Συνάντηση κλιμακίου του ΤΕΕ/ΤΔΜ με εκπροσώπους της παράταξης «Ανατροπή – Δημιουργία»



Κλιμάκιο της διοίκησης του Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, αποτελούμενο από τον Πρόεδρο Νικόλαο Συλλίρη, την Αντιπρόεδρο Ευαγγελία Μπάγκαβου, τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Τζιόλα και το μέλος της Δ.Ε και πρώην Πρόεδρο Στέργιο Κιάνα, υποδέχτηκε στα γραφεία του Τμήματος στην Κοζάνη τους εκπροσώπους του συνδυασμού «Ανατροπή – Δημιουργία» και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, κο Θεόδωρο Καρυπίδη, κο Ηλία Κάτανα, κα Μαρία Καρυπίδου και κο Γιάννη Λιάση, προκειμένου να ενημερωθεί για τις θέσεις τους γύρω από τα θέματα της επικαιρότητας, να υπάρξει καταγραφή των προβλημάτων και των γενικότερων απόψεων και να βρεθούν τρόποι συνεργασίας, προς όφελος της κοινωνίας.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Νικόλαος Συλλίρης, αφού αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές επαφές της διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΔΜ με τους φορείς της περιοχής και στα προβλήματα που έχει καταγράψει, καλωσόρισε τους παριστάμενους και τους ενημέρωσε πρωτίστως για τις δύο ενημερωτικές ημερίδες που διοργανώνει το Τμήμα την 1η και 2η Ιουνίου στην Κοζάνη και στην Καστοριά αντίστοιχα, για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό των Μηχανικών, απευθύνοντας πρόσκληση σε όλους για συμμετοχή.

Ο κος Θεόδωρος Καρυπίδης, ως επικεφαλής του συνδυασμού και πρώην Περιφερειάρχης, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του ΤΕΕ/ΤΔΜ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, συμφώνησε ότι το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό θέμα απασχολεί μεγάλη μερίδα της κοινωνίας και συνεχάρη τον Πρόεδρο για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης των δύο ημερίδων. Δήλωσε επίσης ότι με τη συνάντησή τους αυτή, επιθυμεί να σηματοδοτήσει τη στήριξη και την εμπιστοσύνη στο ΤΕΕ και στο τεχνικό δυναμικό της περιοχής, με το οποίο, άλλωστε και επί θητείας του διατηρούσε εξαιρετική σχέση συνεργασίας. Αναφέρθηκε μάλιστα στην σημαντική του επιτυχία ως Περιφερειάρχης να θεσμοθετηθεί το ειδικό μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην Δυτική Μακεδονία, κάτι που κατάφερε με τη βοήθεια που παρείχε το ΤΕΕ/ΤΔΜ.

Ο κος Καρυπίδης δήλωσε ότι θεωρεί ευθεία βολή στον κλάδο και στην προσφορά των Διπλωματούχων Μηχανικών στη χώρα την εξομοίωση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των ελληνικών πανεπιστημίων και ότι η απαξίωση του τεχνικού κόσμου που επιχειρείται, τον βρίσκει κάθετα αντίθετο. Τέλος, αναφέρθηκε στον ρόλο του σύγχρονου μηχανικού στη Δυτική Μακεδονία, στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και στη θέση που οφείλουν να κατέχουν οι Μηχανικοί στο μέλλον της περιοχής.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ, μετά από μια σύντομη αναφορά στις γνωστές και αποκρυσταλλωμένες θέσεις του ΤΕΕ/ΤΔΜ για την απολιγνιτοποίηση και την παράταση λειτουργίας των τριών μονάδων «Αγ. Δημήτριος 5», «Μελίτη 1» και «Πτολεμαΐδα 5» μέχρι να αντικατασταθούν οι χαμένες θέσεις εργασίας από το white dragon, συμφώνησε ότι η σύντομη αυτή παράταση δεν αποτελεί επουδενί λύση στο πρόβλημα της απολιγνιτοποίησης και ότι πρέπει τα έργα του Προγράμματος ΔΑΜ να τρέξουν τάχιστα, καθώς εκτιμά ότι ήδη έχουν καθυστερήσει αρκετά. Ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους της παράταξης «Ανατροπή – Δημιουργία» για τη μελέτη που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο Τμήμα και αφορά στις εξωηλεκτρικές χρήσεις του λιγνίτη.

Ο κος Καρυπίδης αναφέρθηκε στα δύο σημαντικά αγαθά που διαθέτει η Δυτική Μακεδονία, την ενέργεια και τα νερά, τα οποία επεσήμανε ότι έχουμε όλοι χρέος να τα αντιμετωπίζουμε ως δημόσια αγαθά και όχι ως προϊόντα εμπορίου και ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα εξορθολογισμένο ενεργειακό μείγμα, που θα αποτελείται τόσο από τον λιγνίτη, όσο και από τις ΑΠΕ αλλά και τα ορυκτά καύσιμα, ώστε να εξασφαλίζεται ότι θα υπάρχει δίκαιη κατανομή, χωρίς ρήτρες αναπροσαρμογής, για να ισοσκελίζεται το κόστος του λιγνίτη.

Ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση για την παντελή απουσία συμμετοχής εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων της περιοχής στην κατάρτιση του ΣΔΑΜ, με τον κο Καρυπίδη να δηλώνει ιδιαίτερα ενοχλημένος για το γεγονός αυτό, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, παραδόθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο η περιοχή μας άνευ όρων, στη λογική των αρίστων, αντιμετωπιστήκαμε ως υποδεέστεροι και συναινέσαμε με τη σιωπή μας στη δημιουργία ενός θέσφατου. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι καμία ανάπτυξη δε μπορεί να συντελεστεί στη Δυτική Μακεδονία, χωρίς τη συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής και χωρίς εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων της Δυτικής Μακεδονίας στην Διαχειριστική Αρχή. Τέλος θεώρησε μεγάλο σφάλμα το γεγονός ότι ήδη η περιοχή μας καταγράφει σημαντικές απώλειες, τόσο σε πληθυσμό, όσο και σε θέσεις εργασίες, χωρίς να έχουν διασφαλιστεί τα κέρδη από την απολιγνιτοποίηση και τη μετάβαση που όφειλε να προηγείται. Όλοι οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ/ΤΔΜ συμφώνησαν ότι η συμμετοχή των τοπικών φορέων στο ΣΔΑΜ έπρεπε να έχει εξασφαλιστεί, αναφέρθηκαν στην συνάντηση με τον Υπουργό κο Παπαθανάση, όπου του έθιξαν ακριβώς αυτό το θέμα και υπερθεμάτισαν ότι πρέπει να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα, ώστε να καταστεί η μετάβαση πραγματικά δίκαιη.

Τέλος, συζητήθηκαν θέματα της επικαιρότητας, όπως η αποκατάσταση των ορυχείων και οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ, το κατά πόσο ήταν ορθό να ταυτιστεί η μετάβαση με τα εδάφη της ΔΕΗ, το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις για να κατευθυνθούν εν δυνάμει επενδυτές, η έλλειψη επενδυτικών προτάσεων πέραν όσων αφορούν σε ΑΠΕ και το πλασματικό ΑΕΠ που αυτές δημιουργούν, ενώ συζητήθηκε εκτενώς και το πρόβλημα της Ακρινής.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.