Υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης «Μελέτες για την κατασκευή λιμνοδεξαμενών και αρδευτικού δικτύου στην περιοχή Πατατοχώραφα – Καστανιάς Δήμου Σερβίων» – Ευχαριστήριο του προέδρου της κοινότητας Καστανιάς

Την Προγραμματική Σύμβαση «Μελέτες για την κατασκευή λιμνοδεξαμενών και αρδευτικού δικτύου στην περιοχή Πατατοχώραφα – Καστανιάς Δήμου Σερβίων» μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της ΑΝΚΟ ΑΕ, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Κασαπίδης, τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022.

Η σύμβαση περιλαμβάνει την εκπόνηση της υδραυλικής προκαταρκτικής μελέτης, της υδρολογικής μελέτης, της γεωλογικής μελέτης, της γεωργοοικονομικής μελέτης, της οριστικής υδραυλικής μελέτης, της τοπογραφικής μελέτης, της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, της γεωτεχνικής μελέτης, των τευχών δημοπράτησης, του ΣΑΥ/ΦΑΥ, της χρηματοοικονομικής ανάλυσης και της άδειας χρήσης νερού.

Σκοπός των συγκεκριμένων μελετών είναι η κατασκευή λιμνοδεξαμενών σε επιλεγμένες θέσεις, συνολικής χωρητικότητας 250.000m3 νερού, ικανών να καλύψουν τις αρδευτικές ανάγκες 500 στρεμμάτων περίπου, καθώς και η κατασκευή δικτύου μεταφοράς νερού από τις λιμνοδεξαμενές προς τις περιοχές των χωραφιών και η διανομή σ’ αυτά, με σημεία υδροληψίας.

Φορέας υλοποίησης των μελετών είναι η ΑΝΚΟ ΑΕ, με επιβλέπουσα υπηρεσία τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Κοζάνης και με προθεσμία περαίωσης τους δώδεκα μήνες.

Ο προϋπολογισμός των μελετών ανέρχεται σε 300.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.), με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας -ΣΑΜΠ 941. Το εκτιμώμενο κόστος του έργου εκτιμάται στα 2.220.000,00 ευρώ.

Η κατασκευή του έργου θα επιλύσει το διαχρονικά βασικότερο πρόβλημα, των πατατοπαραγωγών της περιοχής, που είναι η αδυναμία αποθήκευσης ικανοποιητικών ποσοτήτων νερού για την άρδευση μεγαλύτερης έκτασης αγροκτημάτων.

Η Περιφερειακή Αρχή τηρεί τη δέσμευσή της για υλοποίηση ουσιαστικών έργων στο πρωτογενή τομέα, τα οποία θα συνεισφέρουν με ουσιαστικό τρόπο στην αύξηση της παραγωγής, της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων, αλλά και στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της ποιότητας ζωής των αγροτών μας.


Ως πρόεδρος της κοινότητας Καστανιάς Δήμου Σερβίων και μετά τη σημερινή ανάθεση των μελετών για την κατασκευή λιμνοδεξαμενών και αρδευτικού δικτύου στην περιοχή «ΠΑΤΑΤΟΧΩΡΑΦΑ» Καστανιάς του Δήμου Σερβίων στην Αναπτυξιακή Κοζάνης (ΑΝΚΟ Α.Ε.) από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη, προϋπολογισμού 242.000€, οφείλω να ευχαριστήσω:

  • τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη για το ενδιαφέρον του για την υλοποίηση του έργου αφού στις 31/12/2020 ενέταξε ήδη και εξασφάλισε χρηματοδότηση των μελετών στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης και νυν Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Γρηγόρη Τσιούμαρη για όλες τις ενέργειες και προσπάθειες που κατέβαλε για να στοιχειοθετηθεί πλήρως η πρόταση για την χρηματοδότηση και προώθηση του έργου στην πορεία υλοποίησης του.
  • όλους όσους εργάστηκαν από τη θέση τους και με τον τρόπο τους για να φθάσουμε στη σημερινή μεγάλη μέρα για τον τόπο μας και την περιοχή μας, αφού το μεγάλο αναγκαίο έργο που τόσα χρόνια ζητούσαμε θα δώσει νέα πνοή στους υπάρχοντες και νέους καλλιεργητές μας, ανοίγοντας νέους και ελπιδοφόρους ορίζοντες στην τοπική μας οικονομία.

Γιώργος Νιζάμης

Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Καστανιάς Δήμου Σερβίων

Υποσημείωση: Το ευχαριστήριο απέστειλε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστανιάς  Γιώργος Νιζάμης στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Γρηγόρη Τσιούμαρη.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.