Χάρης Κουζιάκης : κανένα όραμα και μακροπρόθεσμος προγραμματισμός από τη Δημοτική Αρχή Κοζάνης



 

Επιτακτική είναι η ανάγκη να καλυφθεί το κενό της απραξίας της τωρινής διοίκησης, καθώς η μεγάλη προσπάθεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και ο σχεδιασμός για αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών μέσω ολοκληρωμένων αστικών αναπλάσεων, αλλά και κυκλοφοριακών παρεμβάσεων που τέθηκαν σε απόλυτη προτεραιότητα  έμεινε σε δεύτερη μοίρα από την νυν διοίκηση, όπως αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Kozanilife ο επικεφαλής του Συνδυασμού Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη – Τόπος να ζεις» Χάρης Κουζιάκης.

 

Πως κρίνεις το έργο της δημοτικής αρχής μέχρι σήμερα. Έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις και που εντοπίζονται λάθη;

Το έργο της Δημοτικής Αρχής μέχρι σήμερα είναι ισχνό, έως ανύπαρκτο. Δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών,  δεν υπάρχει κανένα όραμα και μακροπρόθεσμος προγραμματισμός. Τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια χαρακτηρίζονται από εμμονές με το παρελθόν, πλήρη σύμπλευση με τις κυβερνητικές επιλογές και μηδενική προοπτική.

Η μεγαλύτερη αδυναμία της Δημοτικής Αρχής είναι η παντελής έλλειψη διεκδικητικής πολιτικής και ολοκληρωμένου σχεδίου για το αύριο του τόπου. Η τριανδρική Δημοτική Αρχή Μαλούτα  λειτουργεί ως κυβερνητικός εταίρος και όχι ως αυτόνομη και πολιτικά ανεξάρτητη θεσμική οντότητα. Με αυτήν την στάση ο Δήμος Κοζάνης, ο μεγαλύτερος  της Δυτικής Μακεδονίας που θα έπρεπε να πρωτοστατεί σε διεκδικήσεις και προτάσεις για ένα βιώσιμο μέλλον, οδηγείται σε ρόλο κομπάρσου. Η Δημοτική αρχή βολεύεται σε  αντίδωρα, όπως η εξαγγελία κατασκευής σχολείων και του τεχνολογικού πάρκου στη ΖΕΠ μέσω ΣΔΙΤ,  η ένταξη του Δήμου Κοζάνης στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030 και άλλες παρόμοιες παροχές χωρίς ουσιαστικό και πρακτικό αντίκρισμα, παρά μόνον την δημιουργία εντυπώσεων.  

Για τα μείζονα  προβλήματα του τόπου που προκαλούνται από την απολιγνιτοποίηση η δημοτική αρχή Μαλούτα επέλεξε την απόλυτη απραξία. Η δε επιλογή στήριξης  των φωτοβολταϊκών πάρκων ως αντίμετρο ανάπτυξης με την παραχώρηση αντί πινακίου φακής δημοτικών εκτάσεων, σε αντίθεση με όλους τους άλλους Δήμους και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλέσει. Συν τοις άλλοις η προσωπική επιχειρηματική εμπλοκή των τριών επικεφαλής, αλλά και στενών συνεργατών τους στον τομέα των φωτοβολταϊκών δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο και δικαίως δημιούργησε πολύ άσχημη εντύπωση στους πολίτες του Δήμου Κοζάνης.

 

Στην αυτοδιοίκηση υπάρχει συνέχεια. Πώς αντιμετώπισε η δημοτική αρχή το έργο της προηγούμενης διοίκησης;

 Δυστυχώς η λογική της συνέχειας στην διοίκηση δεν ίσχυσε σε καμία περίπτωση στον Δήμο Κοζάνης. Η νυν διοίκηση αντιμετώπισε το έργο της δικής μας θητείας εντελώς  απαξιωτικά. Η μεγάλη προσπάθειά μας και ο σχεδιασμός για αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών μέσω ολοκληρωμένων αστικών αναπλάσεων, αλλά και κυκλοφοριακών παρεμβάσεων που είχαμε  θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα  έμεινε σε δεύτερη μοίρα από την νυν διοίκηση. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην ανάπλαση του χώρου του ΟΣΕ σε συνδυασμό με αυτή των οδών Αριστοτέλους και Ολύμπου και της πλατείας Λασσάνη, την παραχώρηση στον Δήμο Κοζάνης του στρατοπέδου Μακεδονομάχων, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) αλλά και το Open mall. Πλην του ΣΒΑΚ που αντικαταστάθηκε από ένα δήθεν ΣΒΑΚ, θεωρητικά τα υπόλοιπα δεν έχουν εγκαταλειφθεί. Όμως  οι ρυθμοί  που  εξελίσσονται υποδηλώνουν την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής Μαλούτα για μη υλοποίηση. Το ίδιο συνέβη και με άλλα ανοιχτά ζητήματα του Δήμου Κοζάνης, όπως η ολοκλήρωση των υποδομών στη νέα Ποντοκώμη, η μετεγκατάσταση της Ακρινής, αλλά και άλλες κομβικές επιλογές ανάπτυξης με όραμα, όπως η σιδηροδρομική σύνδεση Κοζάνης – Θεσσαλονίκης, μια ιδέα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής για την οποία  ο κύριος Μαλούτας αδιαφόρησε πλήρως.

Στα νομικά πρόσωπα του Δήμου η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης που θα έπρεπε να αποτελεί την ναυαρχίδα πολιτισμού, γνώσης και έρευνας παραπαίει χωρίς προσωπικό, το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης βιώνει πανελλαδική απαξίωση και χλεύη, η ΔΕΥΑΚ βυθίζεται οικονομικά χωρίς πολιτική στήριξη ενώ ο ΟΑΠΝ και η Κοινωφελής Επιχείρηση απλά διεκπεραιώνουν τα τρέχοντα ζητήματα χωρίς καμία δράση πέρα των τετριμμένων, για αυτή την κατάσταση υπάρχει αιτία και αυτή είναι η πολιτική ανυπαρξία της Δημοτικής Αρχής Μαλούτα.

Αλλά και  η προσπάθεια του πρώην Δημάρχου Λευτέρη Ιωαννίδη για οργανωμένη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων μέσω του δικτύου ενεργειακών Δήμων στη λογική της αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου της περιοχής λόγω της σταδιακής απολιγνιτοποίησης εγκαταλείφθηκε πλήρως από τον κύριο Μαλούτα.  Αντ΄ αυτού βλέπουμε τον Δήμο Κοζάνης να συμμετέχει σε διάφορες ομάδες Δήμων αποτελώντας διακοσμητικό στοιχείο, χωρίς καμία οργανωμένη παρέμβαση, διεκδίκηση ή πρόταση για την αλλαγή του παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου του τόπου.

Η νυν Δημοτική Αρχή κινήθηκε φοβικά και εμμονικά απέναντι στην προηγούμενη, αφού θεώρησε πως μια πιθανή εξέλιξη αυτών των δράσεων θα πιστωνόταν στη συνείδηση των πολιτών στην Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» και αυτό το απέφυγε καθαρά για ωφελιμιστικούς, ψηφοθηρικούς λόγους.

Πού θα στοχεύσει ο συνδυασμός σας στις επόμενες εκλογές.

 

Η Δημοτική  Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» στοχεύει φυσικά στη νίκη στις επόμενες εκλογές. Θεωρούμε την θητεία Μαλούτα μια χαμένη θητεία για τον Δήμο μας και η ανάγκη να καλυφθεί το κενό που δημιούργησε η απραξία της νυν δημοτικής αρχής είναι μεγάλη.

Οι εξελίξεις δεν μπορούν να περιμένουν και η Δημοτική Κίνηση με οργάνωση, σχέδιο, πρόγραμμα και ένα συνδυασμό εμπειρίας και φρεσκάδας θα διεκδικήσει δυναμικά αρχικά την ψήφο των συμπολιτών μας και στη συνέχεια, εφόσον εκλεγεί, ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για όλους μας. Με όραμα για την Κοζάνη της νέας εποχής, προσέλκυση επενδύσεων για την μείωση της ανεργίας και την ανάσχεση της φυγής νέων ανθρώπων, στήριξη του πρωτογενή τομέα, συνεργασία με το Πανεπιστήμιο μας, τους υπόλοιπους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και των Βαλκανίων με στόχο να κερδίσει τη θέση που της αρμόζει στο Ελληνικό και διεθνές γίγνεσθαι.

2 σχόλια στο άρθρο “Χάρης Κουζιάκης : κανένα όραμα και μακροπρόθεσμος προγραμματισμός από τη Δημοτική Αρχή Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.