Κέντρο Ξένων γλωσσών DAVID: Γιατί να ξεκινήσουν μαθητές της Α ή Β δημοτικού πιλοτικό μάθημα Αγγλικών;



Μαθαίνοντας ξένη γλώσσα σε μικρή ηλικία – μέσα σε ένα οργανωμένο περιβάλλον – προσφέρει πλεονεκτήματα που δεν πρόκειται να υπάρξουν σε άλλη ηλικιακή φάση. Οι μαθητές σε αυτή την νεαρή ηλικία διακατέχονται από έντονο ενθουσιασμό όταν έρχονται σε επαφή με μια νέα γλώσσα. Οι νέες λέξεις σε συνδυασμό με την παιχνιδοποίηση που γίνεται η εκμάθησή τους προσφέρει ευχαρίστηση και αποτελεί εσωτερικό κίνητρο για να συνεχίσουν και στις επόμενες τάξεις. Επίσης, αυτή η νέα γνώση βοηθά στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης.

Η επαφή των μικρών μαθητών μας με την ξένη γλώσσα τα φέρνει συνεπακόλουθα κοντά σ’ έναν άλλο πολιτισμό. Αφυπνίζεται η πολυγλωσσική και πολυπολιτισμική τους συνείδηση καθώς αποκτούν θετική στάση απέναντι σε ζητήματα ετερότητας. Έτσι, εκτιμούν και σέβονται τις διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς.

Σύμφωνα με το θέμα της κρίσιμης ηλικίας, οι μαθητές σε μικρή ηλικία μπορούν να αναπτύξουν την γλώσσα σε επίπεδο φυσικού ομιλητή – native speaker. (Σε μεγαλύτερη ηλικία, ο εγκέφαλος χάνει την πλαστικότητά του, κι έτσι η εκμάθηση της ξένης γλώσσας γίνεται πιο δύσκολα.) Τα μικρά παιδιά μπορούν να κατακτήσουν με φυσική επιτυχία τον φωνολογικό/φωνητικό τομέα της γλώσσας, αφού μπορούν να μιμηθούν τους επιτονισμούς, τις γλωσσικές εκφορές, τα παραγλωσσικά και εξωγλωσσικά στοιχεία. Επίσης, όταν τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν μία γλώσσα σε μικρή ηλικία έρχονται σε επαφή με αυτή για περισσότερα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές έχουν μεγαλύτερη και περισσότερη τριβή με την συγκεκριμένη γλώσσα.

Συνεπώς, οι πιθανότητες ένας μαθητής να απόκτησει διγλωσσία ή πολυγλωσσία είναι αρκετές, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την μετέπειτα επαγγελματική του σταδιοδρομία, αλλά και για τη πορεία της ζωής του γενικότερα καθώς, στα δίγλωσσα άτομα υπάρχουν γλωσσικά, γνωσιακά, πολιτισμικά και επικοινωνιακά οφέλη.

Είναι ευκαιρία λοιπόν να γίνει μία σωστή εκκίνηση εκμάθησης της Αγγλικής γλώσσας από native speakers στις πρώτες τάξεις του δημοτικού εγγραφόμενοι στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών DAVID (Αραπίτης 2, Κοζάνη. Τηλ. 24610 41570, 6948532999)

Υπεύθυνη Σπουδών

Lucy David (BA, BSc, Med, PHDc)

Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας

Ψυχολόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.