Ηλιακοί θερμοσίφωνες επιδότηση: Πότε θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση οι δικαιούχοι



 


Ηλιακοί θερμοσίφωνες θα μπορούν να αγοραστούν με κρατική επιδότηση το επόμενο διάστημα χιλιάδες νοικοκυριά. Το πρόγραμμα αντικατάστασης θερμοσιφώνων ρεύματος και αγοράς νέων ηλιακών με το μέσο κόστος αγοράς τους κυμαίνεται από 800 έως και 1.000 ευρώ. Έως το τέλος του έτους υπολογίζεται πως θα έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων, ενώ θα «τρέξει» και πρόγραμμα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Οι εκτιμήσεις μιλούν για εξοικονόμηση 20%. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η διαδικασία το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων θερμοσίφωνων και την αγορά και τοποθέτηση ηλιακών θα «προσομοιάζει» στα προγράμματα «Εξοικονομώ» και «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Ενδεικτικά, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας με χωρητικότητα δεξαμενής 160 lt (μια τυπική τιμή είναι τα 40 lt ανά άτομο) και διπλής ενέργειας (έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει και με ηλεκτρικό ρεύμα) κοστίζει 849 ευρώ. Το κόστος μπορεί να φτάσει και τα 2.299 ευρώ, αλλά με πολύ περισσότερα χαρακτηριστικά, ενώ μπορούν να καλυφθούν ανάγκες μέχρι και 8 ατόμων. Δηλαδή χωρητικότητας 300 lt και τριπλής ενέργειας λέβητα. Σημειώνεται ότι η τριπλή ενέργεια χρησιμοποιεί είτε την ηλιακή είτε την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και εκείνη που προέρχεται από την κεντρική θέρμανση του σπιτιού, μέσω μιας «σερπαντίνας» που εισέρχεται στο boiler και ζεσταίνει το νερό. Λόγω της πολυπλοκότητας των σωληνώσεων, οι συγκεκριμένοι έχουν μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης-συντήρησης. Αυτή την στιγμή εκτιμάται ότι 3,5 εκατ. κατοικίες έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος.

www.alphafreepress.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.