Προσκύνημα στον Αη-Λια – Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης:

Οι εκκλησίες του Προφήτη Ηλία δεσπόζουν σε όλες τις κορυφές βουνών και λόφων της περιοχής μας. Ξεκινώντας από την Πτολεμαΐδα και δυτικά, στο βάθος αριστερά φαίνεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία του οικισμού της Ασβεστόπετρας. Στο ύψος πριν από την είσοδο για την Αναρράχη, στο βάθος δεξιά, στην τελευταία κορυφή του όρους Μουρικίου (στους πρόποδες του όρους «ΑΣΚΙΟΝ») πάνω από τον Οικισμό Φούφα αντικριστά η εκκλησία του προφήτη Ηλία.

Ανήμερα της γιορτής, στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Προφήτη Ηλία Βλάστης του Δήμου Εορδαίας, σε μια πανέμορφη τοποθεσία, παρακολουθήσαμε (Χαρίλαος-Μιχάλης-Γιώργος-Ηλίας) με αρκετούς προσκυνητές-επισκέπτες τη θεία λειτουργία.

Η επιστροφή έγινε από τη Βλάστη, το εκκλησάκι του Κοσμά του Αιτωλού στην είσοδο από Πτολεμαΐδα προς την Κλεισούρα. Ο δρόμος ασφαλτοστρώθηκε πριν από τρία χρόνια, ξεκινά από υψόμετρο 1300 μέτρων και διασχίζοντας την κορυφογραμμή του όρους Μουρικίου, μέσα από μια φανταστική διαδρομή (με εμπόδια δυστυχώς) καταλήγει στην Κλεισούρα της Π.Ε. Καστοριάς. Πριν την είσοδο στον οικισμό δεξιά στη διαδρομή μας και στην κορυφή ενός λόφου δεσπόζει η εκκλησία του Προφήτη Ηλία της Κλεισούρας!

Τα τραπεζοκαθίσματα των ΚΑΦΕ-ΟΥΖΕΡΙ στο κέντρο της Κλεισούρας ήταν γεμάτα απόπου οι επισκέπτες παρακολούθησαν την παρέλαση των καβαλάρηδων στα άλογά τους.

Η διαδρομή από Κλεισούρα προς Πτολεμαΐδα περνά μπροστά από το Μοναστήρι της Παναγίας Κλεισούρας, αφιερωμένης στα γενέθλια της Θεοτόκου. Ιδρύθηκε το 1813 από τον Κλεισουριώτη μοναχό Ησαΐα Πήστα, βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, αποτέλεσε κρησφύγετο στον αγώνα του 1821, φιλοξένησε τον ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλο Μελά και είναι το μοναστήρι που μόνασε η Οσία Σοφία.

Το τρίγωνο Πτολεμαΐδα-Βλάστη-Κλεισούρα, με την ολοκλήρωση της σήραγγας της Κλεισούρας που η γραφειοκρατία; την καθυστερεί αδικαιολόγητα και τη διάνοιξη της παλιάς οδού ανάμεσα Αναρράχης-Εμπορίου προς Βλάστη, μπορεί να αποτελέσει με την αντίστοιχη ανάπτυξη, εξαιρετικό τουριστικό προορισμό πολύπλευρων ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων!

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ !!!

ΦΩΤΟ από το δρόμο Βλάστης-Κλεισούρας με εμπόδια τα κλαδιά των δέντρων που έκλεισαν σε πολλά σημεία το οδόστρωμα. Άμεση ανάγκη για αποκατάσταση με ευθύνη νομίζω της Περιφέρειας Δ.Μ. – Κλεισουριώτες Καβαλάρηδες και η “ΤΑΒΕΡΝΑ “ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ”

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.