Οξειδώθηκα μες στη νοτιά των ανθρώπων – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου



Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου:

«Οξειδώθηκα μες στη νοτιά των ανθρώπων». Η φράση είναι ο τρίτος στίχος της πρώτης στροφής του όμορφου τραγουδιού του μεγάλου Οδυσσέα Ελύτη  «της αγάπης αίματα». Η λέξη οξειδώθηκα είναι από την Χημεία. Τι σημαίνει όμως στην Χημεία οξειδώθηκα ; 

Κάθε μέταλλο όταν είναι μόνο του έχει ηλεκτρικό φορτίο 0. Σε μια χημική αντίδραση ένα μέταλλο ενώνεται με άλλο στοιχείο και αποκτά θετικό ηλεκτρικό φορτίο και τότε λέμε ότι το μέταλλο οξειδώθηκε. Αυτό παθαίνουν τα μεταλλικά μας κάγκελα αν δεν τα βάψουμε. Οξειδώνονται, δηλαδή ενώνονται με το οξυγόνο του αέρα και σχηματίζουν ενώσεις που είναι οξείδια του μετάλλου δηλαδή σκουριάζουν. Με άλλα λόγια όταν το μέταλλο οξειδώνεται αφήνει την μοναξιά του και γίνεται ταίρι με άλλα χημικά στοιχεία. Δηλαδή με την οξείδωση το μέταλλο διαβρώνεται, κατάσταση που δεν επιθυμούμε για τα μεταλλικά μας κάγκελα γι αυτό και τα βάφουμε.

Αυτή η αντίδραση της οξείδωσης – διάβρωσης επιταχύνεται πολύ αν υπάρχει υγρασία στον αέρα επειδή το νερό δρα σαν καταλύτης και επιταχύνει πολύ την διαδικασία.  Φυσικά όλοι γνωρίζατε ότι τα μέταλλα σκουριάζουν πολύ πιο γρήγορα στον υγρό αέρα δηλαδή στη νοτιά. Γι αυτό και η έκφραση του Ελύτη «Οξειδώθηκα μες στη νοτιά των ανθρώπων». 

Άρα λοιπόν η έκφραση σημαίνει ότι μέσα στους ανθρώπους επειδή τρίβομαι και χτυπιέμαι καθημερινά σχετιζόμενος με τους άλλους οξειδώνομαι, δηλαδή όπως τα μέταλλα έτσι κι εγώ χαλιέμαι, χάνω τον εαυτό μου, διαβρώνεται ο εγωισμός μου, προσγειώνομαι στην πραγματικότητα. Πώς να μπορέσουν τότε να σταθούν να σταθούν οι φαντασιώσεις μου για τον εαυτό μου ;  

Τι να κάνουμε λοιπόν ; Να απομονωθούμε για να μην διαβρωθούμε ; Αλλοίμονο σε μας αν συμβεί αυτό. Έλεγε ένας σοφός Γέροντας : «είτε είμαι ο μεγαλύτερος άγιος είτε είμαι ο χειρότερος αμαρτωλός θέλω να είμαι με τον Θεό και με τους ανθρώπους». Ο Απόστολος Πέτρος ενώ αρνήθηκε τρεις φορές με όρκο  τον Χριστό, συνεχώς συναναστρεφόταν τους άλλους Αποστόλους. Ο Ιούδας μόλις πρόδωσε τον Χριστό απομονώθηκε. Ούτε τους Αποστόλους συναναστρεφόταν ούτε τους Αρχιερείς ούτε με κανέναν άνθρωπο. Έμεινε μόνος του μακριά απ’ όλους και πήγε και κρεμάστηκε.

Αυτή η ευλογημένη οξείδωση ξεκινάει από τις οικογενειακές σχέσεις σε πολύ μικρή ηλικία. Από ποιον όμως να οξειδωθούν τα παιδιά μας αφού φροντίσαμε με την ολιγοπιστία μας είτε να είναι μόνα τους είτε να έχουν το πολύ ένα αδελφό ή μία αδελφή ; Και ξέρετε ποια είναι η παγίδα όταν λείπει αυτή η οξείδωση ; Να ζουν με φαντασιώσεις και όχι στην πραγματικότητα. Την ξέρω καλά αυτή την παγίδα γιατί έχοντας μόνο μια αδελφή είχα πιαστεί για πολλά χρόνια. Και το αστείο είναι ότι ένας από τους λόγους που οι καημένοι οι γονείς κάμνουν λίγα παιδιά είναι για να τα μεγαλώσουν καλύτερα.

Είπε σε μια ομιλία του ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου ότι ο Ελύτης όταν έγραφε «της αγάπης αίματα με πορφύρωσαν» είχε στον νου του την εικόνα που ο Απόστολος Ιωάννης ο Θεολόγος, ο μόνος από τους μαθητές που έμεινε στην Σταύρωση του Χριστού, ήταν κάτω από τον Σταυρό και τα αίματα του Χριστού επειδή έτρεχαν πάνω του τον κοκκίνισαν δηλαδή τον πορφύρωσαν. Και ξέρετε σε ποιό βαθμό οξείδωσης έφτασε ο Ιωάννης και οι άλλοι Απόστολοι ; Τους θεωρούσαν καθάρματα οι περισσότεροι άνθρωποι και τους είχαν για σκουπίδια. 

5 σχόλια στο άρθρο “Οξειδώθηκα μες στη νοτιά των ανθρώπων – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

  1. Όταν ακούς ανθρώπους να λένε,τι ήθελε να πει ο ποιητής…βρε μεσαιωνιστες και εγώ θα έλεγα το παρακάτω που θα ήθελε να πει ο Ελύτης!!!της αγάπης αίματα με πορφυρωσαν,μπορεί να αναφέρεται και στη γέννα του παιδιού,που βγαίνει μέσα απ’ τα αίματα της μάνας του!!
    Και πιο απλά;ο άνθρωπος γεννιέται μέσα απ’ το αίμα!!
    Ο καθένας ημπορεί να παρομοιάσει λόγια ποιητών με γεγονότα της ζωής,αλλα όλες οι παρομοιώσεις είναι προσωπικές!!
    Αλίμονο ,εάν γνωρίζαμε ” τι ήθελε να πει ο ποιητής ”
    μάλλον δε θα χρειάζονταν οι ποιητές και οι λογοτέχνες και οι ζωγράφοι και οι γλύπτες και οι των άλλων τεχνών, όλοι!!
    Αυτό το..ήθελε να πει…σπάζει τα κόκαλα του εγωισμού και οξειδώνει τη λογική και το ΕΜΕΙΣ!!
    Ευτυχώς,έχει δροσιά ακόμη!!!!
    Για να το έσωζε,θα μπορούσε να πει” μήπως είχε στον νου του ο Ελύτης όταν έγραφε τους παραπάνω στόχους….και όχι είχε…άλλο μήπως και άλλο είχε( ετσιθελικα,εγωιστικά)

  2. Όταν ακούς ανθρώπους να λένε,τι ήθελε να πει ο ποιητής…βρε μεσαιωνιστες και εγώ θα έλεγα το παρακάτω που θα ήθελε να πει ο Ελύτης!!!της αγάπης αίματα με πορφυρωσαν,μπορεί να αναφέρεται και στη γέννα του παιδιού,που βγαίνει μέσα απ’ τα αίματα της μάνας του!!
    Και πιο απλά;ο άνθρωπος γεννιέται μέσα απ’ το αίμα!!
    Ο καθένας ημπορεί να παρομοιάσει λόγια ποιητών με γεγονότα της ζωής,αλλα όλες οι παρομοιώσεις είναι προσωπικές!!
    Αλίμονο ,εάν γνωρίζαμε ” τι ήθελε να πει ο ποιητής ”
    μάλλον δε θα χρειάζονταν οι ποιητές και οι λογοτέχνες και οι ζωγράφοι και οι γλύπτες και οι των άλλων τεχνών, όλοι!!
    Αυτό το..ήθελε να πει…σπάζει τα κόκαλα του εγωισμού και οξειδώνει τη λογική και το ΕΜΕΙΣ!!
    Ευτυχώς,έχει δροσιά ακόμη!!!!
    Για να το έσωζε,θα μπορούσε να πει” μήπως είχε στον νου του ο Ελύτης όταν έγραφε τους παραπάνω στίχους….και όχι είχε…άλλο μήπως και άλλο είχε( ετσιθελικα,εγωιστικά)

  3. ΜΑΥΡΟΙ ΝΑΡΚΙΣΣΟΙ ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΓΟΥΑΔΑΛΚΙΒΙΡ.
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΑΩ ΜΙΚΡΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΜΟΛΟΧΕΣ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.