Κομβικής σημασίας για την Ευρωζώνη οι βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία – Γράφει ο Θεοφάνης Γκατζής



Γράφει ο Θεοφάνης Γκατζής του Θωμά και της Μαίρης

Oικονομολόγος-διεθνολόγος, αρθρογράφος

MSc Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού

Μετά την άρση της εμπιστοσύνης των κομμάτων , “Κίνημα Πέντε Αστέρων”, “Λέγκα” και “Φόρτσα Ιτάλια”, στην κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι  η Ιταλία οδεύει σε εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείται το ακροδεξιό κόμμα “Αδέλφια της Ιταλίας” με αρχηγό την Τζόρτζια Μελόνι που συγκεντρώνει από 23% έως 27%, ενώ στις προηγούμενες εκλογές συγκέντρωσε μόλις το 4,5% των ψήφων! 

Το κόμμα αυτό μαζί με τη “Λέγκα” του Σαλβίνι και το “Φόρτσα Ιτάλια” του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκεντρώνουν μαζί από 45% έως 46%! Επομένως θα μπορέσουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση! Αξίζει να επισημανθεί ότι μία από τις εγγονές του διακτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι η Ρακέλε Μουσολίνι είναι δημοτική σύμβουλος της Ρώμης με τα “Αδέλφια της Ιταλίας”! Ενώ αρχηγός του κόμματος “Αδέλφια της Ιταλίας” είναι η Τζόρτζια Μελόνι που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός!

Ακόμη, υπάρχει πιθανότητα και τα δυο κόμματα της ακροδεξιάς “Αδέλφια της Ιταλίας” και “Λέγκα” από κοινού να μπορέσουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή της “Φόρτσα Ιτάλια” που θεωρείται πιο μετριοπαθή πολιτική δύναμη συγκριτικά με αυτά! Δεδομένου όμως των ευρωσκεπτικιστικών  θέσεων των  κόμματων αυτών σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση που αναμένεται να κορυφωθεί το χειμώνα και τον αυξημένο  πληθωρισμό που θα οδηγήσει την ΕΚΤ να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια ίσως προκαλέσουν προβλήματα στην ιταλική οικονομία με υπέρμετρη άνοδο των επιτοκίων δανεισμού  και αποκοπή της Ιταλίας από τις χρηματαγορές!

Έτσι θα αναγκαστεί να προσφύγει σε  μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ευρωζώνης  υπό την προϋπόθεση να παρθούν δύσκολες αποφάσεις (βλέπε μνημόνιο) από την πλευρά της κυβέρνησης! Αλλά, διόλου απίθανο οι κυβερνώντες να αρνηθούν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του άτυπου διευθυντηρίου -βλέπε Γερμανία και υπόλοιπες βόρειες χώρες της Ευρωζώνης (π.χ. Αυστρία και Ολλανδία)- προκαλώντας  την έξοδο της Ιταλίας από αυτή γεγονός που θα προκαλέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία! Αξίζει να επισημανθεί ότι η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη και έχει συσσωρεύσει δυσθεώρητο δημόσιο χρέος ύψους 2,7 τρισεκ. ευρώ (150% του ΑΕΠ της)  που αποτελεί  το  δεύτερο υψηλότερο χρέος ως ποσοστό στην Ευρωζώνη έπειτα από αυτό της Ελλάδας!

Υ.Γ. Το παρόν άρθρο το αφιερώνω στους αποθανόντες πατέρα μου Θωμά (πρώην αστυνομικός διευθυντής Ημαθίας), στους παππούδες μου Βασίλειο Γκατζή (ανάπηρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940- 1941) και Βασίλειο Μακρυγιάννη (συμμετείχε στην εθνική αντίσταση με ένα από τα ένοπλα σώματα του ΕΔΕΣ του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα), στους προπαππούδες μου Ιωάννη Σέμο (αποθανόντα στην μάχη μεταξύ ελληνικών και βουλγαρικών δυνάμεων στο Κιλκίς-Λαχανά τον Ιούνιο του 1913), ιερέα Δημήτριο Γκατζή, Σπυρίδωνα Μακρυγιάννη, Θωμά και Αθανάσιο Σάββα! 

Επιπρόσθετα, στις αποθανούσες γιαγιάδες μου Φανή Μακρυγιάννη (δασκάλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης) και Στυλιανή Γκατζή, στις προγιαγιάδες μου Βασιλική, Φωτεινή, Ευανθία, και Μαρία, στους αποθανόντες θείους μου Δημήτριο και Γεώργιο, στον αποθανόντα συγγενή μου Ηλία, στους αποθανόντες συγγενείς και φίλους μου, καθώς και πάππου προς πάππου! Επίσης, το αφιερώνω στους ζώντες μητέρα μου Μαρία, την αδερφή μου Ινώ, τους θείους μου Ευάγγελο και Δημήτριο, το φίλο μου Βασίλη και το ξαδελφό μου Γεώργιο!

5 σχόλια στο άρθρο “Κομβικής σημασίας για την Ευρωζώνη οι βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία – Γράφει ο Θεοφάνης Γκατζής

  1. Γκεμπελάκης Θεόδωρος

    - Edit

    Απαντήστε

    Αντε να χαρείτε κι εσείς λιγάκι με την ακροδεξιά σας,να χαίρεται κι ο Μπενιτο,ο προ,προπάππους σας!
    Είσαι πολύ απ( ανθρωπιστής)……ειδικά στο άρθρο σου για τους ομοφυλόφιλους,
    τύφλα ναχει ο Μπορμαν!!!

    1. ΑΦΟΥ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ,Η ΔΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΥΠΟΥ ΑΛΕΞΗ,ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΚΤΛ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΑΣΟΚ,Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ.ΑΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΜΑΝΤΑΡΑ ΤΟΤΕ ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΞΕΧΥΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.