Αναφορά της Πέτης Πέρκα για τις ζημιές στην καλλιέργεια Φασολιών Πρεσπών από χαλαζόπτωση



 

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, κατέθεσε ως Αναφορά προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την κοινή επιστολή του Δημάρχου Πρεσπών, του Προέδρου ΤΟΕΒ Πρεσπών και του Προέδρου ΑΣΦΕΔ «Πελεκάνος», η οποία αναδεικνύει προς τις αρμόδιες αρχές την ολοσχερή καταστροφή που υπέστη η φασολοπαραγωγή των Πρεσπών.

Η κ. Πέρκα σημειώνει ότι το ποσό της αποζημίωσης μέσω ΕΛΓΑ δεν πλησιάζει το μέγεθος της ζημιάς και ζητά άμεση ενίσχυση μέσω επιπρόσθετου προγράμματος, διότι το κόστος των εξόδων παραγωγής έχει αυξηθεί δραματικά, το κόστος αποκατάστασης του εξοπλισμού των καλλιεργειών είναι εξίσου μεγάλο και ο κίνδυνος να οδηγηθεί η περιοχή σε οικονομικό μαρασμό τεράστιος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Τεράστιες ζημιές στην καλλιέργεια Φασολιών Πρεσπών μετά από πρωτοφανή χαλαζόπτωση»

Η Βουλευτής Φλώρινας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοπίστη Πέρκα, καταθέτει ως αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την από 06/10/2022 κοινή επιστολή του Δημάρχου Πρεσπών Π. Πασχαλίδη, του Προέδρου του ΤΟΕΒ Πρεσπών Μ. Ναλπαντίδη και του Προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος» Κ. Ναλπαντίδη, με την οποία αναδεικνύουν την ολοσχερή καταστροφή που υπέστη το 30% της φασολοπαραγωγής της περιοχής των Πρεσπών κατά τις νυχτερινές ώρες της 1ης Οκτωβρίου 2022, αλλά και την οικονομική καταστροφή που απειλεί τους παραγωγούς -όχι μόνο εξαιτίας της απώλειας της παραγωγής τους, αλλά και του εξοπλισμού των καλλιεργειών.

Στην εν λόγω επιστολή επίσης σημειώνεται ότι μετά την καταγραφή του μεγέθους της καταστροφής, το ποσό αποζημίωσης των παραγωγών δεν πλησιάζει το μέγεθος της ζημιάς και ουδόλως καλύπτει τα έξοδα παραγωγής για αγροτικά εφόδια, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους καλλιεργητές να ανακάμψουν και να επανακαλλιεργήσουν για την επόμενη χρονιά. Παρατηρείται ακόμα ότι η τιμή που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της αποζημίωσης είναι πολύ μικρότερη από την πραγματική τιμή του προϊόντος. Συνεπώς, είναι αναγκαίο να προχωρήσει επιπρόσθετη χρηματοδότηση μέσω προγράμματος ώστε να καλυφθεί η πραγματική ζημιά των φασολοπαραγωγών.

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.