Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αιανής: «Χρέος μας να διατηρήσουμε όλες τις εμπνευσμένες και ριζωμένες παραδόσεις του τόπου μας»



Φωτογραφία: Δημήτρης Βαβλιάρας – Οι Λαζαρίνες της Αιανής

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αιανής λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1977. Καθώς δραστηριοποιείται σε ένα χωριό με πλούσια πολιτιστική παράδοση, έχει επωμισθεί διαχρονικά με επιτυχία την ανάδειξη και αναθέρμανση ηθών και εθίμων και τη διατήρηση της άυλης κληρονομιάς του. Ταυτόχρονα προσπαθεί  να παραγάγει και σύγχρονους τρόπους έκφρασης από το σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό της Αιανής. 

Όπως μας ανέφεραν τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου, κατά την πολύχρονη λειτουργία του, ο ΠΜΣ δημιούργησε εξαιρετικές ομάδες παραδοσιακών χορών, παιδιών και μεγάλων, που έδωσαν παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Μεγάλη σημασία έδωσε ο σύλλογος και στο θέατρο, αφού κατόρθωσε να παρουσιάσει με επιτυχία έργα από την παγκόσμια θεατρική βιβλιοθήκη. Κατά καιρούς λειτούργησε εντός του συλλόγου δανειστική βιβλιοθήκη, κινηματογραφική λέσχη και διενεργήθηκαν μαθήματα ζωγραφικής, αγιογραφίας και μουσικής. 

 Προφανής είναι ο ρόλος του ΠΜΣ στη διαμόρφωση της κουλτούρας της Αιανής, στην αλληλεπίδραση με άλλες περιοχές, αλλά και στη διάχυση της τοπικής ταυτότητας στον κόσμο.

Από τον Ιούνιο που συστάθηκε το νέο ΔΣ Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αιανής, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δράσεις, κατά τις οποίες αποτυπώθηκαν σ’ έναν βαθμό ο προσανατολισμός και οι προτεραιότητές του.

  Έτσι λοιπόν, οργανώθηκε μια αντιπολεμική συναυλία στην πλατεία της Αιανής, διεξήχθη πάρτι νεολαίας στο πάρκο  και παρουσιάστηκαν δύο θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά στην αίθουσα τέχνης. 

 Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η δημιουργία τμημάτων με διάφορες θεματικές για όλες τις ηλικίες και μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη θα λειτουργήσουν 3 χορευτικά τμήματα, εργαστήρι ζωγραφικής , φωτογραφίας και θεάτρου, όπως επίσης και η χορωδία της Αιανής. Όλα τα τμήματα θα είναι ανοιχτά και για τους κατοίκους των γύρω χωριών.

 Παράλληλα, προγραμματίζονται παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες, χειμερινές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, φιλοδοξώντας να γίνει η Αιανή ένας μικρός πυρήνας πολιτισμού που θα ξεπερνάει τα όρια του χωριού.

Στο σύλλογο μπορούν να εγγραφούν ως μέλη όσοι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, αλλά και οποιοσδήποτε, εντός και εκτός Αιανής, αρκεί να κάνει εγγραφή καταβάλλοντας το ανάλογο ποσό.  

Στη φιλόξενη αίθουσα του συλλόγου αλλά και στην σελίδα  στο facebook παρέχονται όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται κάποιος για τον σύλλογο της Αιανής. 

Την σημασία των πολιτιστικών συλλόγων που αποτελούν οι καθρέφτες των μικρών και μεγαλύτερων κοινωνιών μας τόνισαν τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου, υπογραμμίζοντας ότι οι τοπικοί σύλλογοι στέκουν οι εκφραστές του συλλογικού εαυτού που έρχεται από τα βάθη του χρόνου για να συναντήσει ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παρόν. Συνεπώς, χρέος τους είναι να διατηρούν, ζωογονώντας, όλες τις εμπνευσμένες και ριζωμένες παραδόσεις. Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να τροφοδοτούν τις κοινωνίες με σύγχρονους τρόπους έκφρασης, ενσωματώνοντας τα μεγάλα ιδανικά και τις υψηλές ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές αξίες του παγκόσμιου πολιτισμού.

Όσον αφορά στον ΠΜΣ Αιανής, πάντα τα διοικητικά συμβούλια στελεχώνονταν κι από πολύ νεαρά παιδιά. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, όπου το ΔΣ απαρτίζεται από ένα μίγμα παλιών και νέων, ανδρών και γυναικών και ελπίζουμε να αποδώσει τα μέγιστα.

 Σε ευρύτερη θέαση, σαφώς και οι νέοι δραστηριοποιούνται γύρω από τους συλλόγους, αρκεί να νιώσουν ότι γίνονται σοβαρές και οργανωμένες προσπάθειες από κείνους που κάθε φορά πρωτοστατούν. Πέρα από τα χορευτικά τμήματα που είναι δημοφιλή, η νεολαία εύκολα θα δοκιμάσει τις ικανότητές της στο θέατρο, στη μουσική, στη ζωγραφική, στη φωτογραφία, στη δημιουργική γραφή και σε άλλες μορφές έκφρασης. Συνεπώς, το ζητούμενο είναι να δοθούν δελεαστικά κίνητρα στα παιδιά, με εύκολη πρόσβαση και φυσικά με το μικρότερο δυνατό κόστος. Κι όλα αυτά τροφοδοτούν περισσότερες δράσεις και γίνονται η μαγιά της  εθελοντικής συμμετοχής ως το χτίσιμο ενός ανώτερου συλλογικού εαυτού.

Η εποχή είναι δύσκολη και εχθρική για κάθε συλλογική δραστηριότητα σε εθελοντική βάση. Κρίσεις πολυεπίπεδες, πόλεμοι, επιδημίες, εργασιακή ανασφάλεια, ανεργία, μετανάστευση, είναι το έδαφος όπου όλοι βαδίζουμε. Ο τωρινός άνθρωπος, πολλές φορές, αδυνατεί να επεξεργαστεί τον καινούριο κόσμο και εγκαταλείπει το κοινωνικό του πρόσωπο επιδιώκοντας μια ατομική λύση. Ταυτόχρονα, νιώθει το αίσθημα της ματαιότητας και της απώλειας του νοήματος στην καθημερινότητά του. 

 Μέσα σε τέτοιες συνθήκες, οι τοπικοί σύλλογοι διάγουν ολοένα και πιο δύσκολα, καθώς μικραίνει δραματικά ο αριθμός των πολιτών που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης. Βασικό ζήτημα στέκει και η έλλειψη χρηματοδότησης, ώστε οι σύλλογοι να λειτουργούν οριακά, μόνο με την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων. Επίσης, είναι πασιφανές ότι τα χωριά δεν αποτελούν πρώτη προτεραιότητα των μεγάλων δήμων και στον πολιτισμό, αφού λιγοστεύουν προοδευτικά οι ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και οι συνεργασίες με τους τοπικούς συλλόγους.

Καθοριστικό ρόλο μπορούν να παίξουν οι φορείς πολιτισμού του δήμου και της περιφέρειας. Πέρα από την κάλυψη των εξόδων για μέρος δράσεων και εκδηλώσεων στα χωριά, είναι απαραίτητη η συνεργασία σε πρωτοποριακούς τομείς που οι τοπικοί σύλλογοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν. Το θέατρο αποτελεί προνομιακό πεδίο συνεργασίας και ώσμωσης, όπως επίσης όλες οι εικαστικές τέχνες και οι μορφές του γραπτού λόγου. Γιατί η επαρχία πέρα από το ότι αιμορραγεί πληθυσμιακά, κινδυνεύει να μείνει μακριά από τις μικρές και μεγάλες στιγμές των τεχνών και των γραμμάτων. 

Τάνια Ώττα για το KOZANILIFE.GR

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.