Το σχέδιο για φθηνή στέγη σε νέους – Τι περιλαμβάνουν τα νέα προγράμματα της Κυβέρνησης



Ρεπορτάζ: Αργυρώ Ζιάμπα για το KOZANILIFE.GR

Το Στεγαστικό πρόγραμμα για νέους με δάνεια έως 150.000 ευρώ για αγορά κατοικίας και ανακαίνιση κενών κατοικιών , αποτελεί τη βάση των ανακοινώσεων. Ωφελούμενοι 137.000 νέοι ύψους 1,8 δισ. ευρώ για τη στήριξη 137.000 νέων
Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους 25-39 ετών
Μαζική ανακαίνιση κενών κατοικιών
Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μέσω του θεσμού κοινωνικής αντιπαροχής
Επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση ιδιοκατοικούμενης κατοικίας για νέους 18-39 ετών
Επιδότηση ανακαίνισης κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση
Δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών
Αύξηση φοιτητικού επιδόματος

1. ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ Το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα ξεκινήσει η καταβολή άτοκων η χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για νέους και ζευγάρια 25 -39 ετών για αγορά κατοικίας έως 120 τ.μ. αξίας έως 150.000 ευρώ και κατασκευής έως το 2007.

Το πρόγραμμα κόστους 500 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί κατά 375 εκ. από το κράτος και κατά 125 εκ. από τις τράπεζες. Δηλαδή τα δάνεια θα είναι κατά τα ¾ άτοκα καθώς τα χρήματα θα προέρχονται από τον ΟΑΕΔ ενώ κατά ¼ θα προέρχονται από τις τράπεζες με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να είναι περίπου 1%. Η μηνιαία δόση θα είναι περίπου 275 ευρώ και τα δάνεια θα δοθούν με τραπεζικά κριτήρια σε 10.000 πολίτες έως 39 ευρώ. Αν οι ενδιαφερόμενοι είναι ζευγάρι , αρκεί ο ένας να είναι ηλικίας έως 39 ετών. Τα δάνεια θα είναι άτοκα για τρίτεκνους η πολύτεκνους ως κίνητρο για την ενίσχυση τυ δημογραφικού.

Τα εισοδηματική κριτήρια για τη χορήγηση δανείων θα γίνει με βάση αυτά που θεσπίστηκαν για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.
Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη το πρόγραμμα να επαναληφθεί μόλις εξαντληθούν τα πρώτα 10.000 δάνεια ανάλογα με το ενδιαφέρον των πολιτών και τα διαθέσιμα κονδύλια.

2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΥΨΗ Το πρόγραμμα «Κάλυψη» αφορά 1000 διαθέσιμα σπίτια που είχαν διατεθεί από τους ιδιοκτήτες τους σε μετανάστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το κράτος θα τα ανακαινίσει και θα τα διαθέσει σε πολύτεκνους , τρίτεκνους , μονογονεικές και άλλες ευάλωτες ομάδες με φθηνό ενοίκιο. Η δράση αναμένεται να δρομολογηθεί έως το Μάρτιο 2023.

3. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ αφορά την αξιοποίηση κενών διαμερισμάτων . Στην πράξη θα ανακαινισθούν 4.000 ακίνητα και θα παραχωρηθούν για 5 και πλέον έτη σε 10.000 νέους 25- 39 ετών. Το κίνητρο για τους ιδιοκτήτες προκειμένου να παραχωρήσουν τα ακίνητά τους θα είναι εγγυημένο ενοίκιο από το κράτος. Μικρότερης εμβέλειας θα είναι το πιλοτικό πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες μονάδες , προϋπολογισμού 1.5 εκ ευρώ που προβλέπει την ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων 70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη. Ωφελούμενοι είναι νέοι και ζευγάρια έως 39 ετών

4. Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΔΥΠΕ. Η δράση προβλέπει την αξιοποίηση 2.500 κατοικιών για 5.000 νέους με χαμηλό μίσθωμα . Το 50% θα μπορεί να εκμεταλλευτεί ο ιδιώτης που θα αναλάβει μετά από διαγωνίσου την κατασκευή και το άλλο 50% θα παραχωρηθεί σε νέους με χαμηλό μίσθωμα με πιθανή προοπτική την αγορά της κατοικίας με το σύστημα rent to own.
Σε πρώτη φάση , προτεραιότητα του ΟΑΕΔ είναι κλείσει τις εκκρεμότητες του πρώην ΟΕΚ ( οικισμοί ( Κέρκυρα και Ελευσίνα Γρεβενά και Γιαννιτσά ) και στη συνέχεια να αξιοποιήσει τα 98 οικόπεδα φιλέτα που διαθέτει μέσα από την κοινωνική αντιπαροχή στη Κηφισιά , Ξάνθη, Βόλος Λάρισα . Επίσης αυξάνεται από 120 σε 240 ευρώ το στεγαστικό επίδομα για 1000 μαθητές των σχολών του ΟΑΕΔ

5. ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ -ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ: Εκτός από την αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και στα 2.000 ευρώ σε φοιτητές που συγκατοικούν σε 50.000 νέους, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ. Το φοιτητικό επίδομα που θα καταβληθεί και στους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ θα ισχύσει αναδρομικά . Το επόμενο διάστημα θα δοθεί το επίδομα για τη χρονιά 2021- 2022 , προϋπολογισμού 75 εκ ευρώ που θα δοθεί . Διευρυμένα θα είναι τα εισοδηματικά κριτήριά για τα ακριτικά Πανεπιστήμια.
Πανεπιστήμια Θράκης – Αιγαίου με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια 540 εκ εyρώ

6. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ Είναι προϋπολογισμού 350 εκ ευρώ ( επίδομα 25.000 ευρώ) θα συμβάλει στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας ( κλιματισμός , κουφώματα) προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση. Επιπλέον με την επιδότηση των 10.000 ευρώ μπορεί να ανακαινισθεί μπάνιο καζίνα και να αγορασθούν νέες ηλεκτρικές συσκευές ώστε να κατοικηθούν από νέους 18-39 ετών παλαιά διαμερίσματα.

Με το πρόγραμμα ανακαινίζω – ενοικιάζω για κενά σπίτια μπορεί να δοθεί χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ με επιδότηση 40% για την ανακαίνιση κατοικίας έως 100 τετραγωνικών.

7. Αυξάνεται σε 500.000 ευρώ από 250.000 το όριο της ελάχιστης επένδυσης στη χώρα μας για την εξασφάλιση XRYSHS VISA Η αύξηση κρίθηκε αναγκαία καθώς διαπιστώθηκε ότι τα ακίνητα που αγόραζαν οι αλλοδαποί , μικρά και μεσαία σε φθηνότερες περιοχές θα μπορούσαν να διατεθούν μέσω των στεγαστικών προγραμμάτων σε νέους. Οικογενειακό εισόδημα έως 50.000

Η Χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων

-Δάνεια έως 150.000 ευρώ για πρώτη κατοικία έως 120 τ.μ. Έτος κατασκευής έως το 2007. Προϋπολογισμός 500 έκατ. ευρώ

-Παράδειγμα: Αν κάποιος πάρει 100.000 ευρώ η αποπληρωμή θα είναι 275- 285 ευρώ το μήνα και θα του μείνει το σπίτι.

-Αφορά 10.000 νέους έως 39 ετών. Με κριτήρια, γιατί έχει κοινωνικό προφίλ το πρόγραμμα

-Το δάνειο θα είναι τελείως άτοκο, για τρίτεκνους ή πολύτεκνους, ή αν ο δικαιούχος αποκτήσει στην πορεία τρία παιδιά

-Το πρόγραμμα θα ισχύει από το πρώτο τρίμηνο του 2023

Αξιοποίηση πάνω από 1.000 διαθέσιμων ακινήτων

-Το κράτος θα ανακαινίσει και θα τα διαθέσει σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κατά προτεραιότητα πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες με πολύ χαμηλά ενοίκια.
Ευρωπαϊκή κάλυψη 200 εκατ. ευρώ για αξιοποίηση κενών ιδιωτικών κατοικιών

-Μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων

– Κοινωνική κατοικία για ευάλωτες ομάδες

-Πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες, είναι ήδη ενταγμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης.

-Ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων: 70 Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη

-Δικαιούχοι 100 νοικοκυριά ωφελούμενοι 200 νέοι και ζευργάρια μέχρι 39 ετών

-Κριτήρια κοινωνικά – 1,5 εκατ. ευρώ προύπολογισμός

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ

-Αξιοποίηση ακινήτων Δημοσίου

-Αξιοποίηση ακινήτων του υπουργείου Εργασίας

-Μηδενικό κόστος για το δημόσιο

-Επίδομα στέγασης όσων φοιτούν σε σχολές μαθητείας ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ) – Διπλασιασμός από 120 σε 240 ευρώ / αφορά 1.000 μαθητές από Σεπτέμβριο 2022 / σχολές μαθητείας ΟΑΕΔ

-Φοιτητικό στεγαστικό επιδόματος

-Αύξηση στα 1500 ευρώ ετησίως, αναδρομικά

-Αύξηση στα 2000 ευρώ ετησίως για φοιτητές που συγκατοικούν

-Αφορά 50.000 φοιτητές

Ειδικότερα η κ. Κεραμέως ανέφερε: Από 1.000 ευρώ το στεγαστικό αυξάνεται στα 1.500 ευρώ και στα 2.000 ευρώ σε όλες τις περιπτώσεις που συγκατοικούν. Και σε σπουδαστές ΙΕΚ. Οι δικαιούχοι είναι 50.000 φοιτητές και σπουδαστές. Τ ο μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά. Οι πρώτοι που θα το λάβουν θα είναι οι δικαιούχοι που θα εισπράξουν τώρα το φθινόπωρο το επίδομα για την περίοδο 2021- 2022 . Από αυτό το φθινόπωρο, όταν και θα καταβληθεί για την περσινή χρονιά, θα είναι αυξημένο κατά 50%.

-Φοιτητικές εστίες

-Δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών σε πέντε μεγάλα πανεπιστήμια: Θεσσαλία, Δυτική Αττική, Κρήτη, Θράκη, Δυτική Μακεδονία

-Το κόστος υπερβαίνει τα 540 εκατ. ευρώ
-8.150 δικαιούχοι φοιτητές

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

Δύο προγράμματα, το “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω” για νέους ηλικίας 18-29 ετών και το “Ανακαινίζω-Ενοικιάζω” για ανακαίνιση παλιών κενών κατοικιών ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Στόχος, δήλωσε ο υπουργός, είναι να δώσουμε λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και τα νέα ζευγάρια, να αποκτήσουν ένα σύγχρονο σπίτι που θα τους εξασφαλίζει ποιότητα ζωής και χαμηλό κόστος θέρμανσης, κλιματισμού.

Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω” έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. Ευρώ. Αναμένεται να ενταχθούν 20.000 νέοι προκειμένου να χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις αναβάθμισης της κατοικίας τους αλλά και δαπάνες αγοράς οικιακών συσκευών.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ο πυλώνας της εξοικονόμησης ενέργειας προβλέπει επιδοτήσεις 50-90 % με όριο τις 25.000 ευρώ ενώ για τις επενδύσεις ανακαίνισης το όριο δαπάνης είναι 10.000 ευρώ με ενιαίο ποσοστό επιδότησης 30 % για όλους (δηλαδή η επιδότηση φθάνει μέχρι 3.000 ευρώ). Το ποσό που απομένει μπορεί να χρηματοδοτηθεί για το “Εξοικονομώ” με άτοκο δάνειο και για την ανακαίνιση με χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι αντίστοιχα οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ (εξοικονόμηση) και 20.000 ευρώ (ανακαίνιση). Το σπίτι θα πρέπει να είναι ιδιόκτητο και ιδιοκατοικούμενο ή ο νέος να έχει την επικαρπία και να κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ΄ή χαμηλότερη.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν στη διάσταση της εξοικονόμησης, αντικατάσταση κουφωμάτων, εξωτερική θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής Ζεστού Νερού Χρήσης, συσκευές Smart Home και οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.

Οι παρεμβάσεις αναβάθμισης που δεν σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας περιλαμβάνουν:

Ανακαίνιση χωρών μπάνιου και ειδών υγιεινής, ανακαίνιση χωρών κουζίνας. αντικατάσταση πόρτας εισόδου. αντικατάσταση και επισκευές ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων, επιχρίσματα και επισκευές δομικών στοιχείων. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει το Δεκέμβριο.

Το πρόγραμμα “Ανακαινίζω-Ενοικιάζω” επιδοτεί την ανακαίνιση κατοικιών οι οποίες είναι κενές και δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διατεθούν σε μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. Ευρώ και το ποσοστό επιδότησης των υλικών και εργασιών ανακαίνισης φθάνει έως 40 %.

Αφορά κατοικίες μέχρι 100 τ.μ.στις οποίες ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000Euro και ακίνητη περιουσία έως 300.000Euro

Οι ωφελούμενοι θα επιλέγονται με βαθμολογία που πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη (40%).

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η ΦΤΗΝΗ ΣΤΕΓΗ

-Το σχέδιο φθηνής στέγης το δουλεύουμε πολύ καιρό
-To 95% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι άνω των 15 ετών
-Η ανεξαρτητοποίηση των νέων οφείλεται σε οικονομικούς παράγοντες
-Το δημογραφικό αποτελεί βόμβα στα θεμέλια μας
-«Σπίτι μου» το πρόγραμμα, που απαντά σε έξι στόχους πολιτικής
-Στοχεύουμε στη μείωση υψηλού κόστους στέγασης

1)Χαμηλότοκα δάνεια
2)Μαζική ανακαίνιση ιδιωτικών κενών κατοικιών
3)Αξιοποίηση της ακίνητης Δημόσιας περιουσίας

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Το σχέδιο για φθηνή στέγη σε νέους – Τι περιλαμβάνουν τα νέα προγράμματα της Κυβέρνησης

  1. Στέλιος Κ.καθηγητης.

    - Edit

    Απαντήστε

    Βρε επιτελικοι μπουρδολογοι,περνάνε επιχειρηματίες με οικονομικη επιφάνεια μεγαλη απ έξω από τράπεζες κι αλλάζουν δρόμο,τρέχουν πανικοβλητοι σαν δαιμονισμενοι και νέοι άνθρωποι και φοιτητές θα μπουν μέσα για να πάρουν δάνεια,να γεμίζουν μετά,τα ψυχιατρικά ιδρύματα!
    Στην Πορτογαλία φτιάξανε χιλιάδες στέγες για νέους και φοιτητές,χωρίς δάνεια και έτσι λύνουν το δημογραφικό πρόβλημα τους!
    Είναι δυνατον μπουρδολογοι της ψευτιας ,νέα ζευγάρια με τη σημερινη ακριβεια και την επερχόμενη λιμοκτονία του τρέχοντος χειμώνος και δάνεια να πάρουν και να γεννοβολάνε;
    Το μόνο που γεννοβολαει εκεί στην επιτελικη σας μπουρδολογια είναι η πλούσια υποκρισία σας και η παχυλή σας ψευτια!
    Εκλογές έρχονται,ριξατε μια βόμβα με δάνεια γεμάτη,για να πέσει πάνω στην επόμενη κυβερνηση!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.