Νέα επιστολή Σωματείων: «Για άλλη μια φορά είμαστε αναγκασμένοι να καταγγείλουμε τις ενέργειες του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης για την πλήρωση της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή»



ΠΡΟΣ:

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη 

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, κ. Ελένη Δουνδουλάκη

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, κ. Μάριο Κωστάκη

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΟΖΑΝΗΣ, κ. Γιώργο Κασαπίδη

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, κ. Κατερίνα Δαδαμόγια

ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΟΖΑΝΗΣ, κ. Λάζαρο Μαλούτα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Για άλλη μια φορά είμαστε αναγκασμένοι να καταγγείλουμε τις ενέργειες του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης για την πλήρωση της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Οργανισμού. 

Συγκεκριμένα, εντοπίζουμε και καταγγέλλουμε ότι από την προκήρυξη της 27/7/2022 (που λήγει στις 26/8/2022), σύμφωνα με την απόφαση 63/2022 του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., απουσιάζουν τα εξής στοιχεία, σε σχέση με την προηγούμενη προκήρυξη που είχε κάνει το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στις 21/10/2021 με αριθμό απόφασης 95/2021: 

1) Όλη η κείμενη νομοθεσία πάνω στην οποία βασίζονται οι όροι της προκήρυξης. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κανέναν νόμο, ειδικά στην αρχή της προκήρυξης, όπου είθισται να αναφέρονται οι ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις.

2) Η νέα προκήρυξη αναφέρει μόνο ότι ο/η υποψήφιος/α χρειάζεται να διαθέτει επαγγελματική εμπειρία στον χώρο του θεάτρου, χωρίς να αναφέρεται στη διάρκεια. Έχει αφαιρεθεί δηλαδή η προϋπόθεση της 5ετούς επαγγελματικής εμπειρίας, που υπήρχε στην προηγούμενη και σε αντίστοιχες προκηρύξεις.

3) Έχει αφαιρεθεί η προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού. Δεν αναγράφεται δηλαδή πουθενά η πρόταση “Για την πρόσληψη του Διευθυντή απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Πολιτισμού και  Αθλητισμού”, όρος που επίσης υπήρχε στην προηγούμενη προκήρυξη.

4) Έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα των υποψηφίων να κάνουν ενστάσεις επί του αποτελέσματος. Η προηγούμενη προκήρυξη, ανέφερε: “Ενστάσεις κατά της απόφασης επιλογής του Καλλιτεχνικού Διευθυντή θα γίνονται δεκτές για δύο (2) ημέρες μετά τη λήψη της απόφασης”.

Επειδή λοιπόν:

1) Η προηγούμενη προκήρυξη κατέληξε στην επιλογή του κ. Παναγιώτη Βασιλειάδη για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, επιλογή την οποία απέρριψε εις διπλούν το Υπουργείο Πολιτισμού,

2) Ένας από τους προφανείς λόγους ήταν ότι ο κ. Βασιλειάδης, σύμφωνα με το βιογραφικό του, δεν πληρούσε τον όρο της 5ετούς επαγγελματικής εμπειρίας στο θέατρο,

3) Παρά την απόρριψή του ο συγκεκριμένος κύριος συμμετέχει στην τριμελή καλλιτεχνική επιτροπή που κατάρτισε τον προγραμματισμό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, πράγμα που καταδεικνύει τον εναγκαλισμό του από το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και τις διαπροσωπικές σχέσεις που διατηρεί με αυτό,

4) Από τη νέα προκήρυξη απουσιάζει η προϋπόθεση της 5ετούς επαγγελματικής εμπειρίας, παρά τη γραπτή διαβεβαίωση του προέδρου κ. Νικόλαου Κέφαλου προς την Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης κ. Αικατερίνη Δαδαμόγια (που έλαβε χώρα στις 22/8/2022 και δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο και συγκεκριμένα στο /kozanimedia.gr/, 

5) Το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θέλει αυτή τη φορά να αποφασίσει μονομερώς, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου, όπως ορίζει το άρθρο 10 της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης  μεταξύ του ΥΠ.ΠΟ.Α., της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Δήμου Κοζάνης και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης,

ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΛΟΓΟ ΝΑ ΕΞΑΓΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΧΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΔΕΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ ΜΕ ΑΤΟΜΑ ΤΗΣ ΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΤΟΥ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΜΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ.

Είναι φανερό ότι μία τέτοια δημόσια προκήρυξη:

1) Παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών που προτίθενται να θέσουν υποψηφιότητα για την πλήρωση της θέσης, ενώ αφαιρεί από τους υποψήφιους το δικαίωμα ένστασης επί των αποτελεσμάτων. 

2) Λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς την κατάθεση αίτησης συμμετοχής.

3) Εκθέτει τον πολιτισμό, τις δημοκρατικές διαδικασίες του κράτους δικαίου, και το δικαίωμα όλων στην εργασία. 

4) Καταστρατηγεί την τετραμερή Προγραμματική Σύμβαση και διακυβεύει τη χρηματοδότηση του φορέα, που είναι τόσο σημαντική για την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου καθώς, ήδη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με επιστολή της Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης κ. Κατερίνας Δαδαμόγια θέτει το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης προ των ευθυνών του για αυτή την προκήρυξη, ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχουν κωλύματα για την συνέχεια της συνεργασίας τους. 

 

Ζητάμε την άμεση απόσυρση της παρούσας προκήρυξης και την άμεση επαναπροκήρυξη της ώστε να διασφαλίζει τη νομιμότητα και την αξιοκρατική μεταχείριση των υποψηφίων σύμφωνα με τους κανόνες του δικαίου που ισχύει διεθνώς.

Ζητάμε να τεθεί το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης ενώπιον των ευθυνών του για όλη την απαξίωση στην οποία έχει σύρει το θεσμό με τις προθέσεις και τις επιλογές του τα τελευταία τρία χρόνια. 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΩΝ

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Νέα επιστολή Σωματείων: «Για άλλη μια φορά είμαστε αναγκασμένοι να καταγγείλουμε τις ενέργειες του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης για την πλήρωση της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή»

  1. χρειάζεται επιστολή στο υπουργείο να κλείσει το μαγαζάκι του δήμου Κοζάνης που λέγεται ΔΗΠΕΘΕ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.