Από τον λιγνίτη και τα φορτία LNG κρίνεται η ενεργειακή ασφάλεια



Δύσκολη θεωρείται η αγορά των 46 πρόσθετων φορτίων LNG, που απαιτούνται σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ η ΔΕΗ ανεβάζει ταχύτητες στην εξόρυξη λιγνίτη και στην λιγνιτική παραγωγή.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την ενεργειακή ασφάλεια αποφασίστηκε να αυξηθεί κατά 50% η εξόρυξη λιγνίτη από τη ΔΕΗ από τις 5 στις 10 τεραβατόρες (TWh). Επιπλέον θα εξορύσσεται λιγνίτης και από ορυχεία που δεν βρίσκονται στον έλεγχο της επιχείρησης όπως η Αχλάδα και η Βεύη. Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα προβλέπει αποζημίωση της ΔΕΗ για τις πρόσθετες επενδύσεις που θα κάνει στα λιγνιτωρυχεία. Στη σύσκεψη που συμμετείχε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσσης τέθηκε, πάντως, το θέμα με την παλαιότητα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα όταν χρειάζεται να λειτουργούν συνεχώς.

Το χειρότερο σενάριο προβλέπει πλήρες κλείσιμο της στρόφιγγας

Τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το που θα κινηθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με τις εξελίξεις σε σχέση με την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη παρουσίασε ο κ. Κ. Σκρέκας στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Το χειρότερο σενάριο προβλέπει πλήρες κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Μόσχα προς ολόκληρη την Ε.Ε. όπου οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου θα ξεφύγουν. Τότε υπάρχει περίπτωση το μηνιαίο κόστος των επιδοτήσεων στην ενέργεια να προσεγγίζει το ένα δισ. ευρώ.

Για την ασφάλεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, η επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι επανέλαβε τις κινήσεις που απαιτούνται ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα των περίπου 50 τεραβατόρων (TWh) που δημιουργείται την περίοδο Αυγούστου 2022 – Ιουλίου 2023. Οι λύσεις που εξετάζονται εκτός από τα 46 πρόσθετα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που πρέπει να φτάσουν στη Ρεβυθούσα, περιλαμβάνουν τη συνεχή λειτουργία 4 – 7 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τη μετατροπή πέντε μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ώστε να λειτουργούν με ντίζελ, την αξιοποίηση της αποθήκευσης φυσικού αερίου (κατά τους καλοκαιρινούς μήνες) στην Ιταλία, κ.α.

Αξιοποίηση της δυνατότητας αποθήκευσης στην Ιταλία το φετινό καλοκαίρι

Ένα σενάριο που απασχολεί την κυβέρνηση αφορά στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας στην περίπτωση που εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης για LNG, η Ελλάδα δεν καταφέρει να προμηθευτεί τα απαραίτητα φορτία. Τι θα συμβεί αν παραλάβει τα 35 από τα 46 φορτία, δηλαδή το 75% των πρόσθετων ποσοτήτων, περίπου 28 TWh. Με αξιοποίηση της δυνατότητας αποθήκευσης στην Ιταλία το φετινό καλοκαίρι (ώστε να απορροφούμε ποσότητες το χειμώνα) καλύπτεται ένα μικρό τμήμα του ελλείμματος. Θα χρειαστεί, τις ημέρες μεγάλης ζήτησης του χειμώνα, να μηδενιστούν οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, να λειτουργούν με ντίζελ οι πέντε μονάδες φυσικού αερίου (ΔΕΗ, Elpedison, ΗΡΩΝ) και να περιοριστούν οι εξαγωγές προς τη Βουλγαρία.

Όπως φαίνεται μόνο με τη δέσμευση και των 46 πρόσθετων φορτίων εξασφαλίζουμε πως δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις στις δύσκολες ημέρες. Υπό… συζήτηση είναι και οι προβλέψεις για τις ποσότητες φυσικού αερίου που μπορεί να προμηθευτεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας από την τουρκική Botas μετά τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο ΔΕΣΦΑ έχει ήδη προχωρήσει, από αρχές Ιουνίου, στην αύξηση των δυνατοτήτων αεριοποίησης της Ρεβυθούσας και στην προμήθεια της πρόσθετης πλωτής δεξαμενής που αυξάνει τη χωρητικότητα του τερματικού από τα 225.000 στα 375.000 κυβικά μέτρα.

Τα στοιχεία του διαχειριστή δείχνουν πως στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι ποσότητες μέσω της Ρεβυθούσας αυξήθηκαν κατά 51,93% την ίδια στιγμή που καταγράφεται μείωση 52,43% στις ποσότητες ρωσικού αερίου (μέσω του σταθμού στο Σιδηρόκαστρο), μείωση 63,62% στις ποσότητες μέσω Κήπων (από την τουρκική Botas) και αύξηση 10% στις ποσότητες αζέρικου φυσικού αερίου μέσω του αγωγού ΤΑΡ.

Από το powergame.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Από τον λιγνίτη και τα φορτία LNG κρίνεται η ενεργειακή ασφάλεια

  1. Στέλιος Κ βολιωτης

    - Edit

    Απαντήστε

    Ζούμε στην εποχή που μας κυβερνάει το ένστικτο ενός εμμονικου και τυχαρπαστου δημαγωγου,ενός φυτευτου ενός ξένου και αφιλου προς την ελληνική πραγματικοτητα,κυριευμένοι,εδώ και 3 χρόνια, από έναν ιλαροτραγικο εκμητσοτακισμο!
    Τι σημαίνει εκμητσοτακισμος;
    Εγώ και κανένας άλλος.
    Εγώ αποφασίζω,Εγώ στέλνω όπλα σε πόλεμο,Εγώ σβήνω φιλίες με τον Ρωσικό λαό,Εγώ διοριζω ανεψιούς και γαλάζιους βουτυρομπεμπεδες με χιλιάδες ευρώ μηνιαίως,Εγώ ξετίναξα οικονομικά τα ελληνικά νοικοκυρια,Εγώ περικοβω μισθούς και συνταξεις,Εγώ ανέχομαι τους 3 ακροδεξιους,κάνοντας τους υπουργούς,Εγώ από προχθές ανέχομαι τον 4ο ακροδεξιο υφυπουργό,που έφτυσε κατάμουτρα τους αγώνες του Πολυτεχνείου,Εγώ ,Εγώ,Εγώ….
    Εγώ παίρνω το ελικόπτερο του Ελληνικού Στράτου για να επισκεφθώ τον φίλο μου,τον φίλο μου τον χάνκς και” ξερός”,στην Αντίπαρο,Εγώ παίρνω το ελικόπτερο του Ε.Στρατου για να παρακολουθήσω στην Επίδαυρο παράσταση με πρωταγωνιστή τον ανθρωπιστή και προστάτη των παιδιών,τον αντιΣτυλιανο,λιγδοπουλο,,Εγώ έχω φίλο καρδιακό τον προστάτη των παιδιών της Μολδαβιας,αγιοκαταταγμενο Γεωργιάδ-όπουλο της Κέρκυρας και άσπιλο και αμόλυντο και άχραντο πριν βουλευτή,Εγώ τους βλέπω,όχι πισω απ τα σίδερα της φυλακής,επί Εγώ,επί κυβερνήσεως μου ο κορκονεας βγήκε κι αυτός στον ελεύθερο αέρα,Εγώ,Εγώ,Εγώ…..εσύ και το Εγώ σου…θα μείνεις στην πολιτική ιστορία της Ελλάδος,ως ο πρωθυπουργος” εσύ και το Εγώ σου,χωρίς τον λαό σου”
    Είχα σκοπό να σου γράψω και χιλιάδες άλλα Εγώ Σου,αλλά δε θα ξοδέψω την ηλιόλουστη μέρα και τη βόλτα μου στην παραλία του Βόλου κύριε Αντί Μακρυγιάννη με το Εγώ σου!
    ” είμαστε στο Εμείς και όχι στο εγώ” ΣΟΥ,κύριε Τίποτα!
    Εγω=εγώ
    Εσυ= εγώ
    αυτος=εγώ
    _
    Εμεις= εγώ
    Εσεις= εγώ
    Αυτοι=εγω!
    Η προσωπική αντωνυμία των φυτευτων,των πορφυρογεννητων,των εγώ,των Χαρβαρντιανων…..με πληρωμένα πτυχία….άμα τη εγγραφεί εις την ΣχολήΝΝΝ,βεβαιως,βεβαιως!
    ” εγώ είμαι αετός…που λέει και το λ.ασμα
    Αετος= ψύλλος,εδω

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.