ΕΛΣΤΑΤ: O κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 17,1% του πληθυσμού της Χώρας. Νέα έρευνα για τα νοικοκυριά. Αυξήθηκε το κόστος διαβίωσης



Αυξημένο κατά 6,6% παρατηρείται το κόστος ενός μέσου νοικοκυριού για το έτος 2021, σύμφωνα με πρόσφατα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τους Οικογενειακούς Προϋπολογισμούς.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 6.053 ιδιωτικών νοικοκυριών στο σύνολο της Χώρας, δείχνοντας ότι η  μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές, κατά το έτος 2021, ανήλθε στα 17.037,48 ευρώ, δηλαδή 1.419,79€ το μήνα, καταγράφοντας αύξηση, σε τρέχουσες τιμές 6,6% και σε σταθερές τιμές 1,4%, σε σχέση με το έτος 2020.

 Το 50% των νοικοκυριών δαπανούν περισσότερα από 1.297 ευρώ το μήνα, ενώ τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία δαπανούν το 18,9% του προϋπολογισμού τους, κατά μέσο όρο, για ενοίκιο.

 Το μερίδιο της μέσης δαπάνης για είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά και στέγαση των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 58,1% των δαπανών των νοικοκυριών, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 36,3%.

 Η υψηλότερη μέση ετήσια δαπάνη καταγράφηκε στην Περιφέρεια Αττικής , ενώ η χαμηλότερη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Η μέση ετήσια δαπάνη για κάθε άτομο το 2021 ανήλθε στα 6.669,00 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 6,6% δηλαδή 413,40 ευρώ ετησίως σε σύγκριση με το 2020.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας  το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά (22,0%), στη στέγαση (14,7%) και στις μεταφορές (12,7%), ενώ το μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,4%) αντιστοιχεί στις υπηρεσίες εκπαίδευσης.

Διαφορετικά πρότυπα κατανάλωσης ανάλογα με τον τύπο νοικοκυριών

 Παρά τα διαφορετικά πρότυπα κατανάλωσης που παρατηρούνται ανάλογα με τον τύπο νοικοκυριού, η μεγαλύτερη δαπάνη που καταγράφεται σε όλους τους τύπους νοικοκυριών αφορά σε είδη διατροφής.

Τα νοικοκυριά με ένα άτομο μόνο, ηλικίας 65 ετών και άνω, δαπανούν, κατά μέσο όρο, το 47,3% της μέσης μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών της Χώρας ενώ τα νοικοκυριά που αποτελούνται από ένα ζευγάρι με τρία παιδιά έως και 16 ετών δαπανούν, κατά μέσο όρο, το 166,2% της μέσης μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών της Χώρας .

Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές δαπανούν κατά μέσο όρο 1.105,47 ευρώ το μήνα, ενώ αυτά που διαμένουν σε αστικές περιοχές 1.514,96 ευρώ . Επομένως, τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές δαπανούν, κατά μέσο όρο, 27,0% λιγότερο από τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αστικές περιοχές.

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Τάνια Ώττα για το kozanilife.gr

3 σχόλια στο άρθρο “ΕΛΣΤΑΤ: O κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 17,1% του πληθυσμού της Χώρας. Νέα έρευνα για τα νοικοκυριά. Αυξήθηκε το κόστος διαβίωσης

  1. Στέλιος Κ. Καθηγητής.

    - Edit

    Απαντήστε

    Όταν οι μαυρογιαλουροι βουλευτες της Νέας Δημοκρατιας,σας ξαναζητήσυν ψήφους,να έχετε στα χέρια σας τα αδιάσειστα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και να τα μοιράζετε σ αυτούς την ώρα που εκείνοι θα σας μοιράζουν φυλλάδια με ψεύτικα λόγια και μεγαλα!
    Και τα παραπάνω αξιόπιστα και αληθή στοιχεία θα γίνονται πιο λιμοκτόνα,αρχής γενονενης απ τον ,επί θύραις, χειμωνα τον πρωτόφτωχο!!
    Αν θέλουμε να επιβιώσουμε και μετά να ζήσουμε, ως άνθρωποι,επιστροφή από χθες στην κτηνοτροφία και στη Γεωργια!
    Και κάτι άλλο,αυτόν τον επικίνδυνο λεξιπλοκο της Νέας Δημαγωγίας που εφηύρε τις λεξεις” δικαιη μεταβαση,πράσινη ανάπτυξη,ηθικό Υδρογόνο,εξωστρέφεια,αμόλυντη ηλέκτροκινηση ,pas και ξεπας ,ο ξεπασμενος και δόλιος μπουρδολογος της επιτελικης αχρηστιας,να ξηλώσει, ως τιμωρία,όλες τις ανεμογεννητριες κι όλους τους καθρέφτες,για να αναπνεύσει η γη και να γεμίσουν οι πλαγιές και τα βουνά με κοπάδια χρυσοφόρα και να γεμίσουν τα χωράφια με καρπούς και με σιτηρά ,μιας και εμείς, οι Έλληνες,με τον Εμμονικο και το επικίνδυνο καρτούν που μας κυβερνάει,γκρεμισαμε φιλία αιώνων με τους Ρώσους!
    Οι Ρώσοι μας έσωσαν το 1827 για να φτιάξουμε Κράτος,αλλά δε βλέπω να μας σώζουν μέχρι το 2Ο27, γιατι;γιατί μας κυβερνάει ένα αγραμματο κι ανιστορητο ανθρωπακι,που …ούτε καν γνωρίζει τι εγινε και πού,τον1827!
    Την ιστορία τη μαθαίνεις από Έλληνες δασκάλους κι όχι απ τις αμερικανιες!

  2. Λουδοβίκος,Στέλιος Κ. Καθηγητής.

    - Edit

    Απαντήστε

    Διόρθωση!
    Ξιπασμένος,απ το εξιππάζομαι= φεύγω έφιππος,μεταφορικά, αυτός που έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του!
    Ξιπασμένος,όπως λεμε: το κράτος είμαι εγω,όπως έλεγε ο άλλος Λουδοβίκος,το alter ego, του σημερινού Λουδοβίκου,του Ξιπασμένου Α’,του Εμμονικου,του Ρωσομίσητου!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.