Κινητοποιήσεις από τους φοιτητικούς συλλόγους του ΠΔΜ στην Κοζάνη



Απόφαση Φοιτητικών Συλλόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων

Ακόμα μια ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει, με τα εμπόδια που μπαίνουν σε κάθε φοιτητή να αυξάνονται. Σε συνθήκες που οι οικογένειες μας με δυσκολία καταφέρνουν να «τα βγάλουν πέρα» , λόγω των αυξήσεων σε ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, μεγάλο κομμάτι των συμφοιτητών μας δυσκολεύεται να σπουδάσει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις το ενοίκιο μαζί με τους λογαριασμούς και τα πάγια έξοδα μπορεί να φτάσει σε δυσθεώρητο ύψος.

Σε αυτές τις συνθήκες, η τραγική κατάσταση με τον μικρό αριθμό διαθέσιμων κλινών στις εστίες, σε συνδυασμό με την άσχημη  κατάσταση της πλειοψηφίας των δωματίων, παραμένει. Ταυτόχρονα υπάρχουν δωμάτια που δεν μπορούν φοιτητές καθώς κρίνονται ακατάλληλα. Παράλληλα, τα υπάρχοντα δωμάτια είναι κακοσυντηρημένα, υπάρχουν πολλά παραδείγματα με δωμάτια που έχουν μούχλα, ολόκληροι όροφοι που δεν έχουν θέρμανση, ζεστό νερό κτλ.

Σε αυτές τις συνθήκες, το Πανεπιστήμιο συνεχίζει να φιλτράρει τους φοιτητές που αιτούνται και φέτος δωμάτιο, επιλέγοντας «από τους φτωχούς τον φτωχότερο». Σε αυτή την κατεύθυνση, δίνει το δικαίωμα, ύστερα από πιέσεις των Φοιτητικών Συλλόγων πέρσι,  στους φοιτητές που δεν καλύπτουν το δήθεν «ακαδημαϊκό κριτήριο» (να έχει περάσει δηλαδή το 50% των μαθημάτων), συμφοιτητές μας δηλαδή που μπορεί να δουλεύουν για να «βγάλουν» τα έξοδα,  να αιτηθούν, χωρίς όμως να εξασφαλίζει δωμάτια για αυτούς. Σε πρόσφατη επικοινωνία με τις πρυτανικές αρχές, η απάντηση που μας έδωσαν ήταν «δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, δεν μπορούν να πάρουν όλοι δωμάτιο, τα δωμάτια είναι πολύ λίγα».  Τονίζουν δηλαδή το αυτονόητο, ότι η χρηματοδότηση για την φοιτητική μέριμνα είναι ελάχιστη!

Την ίδια στιγμή που υπάρχει το οξυμένο πρόβλημα των εστιών, υπάρχει καταγγελία από άνεργη φοιτήτρια που σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο μας, πως της έκοψαν το ρεύμα μέσα στην περίοδο της εξεταστικής. Ο λόγος ήταν οι απλήρωτοι λογαριασμοί. Δεν γίνεται οι φοιτητές του Πανεπιστημίου να ζούμε με αυτήν την ανασφάλεια τον 21ο αιώνα. Οι γονείς μας αγωνιούν κάθε μέρα για το πως θα βγει ο μήνας με το κόστος των ενοικίων, των αυξημένων λογαριασμών στα σπίτια μας, και εδώ και στην πόλη που είναι η μόνιμη κατοικία μας. 

Ζητάμε το αυτονόητο: Κανένας φοιτητής που έχει ανάγκη, να μην μείνει χωρίς δωμάτιο, να μην «αποκλειστεί» από τις ίδιες του τις σπουδές. Παράλληλα, χρειάζεται να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε όλοι οι φοιτητές, να μπορέσουν να σπουδάσουν χωρίς εμπόδια. 

Καλούμε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμο και την Περιφέρεια να δώσει άμεση απάντηση στην κατάσταση που προκύπτει. Απαιτούμε: 

  • Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων, υποδομών στην ιδιοκτησία του ΠΔΜ, του Δήμου, της Περιφέρειας κτλ, αλλά και ενοικίαση ξενοδοχείων για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς σπίτι! Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακαίνιση των εστιών.

  • Κατάργηση των δημοτικών τελών, μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δωρεάν σίτιση, ίντερνετ για όλους τους φοιτητές.

  • Δωρεάν μετακίνηση για όλους ειδικότερα τώρα που θα μεταφερθούμε στη ΖΕΠ. 

  • Να αλλάξει άμεσα και οριστικά ο απαράδεκτος κανονισμός λειτουργίας των φοιτητικών εστιών. Να καταργηθεί ο «κόφτης» του ακαδημαϊκού κριτηρίου.

  • Επισκευές των διάφορων εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στο κτήριο, όπως ρωγμές σε τοίχους και γυψοσανίδες στα μπάνια μουχλιασμένες ή και ανύπαρκτες.   

  • Να υπάρξει παροχή ζεστού νερού στις φοιτητικές εστίες ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες υγιεινής των φοιτητών. 

Προχωράμε σε:

  • Κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων την Τρίτη 20/09 στις 7μμ στα γραφεία της Watt & Volt (Πλ. Νίκης)

  • Κινητοποίηση του Φοιτητικού Συλλόγου τη Τρίτη 20/09 στις 8μμ στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κοζάνης όπου θα συζητηθεί το ζήτημα των εστιών του ΠΔΜ

  • Κινητοποίηση στις 23/09 στην Πρυτανεία του ΠΔΜ, ημερομηνία που τελειώνει η εξεταστική και οι οικότροφοι θα πρέπει να παραδώσουν τα κλειδιά.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.