Αλέξανδρος Βρεττάκος: Φωτογραφίζοντας βλέπω τον κόσμο διαφορετικά



Αγαπάει να μαθαίνει στους μαθητές του την τέχνη της φωτογραφίας , να τους εμπνέει και να εμπνέεται μαζί τους. Ο Αλέξανδρος Βρεττάκος ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τη φωτογραφία και οι φωτογραφίες  του ξεχωρίζουν για την οπτική που δίνει σε τοπία , πράγματα και ανθρώπους. 

 

Ο Αλέξανδρος Βρεττάκος γεννήθηκε το 1964 στην Κοζάνη, όπου ζει μέχρι σήμερα. Εργάζεται ως καθηγητής Φυσικής αγωγής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σπούδασε φωτογραφία το διάστημα 1986-89 στο Novi-Sad της Σερβίας. Δίδαξε φωτογραφία στα ΝΕΛΕ και στα ΙΕΚ Κοζάνης τη δεκαετία του ‘90. Επίσης, το ίδιο διάστημα οργάνωσε τμήματα φωτογραφίας και δίδαξε σε διάφορα προγράμματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το 2003 δημιούργησε σε συνεργασία με το Δήμο Κοζάνης το Φωτογραφικό Εργαστήρι Φωτοδίοδος όπου τα τελευταία δεκαεννέα χρόνια διδάσκει αναλογική και ψηφιακή φωτογραφία.

 

Πως προέκυψε η ενασχόληση σου με τη φωτογραφία;

Προέκυψε κατά τις σπουδές μου στην Σερβία. Παράλληλα με την Φυσική Αγωγή σπούδασα και φωτογραφία την δεκαετία του ενενήντα. Ήμουν τυχερός που όλα αυτά συνέβησαν σε μια ξεχωριστή πόλη της Σερβίας, το Νόβι Σαντ.

Πως θα χαρακτήριζες τη φωτογραφία;

Σαν ερωμένη μου. Σαν νεραΐδα που δίνουμε κρυφά ραντεβού και έχουμε τα μυστικά μας.

Τι σημαίνει φωτογραφίζω;
Αυτή η ερώτηση έχει διαφορετική απάντηση για κάθε φωτογράφο αναλόγως με τα θέματα και την διαδικασία που χρησιμοποιεί. Για μένα σημαίνει ότι βλέπω τον κόσμο διαφορετικά. Αποτελεί μια διαφυγή από την καθημερινότητα μου. Ενώνομαι με το όλον με το σύμπαν και αυτό σημαίνει ότι όλα ξαφνικά αποκτούν διαφορετική αξία, ένα φιλαράκι, ένα πρόσωπο, ένας φράκτης, ο ουρανός , ένα μονοπάτι, η θάλασσα, μια ταράτσα, ένα σπουργίτη, μια βάρκα, το χιόνι, η βροχή και τόσα άλλα. Η λίστα είναι ατελείωτη.

Η εμπειρία σου από τα μαθήματα φωτογραφίας που διδάσκεις σου έδειξε ότι το να γίνει κάποιος καλός φωτογράφος είναι κυρίως θέμα ταλέντου, γνώσεων ή εξάσκησης;
Το βασικότερο συστατικό είναι να φωτογραφίζει κάποιος συχνά και να παντρεύει αυτή την εμπειρία με εκπαίδευση και ενημέρωση. Τουλάχιστον για ένα μεγάλο πρώτο διάστημα. Από την στιγμή που βρει το δρόμο του μέσα στην φωτογραφία ακολουθεί πλέον το ένστικτο του.

Τι σε εμπνέει όταν θέλεις να φωτογραφίσεις;
Δεν ξέρω ακριβώς κάθε φορά είναι διαφορετικό το κίνητρο. Μπορεί να είναι ένα πρόσωπο, ένας τόπος, η ποιότητα του φωτός γύρω μου ίσως και μια τάση φυγής στο να μείνω μόνος μου. Πιστεύω ότι η έμπνευση έρχεται ανεπάντεχα από μόνη της και πρέπει να μας βρει με την μηχανή στο χέρι για να συμβάλει στο αποτέλεσμα.

 

Η εξέλιξη της τεχνολογίας υπονομεύει ή βοηθάει την τέχνη της φωτογραφίας;

Η τεχνολογία βοηθάει την τέχνη γιατί δίνει περισσότερες επιλογές στον καλλιτέχνη. Από την άλλη, οι πολλές επιλογές και η ελευθερία που νιώθει μέσα σε αυτές τον μπερδεύουν. Άρα καλείται ο καλλιτέχνης να βάλει στον εαυτό του ο ίδιος περιορισμούς παρόλη την ευκολία που του προσφέρει η τεχνολογία.

 

Σχετικά με το φωτογραφικό εργαστήρι. 
Για ποιο λόγο να γραφτεί κάποιος στο φωτογραφικό εργαστήρι; Τι θα έλεγες σε όσους σκέφτονται να το κάνουν και σε όσους διστάζουν;
Ζούμε βυθισμένοι μέσα στις εικόνες. Μπορούμε άραγε να αξιολογήσουμε ή να κατανοήσουμε αυτό που βλέπουμε; Ποια η χρήση και η χρησιμότητα των φωτογραφιών; Υπάρχουν πολλές γλώσσες ανάγνωσης των εικόνων; Ή, ακόμη, υπάρχουν πολλές αναγνώσεις μιας εικόνας; Τι σχέση έχει η ποίηση με την καλλιτεχνική φωτογραφία; Τι σημαίνει προσωπικό φωτογραφικό έργο; Τι είναι τελικά και πώς χρησιμοποιείται αυτό το μαγικό κουτί που λέγεται φωτογραφική μηχανή; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα απαντηθούν μέσα από τα μαθήματα φωτογραφίας της Φωτοδιόδου διανθίζοντας την καθημερινότητα μας με πολύ δημιουργία και δραστηριότητα.

Το Φωτογραφικό Εργαστήρι ‘Φωτοδίοδος’ του Οργανισμού Πολιτισμού Δήμου Κοζάνης ξεκινάει τον νέο κύκλο μαθημάτων φωτογραφίας για την περίοδο 2022-23 στην συμβολή των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Σμύρνης (περιοχή ΚΤΕΛ). Διδάσκουν οι Βρεττάκος Αλέξανδρος και Δαζάνης Σάκης.

Τα δίδακτρα είναι 30 ευρώ το μήνα και για τους φοιτητές και άνεργους 20. Το πρόγραμμα διαρκεί από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιούνιο. Την εβδομάδα γίνονται δύο δίωρα μαθήματα ψηφιακής φωτογραφίας και επεξεργασίας της με τη χρήση φωτογραφικών προγραμμάτων σε υπολογιστή.

Η συνάντηση των ενδιαφερόμενων θα γίνει στις 8.30 μ.μ., την Τετάρτη 26/10/2022, στον ίδιο χώρο.

Μπορείτε να πάρετε πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή στο τηλ. 24610-23356 καθημερινά στις εργάσιμες μέρες από τις 9.00 έως τις 14.00.

Απαιτείται κάποιος εξοπλισμός από τους μαθητές, τι είδους παροχές προσφέρει το εργαστήριο;
Απαιτείται μόνο από τους μαθητές να έχουν ψηφιακή μηχανή. Κάποιοι θέλουν να φωτογραφίζουν με το τηλέφωνό τους. Εμείς επιμένουμε στην φωτογραφική μηχανή γιατί αυτή μας αναγκάζει να μπούμε σε μια διαδικασία φωτογραφική ενώ με το τηλέφωνο φωτογραφίζουμε ευκαιριακά.

 

 

Ιστοσελίδα : www.vrettakos.gr

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

1999 Νοέμβριος Ατομική έκθεση με θέμα «Passing by».
Φωτογραφικό Kέντρο Θεσσαλονίκης

2003 Μάιος Ατομική Έκθεση στο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας του Lodge (Πολωνία)
2008 Νοέμβριος Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση στην Photobiennale του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με θέμα «Χρόνος».
2010 Απρίλιος Ατομική έκθεση στην Photobiennale του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με θέμα «Μια Χαραυγή στην Δύση της» 2011 Φεβρουάριος Ατομική
2011 Οκτώβριος Ατομική έκθεση με θέμα ‘Μυθοβραχίες’ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Contrast / Αντίθεση.
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη
2012 Ιούνιος Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Πάμε απέναντι»
(διοργάνωση: ΕΣΗΕΜ-Θ) Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης
Δήμου Κοζάνης.
2013 Μάρτιος Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Φωτογραφίζω» μαζί με τον Πλάτωνα Ριβέλλη στον εκθεσιακό χώρο του Δήμου Κοζάνης.
2014 Ιούλιος Ατομική έκθεση στην Photobiennale του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με θέμα τον «Λόγο» .
2019 Αύγουστος Ατομική έκθεση, Σλοβακία Φεστιβάλ Φωτογραφίας SUMIAC
2020 Ομαδική έκθεση «Anthropause» 20 Οκτωβρίου 2020 – 31 Ιανουαρίου 2021 MOMus- Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.