Εκδήλωση για την συζυγία στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα



Εκδήλωση για την συζυγία πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, με αφορμή τη μνήμη (9 Οκτ.) των αγίων συζύγων Ανδρονίκου και Αθανασίας προστατών της συζυγίας, με τέλεση Θείας Λειτουργίας (Κυριακή, 9-10-2022) ομιλία και παροχή ευλογίας και ευχών (‘’υπέρ υγείας, χαράς, ενότητας και ομοφροσύνης’’) στις συζυγίες, από τους πιο πρόσφατα νεόνυμφους μέχρι και τους σε βαθειά γεράματα συζύγους.

“Οι άγιοι-όσιοι σύζυγοι Ανδρόνικος και Αθανασία, που τη μνήμη τους γιορτάζουμε (9 Οκτ.) να χαρίζουν υγεία, πιστότητα, πραότητα, σεβασμό και αγάπη στις από το Θεό ευλογημένες συζυγίες των ανθρώπων”, είπε στο κήρυγμά του ο π. Κ.Ι.Κ. στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού.

Έψαλαν οι ψάλτες: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Σεραφείμ, Δήμητρα Κίτση – Βαλωμά. Ακολούθησε κέρασμα στο Αρχονταρίκι.

Στο Συναξάρι διαβάζουμε τους στίχους: ‘’Σύσκηνον Ανδρόνικος Αθανασίαν // Κόσμω τ’ εν ασκήσει τε καν πόλω έχει’’. Ο Ανδρόνικος είχε σύσκηνη την Αθανασία στον κόσμο και στην άσκηση, αλλά σύσκηνη την έχει και στον ουρανό.

Όταν ο θεσμός της συζυγίας δέχεται (και θα δέχεται σήμερα και πάντα) έσωθεν και έξωθεν “τα πεπυρωμένα βέλη του πονηρού τα καθ’ ημών δολίως κινούμενα”, με κίνδυνο να βαλτώσει και να στεγνώσει η συζυγία, το παράδειγμα των οσίων συζύγων Ανδρονίκου και Αθανασίας μπορεί να ενισχύσει το συντελεσθέν μυστήριο “και έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν”, να ευωδιάσει την συζυγία, να την κάνει ελκυστική, ερωτική, καρποφορούσα, φωτιστική και δημιουργική και με από κοινού προσπάθεια, χαριτωμένη, πολυεπίπεδη, συνθετική, θεανθρώπινη και αναβαθμική.

Πρότασή μας για καθιέρωση της γιορτής με τέλεση (9 Οκτ.) κάθε χρόνο, Εσπερινού, Αρτοκλασίας και Θείας Λειτουργίας. Εκκλησιασμός των συζύγων (και όχι μόνο) και προσέλευσή τους στη Θεία μετάληψη.

ΥΓ. Αναζήτηση: Αναζητούνται χώροι, στους οποίους τον λόγο έχουν οι επαΐοντες. Διαπίστωση: Όσο πάει, λιγοστεύουν αυτοί οι χώροι.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

10-10-2022

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.