Κυκλοφόρησε ο 5ος τόμος του περιοδικού «Αλιάκμονος ρους»



Η «Εταιρεία Δυτικομακεδονικών Μελετών» (Ε.ΔΥΜ.ΜΕ.) εξέδωσε τον 5ο τόμο του περιοδικού της «Αλιάκμονος ρους». Ο τόμος είναι αφιερωμένος στην Ελληνική Επανάσταση, ενώ περιέχει και μελέτες γενικότερου ιστορικού ενδιαφέροντος.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ.

Α. Ελληνική Επανάσταση:

  1. Π. Πασπαλιάρης, Η Ελληνική Νομαρχία, η Φιλική Εταιρεία και η Επανάσταση του 1821. 
  2. Ευγενία Κονακλίδου, Ο χαρακτήρας της Επανάστασης του 1821 μέσα από τις προκηρύξεις των επαναστατών
  3. Ευανθία Κυρατζοπούλου, Πολιτικοί θεσμοί και ηγετικές ομάδες στην επανάσταση του 1821. Σχέσεις εξουσίας στην επαναστατημένη Ελλάδα. 
  4. Γ. Τσότσος, Γεωγραφικός χώρος και επαναστατικές δράσεις του 1821 στη Δυτική Μακεδονία 
  5. Χαρ. Καρανάσιος, η Δυτική Μακεδονία κατά την Επανάσταση του 1821. 
  6. Καλλιόπη Μπόντα, Νέα στοιχεία για τον βίο και τη δράση τού Σιατιστινού Φιλικού και αγωνιστή της Επανάστασης Νικολάου Λασπά. 
  7. Κ. Τσιώλης, Ο Νικόλαος Κασομούλης στα Άγραφα το 1822. 

Β. Ιστορία Δυτικής Μακεδονίας:

  1. Ηλίας Σπυριδωνίδης, Gabrielle Cavazza: σημεία οδοιπορίας στον Δυτικομακεδονικό χώρο κατά το 1591. 
  2. Βασιλική Νοτοπούλου, Περιστατικά νόσων από αυτόγραφες σημειώσεις του ιατροφιλοσόφου Γεωργίου Σακελλαρίου κατά τις σπουδές του στη Βιέννη 1795-1799. 
  3. Χαρ. Καρανάσιος – Δ. Λαμπράκης, Νέα στοιχεία για την οικογένεια του Γεωργίου και της Μητιώς Σακελλαρίου. 
  4. Άννα Καλώτα, Τα Philosophiae naturalis principia mathematica του Νεύτωνα στη Βιβλιοθήκη Κοζάνης. 
  5. Ν. Σιώκης, Κλεισουριώτες απόδημοι στην Κραϊόβα και ο αστρονόμος Nicolae Coculescu. 
  6. Στέλλα Κασίδου – Ν. Σιώκης, Αρχείο Δημοτικού σχολείου Νυμφαίου (1940-1950): εκπαιδευτικές συνιστώσες και κοινωνικοοικονομικές παράμετροι. 
  7. Π. Καμηλάκης, βιβλιοκρισία στο: Άγγελος Σινάνης, Κορέστεια, τα χωριά της λήθης, Ελάτη Τρικάλων 2015. 

Σημειωτέον ότι ο «Αλιάκμονος ρους» εκδίδεται αποκλειστικά και μόνον από τις εισφορές των μελών της Ε.ΔΥΜ.ΜΕ., ενώ αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία χωρίς καμία υποστήριξη από κάποιον δημόσιο, ιδιωτικό ή άλλον φορέα. Επίσης, ο «Αλιάκμονος ρους», από το 2017 όταν κυκλοφόρησε ο 1ος τόμος, εκδίδεται αδιαλείπτως, μάλιστα, σε καιρούς οικονομικά χαλεπούς και εν μέσω της πανδημίας, ενώ ήδη ετοιμάζεται και ο 6ος τόμος του 2022. Εργασίες γίνονται δεκτές, αφού κριθούν προηγουμένως από δύο κριτές. Στο περιοδικό δημοσιεύονται πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες για ολόκληρο το φάσμα της ιστορίας της Δυτικής Μακεδονίας, με κέντρο βάρους τους Νεότερους Χρόνους. Περαιτέρω, γίνονται δεκτές και εργασίες που αναφέρονται σε θεματικές ευρύτερου ενδιαφέροντος, που αφορούν στη νεότερη εποχή. Οι εργασίες μπορούν να αποστέλλονται στην ηλεκτρ. δ/νση: glavinas@hotmail.com. Τόμους του περιοδικού μπορείτε να προμηθευτείτε, μετά από συνεννόηση, στην ηλεκτρ. δ/νση: 5vasiliki8@gmail.com ή στο τηλ. 694.203.26.81.

Η Πρόεδρος της Ε.ΔΥΜ.ΜΕ.

Βασιλική Διάφα-Καμπουρίδου

Δικηγόρος. Δρ. ιστορίας του Δικαίου ΑΠΘ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.