«Κυριακάτικες ιστορίες στο χωριό»: Ένα ακόμα ταξίδι στην παράδοση και τις ομορφιές του τόπου μας



Κατάμεστο από επιβάτες αλλά και ενθουσιασμό ξεκίνησε την Κυριακή 28 Αυγούστου το 3Β (by bus books) λεωφορείο μας, με προορισμό τα χωριά που συνέθεταν την 3η Γραμμή του λογοτεχνικού μας οδοιπορικού με τίτλο «Κυριακάτικες ιστορίες στο χωριό». 

Σταθμοί μας τα χωριά Άγιος Χριστόφορος, Καρυοχώρι, Σπηλιά και Ερμακιά. Πριν φτάσουμε σε καθένα απ’ αυτά, ακούσαμε την ιστορία του, όπως μας την παρουσίασε ο Αργύρης Παφίλης, ο οδηγός μας σ’ αυτή την διαδρομή. 

Παντού μας υποδέχτηκε ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος, προσφέροντας μας  τοπικά εδέσματα που συνόδευε η μουσική και δεν αργούσε να στηθεί κι ο χορός.  

Δεν απουσίαζε, όμως, και ο λαϊκός αφηγητής  που μας έκανε να κρεμόμαστε απ’ το στόμα του ενώ μας χάριζε μία σημαντική ιστορία του χωριού, την οποία οι εικαστικοί συνταξιδιώτες μας, η Γιώτα Καρβουνιάρη, ο Γιώργος Μαμαλίγκας και η Κική Στούμπου την αποτύπωναν με τα χρώματα τους. 

Εντυπωσιακές και συγκινητικές στιγμές ζήσαμε όλοι μας, γευόμενοι την παράδοση και την ιστορία κάθε τόπου, που ΄χε κάτι διαφορετικό να μας προσφέρει.  

Στον Άγιο Χριστόφορο, ήταν η πλούσια συλλογή παραδοσιακών φορεσιών και η αφήγηση του Χρήστου Νταλάκα για τα γιορντάνια της νύφης. 

Στο Καρυοχώρι,  η επίσκεψη στο εργαστήριο κατασκευής ποντιακής λύρας Simsir και η παρουσίαση της τέχνης της από τον Μάκη Κοσμίδη, αλλά και η λαϊκή αφήγηση για τους δρόμους του λιγνίτη από τον Κλεάνθη Αντωνιάδη.

Στην Σπηλιά, οι ιστορίες του καφενέ από τον Θόδωρο Συμεωνίδη και η επίσκεψη στον Μακεδονικό τάφο. 

Στην Ερμακιά, το προσκύνημα στο Μνημείο Πεσόντων από την Γερμανική κατοχή, η αφήγηση της Τριανταφυλλιάς Σουχάμβαλη για τα ασημιά κουδούνια που αντηχούν στις ράχες της. 

Πολύτιμοι, ανεκτίμητοι, θησαυροί που μας προσφέρθηκαν απλόχερα και μ’ ανοιχτή καρδιά από όλους, έτσι που νιώσαμε πως άνθρωποι, τόποι, μνημεία και λόγος ενώθηκαν με μία κόκκινη κλωστή, τόσο γερή που δεν θα κοπεί ποτέ. 

Για να πραγματοποιηθούν κι αυτές οι « Κυριακάτικες ιστορίες στο χωριό» συνέπραξαν ο Σύλλογος Φίλοι του Βιβλίου, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Χριστοφόρου «Μέγας Αλέξανδρος», ο Ποντιακός Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αντάμωμα Σπηλιάς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ερμακιάς.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.