Προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος παιδιών



Προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος παιδιών

Οι ευνοϊκές επιδράσεις της άσκησης είναι ευρύτερα γνωστές. Tα παιδιά ηλικίας 6-13 ετών πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον 60 λεπτά φυσικής άσκησης ημερησίως. Ιδανικά, η  φυσική άσκηση πρέπει να έχει στόχο τη μυϊκή και οστική ενδυνάμωση, καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, περίπου τρεις φορές την εβδομάδα.  Δυστυχώς,  όπως έχουν δείξει έρευνες των τελευταίων ετών, τα 2/3 των παιδιών παγκοσμίως δεν ασκούνται αρκετά. Ενώ η παιδική παχυσαρκία ολοένα και αυξάνεται. 

Ο προαθλητικός έλεγχος στα παιδιά είναι απαραίτητος και έχει καταστεί προαπαιτούμενος τα τελευταία χρόνια για την εγγραφή των παιδιών σε αθλητικές δραστηριότητες. Για την προληπτική εξέταση των αθλητών εφαρμόζονται διαφορετικά πρωτόκολλα ανά χώρα. Στη χώρα μας η πολιτεία έχει εδώ και κάποια χρόνια καταστήσει υποχρεωτική την Κάρτα Υγείας Αθλητή (ΚΥΑ) για όλους τους αθλητές. 

Για τη συμπλήρωση της απαιτούνται κατά ελάχιστο η λήψη προσεκτικού ιστορικού και η διενέργεια κλινικής εξέτασης και ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Ενώ, η Κάρτα έχει ισχύ για ένα χρόνο από την ημερομηνία της έκδοσής της και φέρει φωτογραφία του αθλητή σφραγισμένη από τον Καρδιολόγο, οι οποίοι διατηρούν αντίγραφο του ηλεκτροκαρδιογραφήματος και τυχόν άλλων εξετάσεων στο αρχείο τους. 

Τι περιλαμβάνει ο προαθλητικός έλεγχος;

  1. Ατομικό ιστορικό (ιδιαίτερη σημασία έχουν συμπτώματα όπως θωρακικό άλγος, δύσπνοια, αίσθημα παλμών ή απώλεια αισθήσεων κατά την άσκηση)
  2. Οικογενειακό ιστορικό (ιδιαίτερα αν υπάρχουν ανεξήγητοι θάνατοι ή καρδιοπάθειες σε νεαρές ηλικίες στην οικογένεια)
  3. Φυσική εξέταση, Ηλεκτροκαρδιογράφημα, Υπέρηχος καρδιάς 

 

Διαβάστε Σχετικά : Παιδί και Καρδιολογικός Έλεγχος

Η Δρ. ΜΠΕΗ ΕΥΓΕΝΙΑ είναι Παιδοκαρδιολογος στην Αθήνα και την Κόρινθο 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.