Επιστολή του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας στον πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό για τη δυνατότητα διαχείρισης συστήματος «Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου» από Τεχνική Εταιρεία

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Στην ψηφιακή πλατφόρμα «Ταυτότητα Κτιρίου» που διαχειρίζεται το ΤΕΕ, δυνατότητα καταχώρησης έχουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα και όχι τα νομικά, με αποτέλεσμα οι τεχνικές εταιρείες να αποκλείονται από την διαδικασία συμπλήρωσης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Καθώς όμως πολλοί μηχανικοί ασκούν το επάγγελμα ως μέλη ή εταίροι ή υπάλληλοι νομικών προσώπων με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την παροχή μελετητικών και συναφών υπηρεσιών, με δυνατότητα υποβολής ΗΤΚ, συντελείται η απαράδεκτη συνθήκη να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τους προσωπικούς τους κωδικούς, για υπηρεσία η οποία παρέχεται στον πελάτη, αλλά τιμολογείται από την εταιρεία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι ίδιοι ως φυσικά πρόσωπα.

Ωστόσο, η ΔΕ του ΤΕΕ με την Α16/Σ19/2022 απόφασή της, διευκρίνισε ότι την ευθύνη της έκδοσης του πιστοποιητικού πληρότητας ΗΤΚ το οποίο συμπεριλαμβάνει και τη βεβαίωση που προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 83 του Ν. 4495/2017, έχουν οι συμμετέχοντες μηχανικοί της ομάδας έργου και για αυτόν το λόγο όρισε την υποχρεωτική συμμετοχή στην ομάδα τουλάχιστον ενός μηχανικού από συγκεκριμένες ειδικότητες που ορίζονται στην απόφαση και έχουν σχετικό επαγγελματικό δικαίωμα. Αναγνωρίζεται, επομένως, ότι δεν είναι αποκλειστικά το φυσικό πρόσωπο που εξουσιοδοτείται αρχικά από τον κύριο του έργου για την καταχώρηση, αυτό που αναλαμβάνει την ευθύνη της έκδοσης του πιστοποιητικού πληρότητας και για αυτόν το λόγο η απόφαση δεν θέτει περιορισμούς ως προς την ειδικότητα και τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτού.

Θεωρούμε ότι μετά την συγκεκριμένη απόφαση ο αποκλεισμός των νομικών προσώπων – τεχνικών εταιρειών από την δυνατότητα καταχώρησης στο σύστημα, με το επιχείρημα ότι οι εταιρίες δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, δεν είναι δικαιολογημένος στις περιπτώσεις που οι εταιρείες έχουν μέλος ή εταίρο ή υπάλληλο μηχανικό, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα έργου που εκδίδει το πιστοποιητικό πληρότητας.

Συνεπώς, με την παρούσα επιστολή ζητάμε, όπως και στο σύστημα «e άδειες», όπου δίνεται η δυνατότητα σε τεχνικές εταιρείες να ορίζονται διαχειριστές στο σύστημα, υπό τον όρο ότι στην ομάδα έργου δηλώνεται μηχανικός – φυσικό πρόσωπο, μέλος ή εταίρος ή υπάλληλος της εταιρίας, που έχει το σχετικό επαγγελματικό δικαίωμα και αναλαμβάνει ποινικές και αστικές ευθύνες, να συμβαίνει το ίδιο και με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε.

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Συλλίρης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.