Ρομποτική Ουρολογία



ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ

Η ρομποτική χειρουργική, κοινώς η λαπαρασκοπική χειρουργική ουρολογία, διαρκώς εξελίσσεται τεχνολογικά, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να προτιμάται, καθώς έχει καλύτερα μετεγχειρητικά αποτελέσματα από αυτά της ανοιχτής. Οι ουρολογικές επεμβάσεις που γίνονται ρομποτικά ποικίλουν. Το είδος της επέμβασης που προτείνεται εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Οι κυριότερες εφαρμογές της ρομποτικής χειρουργικής στο ουροποιητικό σύστημα είναι οι εξής:

  • Ρομποτική ριζική προστατεκτομή: Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Σε αρχικά στάδια, δεν εμφανίζονται τα συμπτώματα. Οι άνδρες άνω των 50 ετών πρέπει να κάνουν τακτικά προληπτικές εξετάσεις για να διασφαλίσουν την καλύτερη υγεία του προστάτη και να είναι ενημερωμένοι για τις παθήσεις που υπάρχουν. Τα προβλήματα υγείας του προστάτη είναι ο καρκίνος του προστάτη και ο διογκωμένος προστάτης, εξαιτίας καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη ή προστατίτιδας.
  • Ρομποτική ριζική κυστεκτομή: Η ρομποτική ριζική κυστεκτομή αποτελεί μέθοδο που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματά του είναι η αιματουρία, η συχνοουρία, η επώδυνη ούρηση και η ανάγκη ούρησης χωρίς αποτέλεσμα. 
  • Απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος: Σε περίπτωση απόφραξης του ουροποιητικού μπορεί να μην παρουσιάζεται κανένα σύμπτωμα. Εάν όμως τα συμπτώματα είναι αισθητά, ίσως περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος ή μεταβολές στην ούρηση. 

 

Ρομποτικό Σύστημα DaVinxi Xi

Το σύστημα da Vinci Xi χρησιμοποιείται για τη ρομποτική υποβοήθηση λαπαροσκοπικών επεμβάσεων, κάνοντας το χειρουργείο πιο εύκολο, γρήγορο και αποτελεσματικό. Αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, όπου ο χειρουργός από την κονσόλα χειρισμού ελέγχει τις κινήσεις των εργαλείων και του ενδοσκοπίου βλέποντας όλη την επέμβαση τρισδιάστατα, μέσω ειδικής οθόνης που ονομάζεται διόπτρα. 

Ο ιατρός Κωνσταντίνος Λεντάρης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2002 έως σήμερα εργάζεται ως χειρουργός ουρολόγος στη Σουηδία. Ολοκλήρωσε την ειδίκευση του στην Ουρολογία το 2008 στο Γενικό Νοσοκομείο του Helsingborg της Σουηδίας. Ενώ από το 2014 έως το 2016 εργάστηκε ως Διευθυντής Ρομποτικής Χειρουργικής Ουρολογίας στο Γενικό νοσοκομείο Växjö  της Σουηδίας. 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΝΤΑΡΗΣ | ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ ΑΘΗΝΑ | ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥΗΔΙΑ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.