Έγκριση των όρων προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού-Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας και του Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου Λευκοπηγής για αποκατάσταση της ιστορικής στέγης του ναού



Tην έγκριση του σχεδίου και των όρων της Προγραμματικής Συμβάσης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ενοριακού Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Λευκοπηγής για το έργο: «ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΣΤΕΓΗΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΟΠΗΓΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΜΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ» εισηγήθηκε η αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια κατά την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 30ης  Αυγούστου 2022. 

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 64.300 ευρώ, περιλαμβάνει εργασίες επισκευής της στέγης του Ιερού Ναού, με καθαίρεση των υφιστάμενων βυζαντινών κεραμιδιών και επανατοποθέτηση, αφού μεσολαβήσουν εργασίες αποκατάστασης των φθορών της στέγης. Οι εργασίες αυτές κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να αποφευχθεί η εισροή υδάτων στο εσωτερικό του Ναού και η πρόκληση ζημιών στις τοιχογραφίες.

 Όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης, απαιτήθηκε μια χρονοβόρα διαδικασία ώστε να οριστικοποιηθούν και να εγκριθούν οι όροι της προγραμματικής σύμβασης από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, καθώς ο ναός είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο, που χρήζει ειδικής προστασίας και εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η λιθανάγλυφη επιγραφή που είναι εντοιχισμένη στον ανατολικό τοίχο του ναού φέρει έτος κτίσης 1865, ενώ στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν τοιχογραφίες και φορητά έργα και εικόνες από το 1866 και 1880 αντίστοιχα.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι αρωγός της προσπάθειας αυτής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της Π.Ε. Κοζάνης. 

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Έγκριση των όρων προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού-Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας και του Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου Λευκοπηγής για αποκατάσταση της ιστορικής στέγης του ναού

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.