Στο πλευρό των μηλοπαραγωγών της Εορδαίας ο Δήμαρχος Παναγιώτης Πλακεντάς



Την αλληλεγγύη του και την έμπρακτη στήριξή στους μηλοπαραγωγούς της Εορδαίας που βρίσκονται  αντιμέτωποι με οικονομική καταστροφή εκφράζει ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, καθώς ενώ έφθασε η ώρα της συγκομιδής οι έμποροι άργησαν να φανούν, αφού όπως όλα δείχνουν θέλουν να πάρουν τσάμπα την παραγωγή τους. 

Όπως καταγγέλλουν μηλοπαραγωγοί τόσο της Ανατολικής όσο και της Δυτικής  Εορδαίας, οι έμποροι δίνουν για τα μήλα τους “ανοιχτή τιμή”. Αρνούνται δηλαδή μια προσυμφωνημένη τιμή ή η τιμή αγοράς είναι κάτω τους κόστους, με αποτέλεσμα οι μηλοπαραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού φέτος έχουν εξαιρετική παραγωγή και περίμεναν με τις τιμές που θα πετύχουν να καλύψουν μέρος έστω των ζημιών των προηγούμενων ετών. 

Ωστόσο, οι έμποροι δίνουν για μήλα άλφα ποιότητας τιμές που δίνονταν άλλοτε για τα μήλα που πήγαιναν στη χωματερή- στην καλύτερη περίπτωση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν τα μήλα στα δέντρα, απούλητα. Διότι την ώρα που δίνονται εξευτελιστικές τιμές από τους εμπόρους οι μηλοπαραγωγοί καλούνται να πληρώσουν 35 ευρώ μεροκάματο τους εργάτες για τη συγκομιδή των μήλων, συν τις βενζίνες για την μεταφορά τους, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται ούτε μέρος από το κόστος παραγωγής. 

“Δεν μπορεί οι αγρότες μας να μένουν έρμαια στα χέρια των εμπόρων, οι οποίοι θέλουν να πάρουν τη σοδειά τους σε εξευτελιστικές τιμές, σε τιμές που υπολείπονται κατά πολύ το κόστος παραγωγής. Υπάρχουν άνθρωποι που χρωστάνε και κινδυνεύουν να πάνε φυλακή”, δήλωσε ο Παναγιώτης Πλακεντάς και τόνισε ότι η πολιτεία δεν μπορεί να μένει θεατής. Οφείλει να σκύψει στο πρόβλημα, να θεσπίσει πλαφόν κατώτατης τιμής αγοράς- με βάση τις τιμές πώλησης στον καταναλωτή, και να στηρίξει έμπρακτα τους αγρότες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε πάγιες υποχρεώσεις τους.   

Ο Δήμος Εορδαίας αναλαμβάνει ήδη σχετική πρωτοβουλία για την κοινοποίηση του προβλήματος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και όλους τους βουλευτές της ΠΕ Κοζάνης, για τη λήψη μέτρων ανακούφισης των μηλοπαρατωγών της Εορδαίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική καταστροφή. 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.