Δήλωση για συμμετοχή στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας περιόδου 2022 -2023



Σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα, 19-09-2022 και ώρα 11:30 π.μ, ύστερα από πρόσκληση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, ξεκινά η διαδικασία δήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Μεταλυκειακό Έτος  – Τάξη Μαθητείας  2022-2023. Για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να επισκεφτούν τον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας: e-mathiteia.minedu.gov.gr, όπου θα βρουν περαιτέρω οδηγίες. 

Το Μεταλυκειακό Έτος  – Τάξη Μαθητείας  αποτελεί ένα σχήμα μαθητείας που συνδυάζει την εκπαίδευση στο σχολείο με την κατάρτιση στο εργασιακό χώρο σε συγκεκριμένη ειδίκευση. 

Η μαθητεία απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ενήλικες από δεκαοκτώ (18) ετών και άνω που είναι απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς και σε κατόχους ισότιμων τίτλων, με στόχο:

  • την παροχή υπηρεσιών αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, 
  • την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων και
  • την περαιτέρω ενίσχυση των ευκαιριών ένταξης στην αγορά εργασίας.

Στο Μεταλυκειακό Έτος  – Τάξη Μαθητείας  εγγράφονται κατά την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:

  1. κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου ΕΠΑ.Λ. και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ., καθώς και οι κάτοχοι ισότιμων προς αυτούς τίτλων της ημεδαπής σε συναφείς ειδικότητες και
  2. κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕ.Λ. που διαθέτουν πτυχίο ΕΠΑ.Λ σε συναφείς ειδικότητες.

 

Ο/Η μαθητευόμενος/η οφείλει να είναι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης κατά την υπογραφή της σύμβασης μαθητείας και σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος Μεταλυκειακό Έτος  – Τάξη Μαθητείας.  

Στη σύμβαση της μαθητείας προβλέπεται αμοιβή και η απαιτούμενη για τον/την μαθητευόμενο/η ασφάλιση. Το Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας επιδοτείται από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους, έτσι ώστε να καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος του μισθολογικού κόστους των μαθητευομένων. Η ημερήσια αποζημίωση ορίζεται σε ποσοστό 95% επί του νόμιμου νομοθετημένου  κατώτατου ορίου του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη σε όλη τη διάρκεια «Προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο». Η χρηματική επιβάρυνση του εργοδότη μετά την αφαίρεση της επιδότησης περιλαμβάνει μόνο το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι απόφοιτοι του Μεταλυκειακού Έτους  – Τάξης Μαθητείας, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους στον ΕΟΠΠΕΠ, αποκτούν πτυχίο ειδικότητας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5 και έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση με εισαγωγικές κατατακτήριες εξετάσεις.  

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στα ΕΠΑ.Λ. της Περιφέρειας, στις Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις και στην Περιφερειακή Διεύθυνση.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.