Έκλεισε ο πρώτος κύκλος για τις «Κυριακάτικες ιστορίες στο χωριό» από τον Σύλλογο Φίλοι του Βιβλίου



Ένας κύκλος έκλεισε την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, ο πρώτος, αλλά οι «Κυριακάτικες ιστορίες στο χωριό» έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις αλλά και την ουσία, θα επιστρέψουν. 

Τελευταία  διαδρομή αυτού του πρώτου κύκλου των λογοτεχνικών οδοιπορικών στον τόπο μας,  η 4η Γραμμή που συνέδεσε τα χωριά Άρδασσα-Κρυόβρυση-Αναρράχη-Εμπόριο. 

 Άνθρωποι και τόποι ενώθηκαν, με γέφυρα τον λόγο, και ξανάφεραν στο προσκήνιο την ιστορία τους μέσα από τις αφηγήσεις θρύλων και παραδόσεων, αποκαλύπτοντας μας το πλούσιο πολιτισμικό μωσαϊκό της  γης της Εορδαίας.

Στην Άρδασσα  συναντήσαμε τις  δύο πατρίδες μέσα από την αφήγηση του Νεκτάριου Κεπίδη που μας ταξίδεψε από την Άρδασσα του Πόντου στην σημερινή Άρδασσα της Εορδαίας. 

Στην Χαμαιλέτε τη Καταούλας, στον υδρόμυλο του χωριού, ο Χαράλαμπος Αρχιτεκτονίδης μας άλεσε  υπέροχες ιστορίες του χωριού.  

Στην Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ο Πατέρας Νικηφόρος μας παρουσίασε τα μοναδικά χειρόγραφα του Ευαγγελίου που φυλάσσονται στην Μονή και μας αποκάλυψε όλα τα μυστικά της τέχνης τους.

Στην Κρυόβρυση, ο Δημήτρης Τσαόπουλος μας ξενάγησε στις εκκλησιές, τους δρόμους, τα παλιά κτίσματα του χωριού και την ιστορία τους. Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος αναλαμβάνοντας τον ρόλο του αφηγητή αφηγήθηκε τους θρύλους και τις αλήθειες της Κρυόβρυσης στον υπέροχο αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού.

Στην Αναρράχη, ο πρόεδρος της Μάκης Κωτίδης προετοίμασε για μας μια δυναμική υποδοχή στήνοντας ένα καζάνι απόσταξης στην πλατεία του χωριού όπου ο Δημήτρης Πεΐτσης μας έδειξε όλη την παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής του τσίπουρου. Την σκυτάλη πήρε ο Θύμιος Γκογκίδης κι ως αφηγητής μας χάρισε τον θρύλο των κάστρων της Δέβρης. 

Στο Εμπόριο, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αθανάσιος Μπόζιας κι ο σύλλογος γυναικών μας υποδέχτηκαν στην πλατεία του χωριού με μία πολύχρωμη βεντάλια  αφηγήσεων ζωντανών παραδόσεων  που μας χάρισαν η κυρία Καίτη και η Μαρία Γούλα. 

Από την διαδρομή μας δεν έλειψαν τα τραγούδια, οι χοροί και οι γεύσεις  των τόπων που περπατούσαμε. Τα τελευταία βήματα μας έγιναν στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά του Εμπορίου όπου ξεναγηθήκαμε από την Μαλαματή Πέσιου, την πρόεδρο του συλλόγου γυναικών Εμπορίου, λίγο πριν νυχτώσουμε, κλέβοντας τις τελευταίες εικόνες του χωριού από τα παράθυρα του πύργου που φιλοξενεί  ο Ναός.

Η πρωτόγνωρη αυτή σύνθεση του Συλλόγου Φίλοι του Βιβλίου, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, των Τοπικών Κοινοτήτων, των Πολιτιστικών Συλλόγων και  των Ιερών Ναών της Εορδαίας αποτέλεσε την  αφετηρία μιας συλλογικής προσπάθειας αναζήτησης  νέων τρόπων εξερεύνησης της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου μας.

Άνοιξε διάπλατα έναν δρόμο που σκοπεύουμε να βαδίσουμε, όσο κρατάν τα πόδια μας, γιατί γεμίζει τις καρδιές όλων και μας κάνει να συνδεθούμε με το παρελθόν, να εκτιμήσουμε το παρόν και να πορευόμαστε πιο γεμάτοι και αισιόδοξοι προς το μέλλον. 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.