Νέο μοντέλο επιδότησης για ρεύμα και φυσικό αέριο – Ανακοινώθηκε η κρατική επιδότηση



Ρεπορτάζ: Τάνια Ώττα για το KOZANILIFE.GR:

Υψηλότερη επιδότηση για τις χαμηλότερες καταναλώσεις και επιβράβευση της εξοικονόμησης ενέργειας με πρόσθετη έκπτωση περιλαμβάνει το νέο κλιμακωτό μοντέλο κρατικής επιδότησης για το ρεύμα και  το φυσικό αέριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. 

Με βάση τους τιμοκαταλόγους που ανακοίνωσαν χθες το βράδυ οι προμηθευτές ενέργειας, μειώνεται κατά 14 με 16 λεπτά η τιμή της κιλοβατώρας, με την κρατική επιδότηση να συνεχίζει να καλύπτει  το σύνολο των καταναλωτών και των παροχών, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. 

Οι τρεις κλίμακες επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα έχουν ως εξής:

1η κλίμακα: Για κατανάλωση ως 500 kw απορροφάται το 90% της αύξησης. Επιδοτούνται τα νοικοκυριά με 436 ευρώ την κιλοβατώρα και αφορά το 90% των νοικοκυριών. 

2η κλίμακα: Για κατανάλωση ως 1000kw απορροφάται το 80% της αύξησης. Επιδοτούνται με 386 ευρώ την κιλοβατώρα.

Αν μειώσει ένα νοικοκυριό κατά 15% την κατανάλωσή του, η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ την κιλοβατώρα.

3η κλίμακα: Αφορά όσους καταναλώνουν πάνω από 1.001 κιλοβατώρες, δηλαδή το 2% των νοικοκυριών. Γι’ αυτή την κατηγορία απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση εξοικονόμησης 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος. 

Αναλυτικά για τον μήνα Οκτώβριο, λοιπόν, οι  επιδοτήσεις διαμορφώνονται ως εξής:

-Για κατανάλωση από 0-500 κιλοβατώρες το μήνα η επιδότηση είναι 0, 436 λεπτά ανά κιλοβατώρα, καλύπτει το 90 % της αύξησης και το 90 % των νοικοκυριών.

-Από 501-1000 κιλοβατώρες, επιδότηση ο,386 λεπτά ανά κιλοβατώρα (αντιστοιχεί στο 80 % της αύξησης) η οποία αυξάνεται στα 0,436 λεπτά (όσο και στο πρώτο κλιμάκιο) αν μειωθεί η κατανάλωση κατά 15 % τουλάχιστον σε σχέση με πέρυσι.

-Από 1001 κιλοβατώρες και πάνω (αφορά το 2 % των νοικοκυριών) επιδότηση 0,336 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Εάν μειωθεί η κατανάλωση κατά 15 % τουλάχιστον σε σχέση με πέρυσι η επιδότηση αυξάνεται κατά 5 λεπτά και φθάνει στο προηγούμενο κλιμάκιο (0,386 λεπτά).

-Στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση είναι 0,485 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Για τους επαγγελματίες με ισχύ παροχής έως 35 kvA και κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 0, 398 λεπτά και καλύπτει το 80 % της αύξησης. Για μεγαλύτερες καταναλώσεις διαμορφώνεται στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για τους αγρότες προβλέπεται οριζόντια επιδότηση 0,436 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Στο φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ θα δώσει οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα για όλους τους καταναλωτές (περί τους 700.000) και το σύνολο της κατανάλωσης, που καλύπτει το 50 % της αύξησης. Για τους επαγγελματίες η επιδότηση είναι 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η επιδότηση του Φυσικού Αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 Euro ανά θερμική MWh.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.