
Τριανταφυλλίδης Γεώργιος, ετών 23
Τσοπανίδης Γεώργιος, ετών 38
Ιταλός Αντιφασίστας Marlo

Το παράρτημα Πτολεμαΐδας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δ.Σ.Ε. προκαλεί τον λαό της περιοχής στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργανώνει στο χώρο του μνημείου Εθνικής Αντίστασης στον Περδίκκα, την Κυριακή 16 Οκτώβρη 2022 και ώρα 11πμ, ώστε να τιμήσουμε την θυσία των επτά αγωνιστών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που έπεσαν για την λευτεριά και την
ανεξαρτησία της παρτίδας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.