Σε κρίσιμη φάση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις- Πως θα επηρεαστούν από τις εκλογές της Τουρκίας



 

Συνέντευξη με τον Νικόλαο Παούνη, Υπ. Διδάκτορα Διεθνών Σχέσεων , Διδάσκων ΕΚΠΑ

Άλλη μία κρίσιμη περίοδος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον Ερντογάν να συνεχίζει να προκαλεί με ακραίες δηλώσεις κατά της χώρας μας. Οι εκλογές στη γείτονα χώρα σίγουρα θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις διμερείς σχέσεις, ενώ τα χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας του Ερντογάν που δημοσιεύονται τις τελευταίες μέρες σε δημοσκοπήσεις έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν εκνευρισμό στον Τούρκο ηγέτη.

Η περίοδος που βιώνουμε είναι από τις πιο κρίσιμες όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Όχι δεν είναι η κρισιμότερη περίοδος, έχουν υπάρξει κρισιμότεροι περίοδοι στις διμερείς σχέσεις. Η μία ήταν την περίοδο της έξαρσης του κυπριακού από το 1964 μέχρι το 1974, όπου 3-4 φορές οι δύο χώρες ήρθαν στα πρόθυρα πολέμου. Μία άλλη πιο κρίσιμη περίοδος ήταν μετά την κρίση των Ιμίων μέχρι και τη συμφωνία του Ελσίνκι, όπου και πάλι υπήρχε πολύ αυξημένη ένταση και πολύ αυξημένος κίνδυνος θερμού επεισοδίου.
Τώρα βιώνουμε μία ανάλογη περίοδο, όχι τόσο κρίσιμη, είμαστε όμως κοντά σε ένα ατυχές γεγονός εξαιτίας ότι η Τουρκία έχει δρομολογήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που αφορά την προώθηση των δικών της δογμάτων εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και αυτό μπορεί να φέρει τις δύο χώρες σε μία νέα ένταση. Το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι μπορεί να στηθεί ένα ανάλογο σκηνικό με εκείνο που υπήρξε στον Έβρο το 2020, δηλαδή να αποπειραθούν να διοχετεύσουν στην Ελληνική Επικράτεια δια της βίας πρόσφυγες και μετανάστες και παράλληλα ένα ερευνητικό σκάφος να εμφανιστεί στις διαφιλονικούμενες ζώνες και κυρίως σε εκείνες που αφορούν το τουρκολυβικό μνημόνιο. Τότε θα έχουμε ασφαλώς μεγάλη ένταση και μπορεί να βρεθούμε πολύ κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο.

Πως θα επηρεάσουν οι εκλογές της Τουρκίας τις σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα;
Στην Ελλάδα κάνουμε ένα σοβαρό λάθος. Θεωρούμε ότι ο Ερντογάν είναι το πρόβλημα για την εξωτερική μας πολιτική, για τα συμφέροντά μας, ότι ο Ερντογάν μας απειλεί. Αυτό είναι λάθος. Μας απειλεί γενικότερα η Τουρκική αναθεωρητική πολιτική, δηλαδή όλο το πολιτικό σύστημα. Ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς έχουν σταθερή πολιτική έναντι των γειτόνων.
Ενδεχομένως, μετεκλογικά, τα πράγματα να είναι και ακόμη χειρότερα για τα συμφέροντα της Ελλάδας, εξάλλου οι παλινωδίες του Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό να αναδειχθεί το πρόβλημα της τουρκικής απειλής για την Ελλάδα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν χαμηλά ποσοστά για τον Ερντογάν. Που οφείλεται αυτό;
Ο Ερντογάν έχτισε ένα αφήγημα το οποίο βασιζόταν στην οικονομική άνθιση της Τουρκίας και στην βιομηχανική της ανάπτυξη. Έγινε μέλος των G20. Επί των ημερών του βγήκε από το διεθνές νομισματικό ταμείο κι έγινε μία από τις 20 ισχυρότερες οικονομίες. Έτσι λοιπόν, χτίστηκε η δημοφιλία του. Έδωσε δουλειά και προοπτική στον λαό, άνθρωποι από την ανατολή μετανάστευσαν προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και αποκαταστάθηκαν εργασιακά γιατί γνώρισε άνθιση η οικοδομή, οι κατασκευές και το εμπόριο. Αυτά τα επιτεύγματα έχουν χαθεί την τελευταία τριετία με την διαρκή υποτίμηση του νομίσματος, με την σκανδαλολογία, με την διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, με τις φήμες περί σκανδάλων στο οικογενειακό περιβάλλον και υπάρχει και η πολιτική φθορά. Όλα αυτά, λοιπόν, συντέλεσαν στο να χαθεί η δημοφιλία του Ερντογάν και τώρα πια να φιγουράρει στην 2η και την 3η θέση. Βέβαια δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα γιατί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι εταιρείες που διενεργούν τις δημοσκοπήσεις είναι απολύτως ελεγχόμενες αυτό το καθεστώς.

Συνέντευξη της Τάνιας ‘Ωττα για το KOZANILIGE.GR                                                                                                                                                                                                

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.