Καλλιόπη Βέττα: «Ο Πολιτισμός και τα μνημεία της Π.Ε. Κοζάνης χρειάζονται ανάδειξη και προστασία»



Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων επισκέφτηκε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, όπου πραγματοποιείται η περιοδική έκθεση “Χαλκός και Λιγνίτης” στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού.

Η κ. Βέττα είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το πλούσιο ανασκαφικό έργο που πραγματοποιεί η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων και να θαυμάσει, μεταξύ άλλων, τα ευρήματα που εκτίθενται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό και προέρχονται από τις σωστικές ανασκαφές στο λιγνιτωρυχείο της Κοινότητας Μαυροπηγής του Δήμου Εορδαίας.

Η Βουλευτής ξεναγήθηκε στην έκθεση, στους χώρους και στα εργαστήρια συντήρησης του μουσείου από το επιστημονικό προσωπικό και τη Διευθύντρια της Εφορείας κ. Αρετή Χονδρογιάννη ενώ είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους, τόσο για το έργο ανάδειξης και προστασίας που επιτελεί η Εφ.Α. στην περιοχή όσο και για την ανάγκη περαιτέρω υποστήριξης του έργου αυτού από την Πολιτεία, προς όφελος των μνημείων και της τοπικής κοινωνίας.

Ειδικότερα αναφέρθηκε πως η Εφορεία είναι δραματικά υποστελεχωμένη σε επιστημονικό, διοικητικό και φυλακτικό προσωπικό έχοντας να αντιμετωπίσει και τον πρόσθετο διοικητικό φόρτο των εκατοντάδων αδειοδοτήσεων για Α.Π.Ε. -σε εκτάσεις που ξεπερνούν αθροιστικά τις 500.000 στρέμματα- χωρίς μάλιστα να υπάρχει ακόμα Ειδικό Χωροταξικό για τις Α.Π.Ε. και ενώ η Π.Ε. Κοζάνης βρίσκεται στη μέγγενη της βίαιης απολιγνιτοποίησης.

Επιπλέον, η Βουλευτής ενημερώθηκε για την έλλειψη που αντιμετωπίζει η Εφ.Α. σε χώρους αποθήκευσης και μελέτης των ευρημάτων που έχουν προκύψει και από τις εκτεταμένες σωστικές ανασκαφές στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, δεσμευόμενη ότι θα λάβει σχετικές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε, οι ελλείψεις σε φυλακτικό προσωπικό στερούν την περαιτέρω ανάδειξη αρκετών μνημείων της περιοχής (πχ αρχοντικά στη Σιάτιστα, Μακεδονικός Τάφος στη Σπηλιά κ.ά.) ενώ κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι απαιτείται συνεχής μέριμνα και συντονισμός ώστε να αναδειχθεί και ο ιδιαίτερα μεγάλος βυζαντινός πλούτος, τόσο στην περιοχή του Βοϊου όσο και στον άξονα Βελβεντού-Σερβίων-Λιβαδερού-Τρανοβάλτου, μέσω ειδικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους.

Τέλος, η κ. Βέττα ενημερώθηκε για την πορεία συντήρησης του ΒΔ Πύργου στην καστροπολιτεία των Σερβίων και για την ανάγκη επέκτασης των εργασιών και στον πολυγωνικό πύργο, ενώ δήλωσε την αγωνία της για το πάγωμα των έργων αποκατάστασης των μνημείων του Αγ. Νικολάου και του Αγ. Αθανασίου στο Λιβαδερό με ευθύνη της Περιφέρειας ενώ όλες οι μελέτες έχουν λάβει εδώ και μήνες τις απαραίτητες εγκρίσεις και θεωρήσεις από τις Υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού, καθώς και του Ι. Ν. Κοιμήσης της Θεοτόκου στο Δίλοφο.

Η Βουλευτής ευχαρίστησε τα στελέχη της Εφ.Α. Κοζάνης για την συνάντηση και την ενημέρωση που της παρείχαν και υποσχέθηκε ότι θα είναι δίπλα τους σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης και προστασίας του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.

Γραφείο Βουλευτή
Καλλιόπη Βέττα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.