ΕΛΣΤΑΤ: Πρώτη σε ποσοστό ανεργίας η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Ρεπορτάζ Τάνια Ώττα για το KOZANILIFE.GR:

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού για το Β’ τρίμηνο του 2022 της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Με ποσοστό 20% η Δυτική Μακεδονία  βρίσκεται στην 1η θέση, ενώ παρατηρείται μία μικρή μείωση σε σχέση με το 2021 που το ποσοστό ήταν 22%.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας έως 24 ετών, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού. Κατά το Β΄ τρίμηνο του 2022, το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (69,9%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (19,3%). 

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 8,4%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 7,9%. Η μερική απασχόληση εμφανίζεται μειωμένη (-4,3%) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξημένη σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (9,7%). Η προσωρινή απασχόληση έχει αυξηθεί τόσο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (43,2%) όσο και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (19,8%). 

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (22,3%) και οι επαγγελματίες (21,8%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες και στους χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού (15,8%, 8,8% αντίστοιχα) ενώ μείωση παρατηρείται στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα και στους υπαλλήλους γραφείου (-4,0% και -1,5%). Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες και στους επαγγελματίες (10,2% και 9,7%, αντίστοιχα) ενώ παρατηρείται μείωση στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (-6,6%).  

Αξιοσημείωτο είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό που αγγίζει το 20% δηλώνει ότι εργάστηκε περισσότερο από 48 ώρες την εβδομάδα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων (46,4%) δηλώνει ότι εργάστηκε 40  ώρες την εβδομάδα. 

5 σχόλια στο άρθρο “ΕΛΣΤΑΤ: Πρώτη σε ποσοστό ανεργίας η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

 1. Που είναι οι φωτογραφοπληκτοι βο(υ)λευτες της Νέας Δημοκρατιας;τρομάρα σας
  άκου νέα δημοκρατια!
  Γιατί η παλιά τι λιγότερο είχε από σας;
  Πρώτη σε ανεργία η Δυτική Μακεδονια και δεν το λέει η αντιπολίτευση για να
  κοροιδευετε,το λέει η ΕΛΣΤΑΤ!!
  Αλήθεια,τρία χρόνια γιατί πηγαινοερχεστε αθηνα- Δυτικη Μακεδονια;
  Μόνο για φωτογραφίες με τους παπαθανασηδες και τους εθνικούς κλοουν;
  Αλήθεια,πως θα κοιμηθείτε απόψε,μετά την επίσημη καταγραφή της ΕΛΣΤΑΤ;
  Ίχνος πολιτικής ενσυναισθησης;ή τεστάρετε τους ψηφοφόρους σας,πόσο …..αστο καλυτερα,γιορτή ξημερωνει η καλύτερα γιορτές ξημερωνουν(4)!!
  Κυβερνάτε,1200 μέρες τωρα!
  40 μηνες× 7.000 ευρω = 280.000 ευρω,χωρίς να βάζω τα εκτός έδρας και τις τζάμπα μετακινήσεις και τα λουκούλεια φαγοποτια!
  Αλήθεια,με τόσα χρήματα,με τόσα φαγοποτια,,με τέτοια ζωααααρα,σκεφτηκατε
  έστω ένα λεπτό,πώς επιβιώνουν( δε ζουν)οι Δυτικομακεδονες,που ζουν σε κρανίου τόπο με την μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλαδα;
  Αν σας απέμειναν ίχνη πολιτικής ευαισθησίας, αν θέλετε να σώσετε,οτιδήποτε αν σώζεται, απ τα ερείπια που αφήνετε πίσω σας,τουλάχιστον Ανακηρυξτε τη Δυτική Μακεδονια σε έκτακτη Ανάγκη και πάλι εσείς,οικονομικά ,πάλι κερδισμένοι θα”στε!

 2. Είσαι εσυ Ελλάδα,είσαι εσύ κρατος;Ένα καφενειο, Ελλάς είσαι,μια ψωροκωσταινα!
  Για σένα βρε Ελλαδιτσα,πολέμησαν οι πρόγονοι μας;
  Για σενα;για να μην διορίζεις δασκαλους και γιατρους,να μαθαίνουν γράμματα σε παιδιά και να γιατρεύουν τους ελληνες ,αντιστοιχα;
  Και πως να διοριστουν,όταν απ τα 800 ευρω μεικτά που παιρνουν,τα 400 τα δίνουν για νοικι;ιδίως στα νησια;
  Ελλαδιτσα κακομοίρα,που πληγώνεις τα παιδιά σου και πετσοταιζεις πολιτικαντηδηδες,Ελλαδιτσα κατακαημενη και κατα καμένη,που ζητάς το χειροκρότημα των Ξενων και τρως τα παιδια σου!
  Βουλιαζεις ελλαδιτσα,φτιασιδωμενη και πασαλειμμενη με φθηνά αρώματα για να σε επαινουν με εκκωφαντικά χειροκροτηματα στη Βουλή των Αμερικανων,γιατί εκείνη την ημέρα τα τσιρκο ήταν κλειστά στο Αμερικα!
  Ελλαδιτσα,πρώτη στην Ανεργια,!
  ” όποιος δεν προσαρμοζεται στα πατσουλιά σου…πεθαίνει”

 3. Τι Γερμανία λέει είπε ο Τσώρτσιλ πρέπει να τη ισοπεδώνει κανείς κάθε εκατό χρόνια..τον Έλληνα πολιτικάντη πρέπει να τον δέρνεις κάθε μέρα..μέχρι να το αποφασίσει ότι δε κάνει για αυτή τη δουλειά..να βρει μια κανονική..μήπως σωθεί ο κοσμακης δλδ από τους γκρουεζες και τα κομματοσκυλα λούζουν σε βάρος της κοινωνίας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.