Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για το έργο «Επικάλυψη στέγης Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Λευκοπηγή Κοζάνης με Βυζαντινά κεραμίδια»



Την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ενοριακού Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Λευκοπηγής για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου: «Επικάλυψη στέγης Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Λευκοπηγή Κοζάνης με Βυζαντινά κεραμίδια» υπέγραψαν  την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδη και ο εφημέριος του Ναού, Πατέρας Ιωάννης Χρυσοστομίδης.

Στην υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης του έργου παραβρέθηκαν, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων  Κοζάνης  Αρετή Χονδρογιάννη και ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Κοζάνης Παναγιώτης Τσιάμης

Η στέγη του Ναού, συνολικού εμβαδού 348.03 μ2, είναι ξύλινη, δίριχτη με επικάλυψη από βυζαντινά κεραμίδια και έχει έντονα προβλήματα στεγανότητας λόγω φθοράς των υλικών.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 64.300 ευρώ, περιλαμβάνει εργασίες  επισκευής της στέγης του Ιερού Ναού, με καθαίρεση των υφιστάμενων βυζαντινών κεραμιδιών και επανατοποθέτηση, αφού μεσολαβήσουν εργασίες αποκατάστασης των φθορών της στέγης. Οι εργασίες αυτές θα βοηθήσουν προκειμένου να αποφευχθεί η εισροή υδάτων στο εσωτερικό του Ναού και η πρόκληση ζημιών στις τοιχογραφίες.

Η λιθανάγλυφη επιγραφή που είναι εντοιχισμένη στον ανατολικό τοίχο του ναού, φέρει έτος κτίσης 1865, ενώ στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν τοιχογραφίες και φορητά έργα και εικόνες από το 1866 και 1880 αντίστοιχα.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, «ο ναός είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο, που χρήζει ειδικής προστασίας. Η συντήρηση, διαχείριση, προστασία   και αξιοποίηση των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς μας, καθώς και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της αύξησης της επισκεψιμότητας των μνημείων και της αναβάθμισης του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών, είναι στις προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής»

6 σχόλια στο άρθρο “Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για το έργο «Επικάλυψη στέγης Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Λευκοπηγή Κοζάνης με Βυζαντινά κεραμίδια»

    1. Ελπίζω να μην ειρωνεύεσαι τον άγιο αυτό άνθρωπο που δίνει λεφτά για βυζαντινά κεραμίδια

      1. Πρός Θεού!Πάντως ο Κασαπίδης μια χαρά κάνει την δουλειά του.Ολο το παπαδαριό θα ξεσκιστεί να τον ξαναβγάλει.

  1. Συγχαίρω το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Λευκοπηγή Κοζάνης με τον άξιο Πόντιο ιερέα Ιωάννη !!

  2. Αυτοί προκειμένου να πάρουν χρήματα ,τα βάφουν και μαύρα,σαν το Βυζαντιο,που εφερε τους Τούρκους στο Αιγαίο,μιας και οι αυτοκράτορες,κατασπάραζαν τους πολίτες του Βυζαντίου με υπέρογκες φορολογησεις για να περνάνε αυτοί καλά και η αυλή τους,γεμάτη από τεμπέληδες και με οζοθηκες,κοιλιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.