Ο δρόμος για την κορυφή είναι μοναχικός – Του Χρήστου Αλμασίδη



Του Χρήστου Αλμασίδη:

«Πάντα διαβάζω στην εφημερίδα τις σελίδες με τα αθλητικά πρώτα. Τα αθλητικά γράφουν για τα κατορθώματα των ανθρώπων, ενώ η πρώτη σελίδα μόνο για τις αποτυχίες τους» είχε πει ο Αμερικανός ανώτατος δικαστής Earl Warren (1891-1974) και δεν είχε και άδικο. Ειδικά αν κοιτάξουμε την περιοχή μας , θα παρατηρήσουμε πολλές… αποτυχίες και λίγα κατορθώματα. Τα τελευταία τα επιτυγχάνεις «μόνος».

Τελευταίο κατόρθωμα αυτό του αθλητή μας Αποστόλη Τεληκωστόγλου που μας έκανε περήφανους για το χάλκινο μετάλλιο στο τάεκβοντο στους Μεσογειακούς Αγώνες στο Οράν της Αλγερίας. Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πως οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Αποστόλης το πέτυχε «μόνος».

Πέρυσι τέτοιον καιρό, ο Αποστόλης βρέθηκε μια ανάσα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ταξίδεψε για προετοιμασία χιλιάδες μίλια, ξοδεύτηκαν χιλιάδες ευρώ , έχυσε τόνους ιδρώτα. Πέρασε τον κορωνοϊό σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου μακριά από το σπίτι του. Μόνος.

Μετά που έχασε το εισιτήριο για την Ολυμπιάδα του Τόκιο, δεν το έβαλε κάτω και πήρε μια βαθιά ανάσα για να περάσει το γιγάντιο κύμα που βρίσκεται μπροστά του ενόψει της Ολυμπιάδας του Παρισιού. Βρίσκεται λίγα μέτρα πριν το περάσει και να αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την τελετή έναρξης την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 στην Γαλλική πρωτεύουσα. «Κολυμπάει» ακόμη με δύναμη. Αλλά… μόνος.

Στο πλαίσιο των προπονήσεών του και της προετοιμασίας του με κορυφαίους αθλητές του ταεκβοντο του κόσμου, συζητά για την ζωή του και το άθλημα στην Ελλάδα. Η ερώτηση που του κάνουν και κυριαρχεί είναι: «Γιατί είσαι… μόνος»;

Όχι. Ο Αποστόλης δεν είναι μόνος στην ζωή. Έχει τους γονείς του, έχει τους φίλους του, έχει την αγαπημένη του, έχει τον «δάσκαλό του» (βαριά λέξη και τον ευχαριστώ), έχει την Ελληνική Ομοσπονδία ταεκβοντο, έχει φίλους επιστήμονες που τον υποστηρίζουν. Και οι υπόλοιποι αθλητές του κόσμου έχουν τα παραπάνω που είναι άκρως απαραίτητα. Όμως όταν ρωτούν τον Αποστόλη «γιατί είναι μόνος» εννοούν: πού είναι οι χορηγοί σου; Που είναι η αμοιβή σου από την παγκόσμια διάκριση που είχες στο Μάντσεστερ και εκκρεμεί 38 μήνες ; Που είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας; Που είναι ο Δήμος Κοζάνης; Αλήθεια πώς τα καταφέρνεις ;

Ο Αποστόλης δεν προλαβαίνει να τους εξηγήσει πως στην Ελλάδα αν δεν γίνεις Ολυμπιονίκης ή αν δεν παίζεις ποδόσφαιρο ή αν δεν έχεις μια «δεξαμενή ψήφων» είσαι «μόνος». Δεν προλαβαίνει γιατί πρέπει να αγωνιστεί και να είναι συγκεντρωμένος στον στόχο του. Και θα τον καταφέρει. Και τότε θα διαβάσουμε το κατόρθωμά του για μια ακόμη φορά . Αλλά μέχρι τότε θα διαβάζουμε τις…αποτυχίες των άλλων.

Απόστολος Τεληκωστόγλου: 2 φορές Αργυρός παγκόσμιος πρωταθλητής εφήβων – ανδρών, 3 φορές 5ος πρωταθλητής Ευρώπης Νέων – Ανδρών, 1 φορά χάλκινος Μεσογειονίκης Ανδρών, 17 φορές πρωταθλητής Ελλάδος Παίδων – εφήβων – Νέων – Ανδρών

Αλλά…. μόνος!

Ο Χρήστος Αλμασίδης είναι προπονητής του ΑΓΣ Μακεδονική Δύναμη Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.