Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών από 01/01/2023



 

Όπως είναι γνωστό, τα απανωτά ρεκόρ που σημειώνει ο πληθωρισμός -ήδη ο Αύγουστος έκλεισε στο 11,4% και με βάση στοιχεία που διαρρέουν στο τύπο ο Σεπτέμβριος σκαρφάλωσε στο 12,1%- και οι διαρκείς ανατιμήσεις σε όλα τα αγαθά και υπηρεσίες έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση του πραγματικού εισοδήματος τόσο των εργαζομένων όσο και των αυτοαπασχολούμενων οδηγώντας τους σε γενικευμένα αδιέξοδα.

Το σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών που καθιέρωσε ο ν. Βρούτση, επέβαλε εξαρχής αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χαμηλότερη 1 η ασφαλιστική κατηγορία όπου εκεί η αύξηση έφτασε στο 19% (από 185 ευρώ σε 220 ευρώ), με αποτέλεσμα ετήσια επιβάρυνση για τον επαγγελματία 420 ευρώ.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, με βάση το άρθρο 35 του ν.4670/2020, από τις 01/01/2023 έως 31/12/2024 προβλέπεται νέα αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων κατά το ποσοστό του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους. Σε συνθήκες ρεκόρ ακρίβειας και κατακόρυφης μείωσης του λαϊκού εισοδήματος, αναδουλειάς και υπερχρέωσης, η εφαρμογή του παραπάνω νόμου θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι σε επιπρόσθετη μείωση του εισοδήματος τους, με ορατό το ενδεχόμενο να συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση των ήδη υπέρογκων χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία για την ατομική ασφάλιση.

Για τους παραπάνω λόγους είναι αναγκαίο να μην εφαρμοστεί η παρ.6 του άρθρου 35 του ν.4670/2020 που προβλέπει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από 01/01/2023 για αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε τι μέτρα προτίθεται να προχωρήσει ώστε να μην υποστούν οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες μια ακόμα αύξηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης που θα οδηγήσει σε παραπέρα μείωση του εισοδήματός τους;

Οι Βουλευτές
Κατσώτης Χρήστος
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κομνηνάκα Μαρία
Λαμπρούλης Γιώργος
Μαρίνος Γιώργος
Παπαναστάσης Νίκος
Στολτίδης Λεωνίδας
Συντυχάκης Μανώλης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.